неделя, 22 октомври 2017 г.

Мини баклавички на рулца


Идеята на тази публикация е не толкова рецептата, колкото различният начин на оформяне, с което може да се разнообрази класическата баклава. Ефектни хапки, които биха могли да бъдат поднесени на парти, рожден ден, празници, с повод и без повод.
Всеки би могъл да приготви своята любима плънка, а сега през есенният сезон, класиката разбира се е тиква.
Тънкостта тук е, да се внимава при печенето, тъй като дебелината на рулцата е различна в края и в средата и съответно е възможно да прегорят в тънката си част. Но така или иначе баклавата се пече на ниска степен на фурната, предполагам, че проблеми няма да има:).
Още идеи за баници и баклави в блога има тук.



Продукти:

1 пакeт кори за баница (400-500 гр)

60 гр краве масло

200 гр счукани(смлени) орехови ядки
2 ч.л. канела
2 с.л. галета
1 с.л. захар

Сироп:
500 гр захар
500 мл вода
1 пакет ванилена захар Др. Йоткер


Приготвяне:
Орехите се смесват със захарта, канелата и галетата.
Маслото се разтопява.
Корите се разстилат. Вземат се 3 бр, като всяка от тях се маже с масло и се поставят една върху друга. Нарязват се на триъгълници. Поръсва се плънка и се навиват на кифлички. Така се процедира с всички кори. Отгоре се намазват също с масло.
Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене или намазана с масло. Пекат се в предварително загрята на 150 градуса фурна до зачервяване.
Баклавите се изваждат и се оставя да се охладят напълно в тавата, хартията се отстранява.
Захарта и водата за сиропа се сваряват за около 10 минути. В края се добавя ванилената захар.
Оставя се да се охлади.
Охладената баклава се залива с охладен сироп. Ако се залее с горещ сироп, горният слой ще се "набере" и ще се получи ефекта на запарването.
Тези баклавички са много фини и е възможно дори само да се потопят в сироп, и веднага да се консумират, а може и да престоят в сиропа.


4 коментара:

  1. Направо останах без дъх..... Прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина интересно поднасяне на любимите баклавички! И много красива снимка!
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    правя по този начин банички с различна по вид плънка.Виж за баклавички не съм се сещала.Чудесно и наистина красиво и вкусно.
    Поздрави и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  4. Много, много симпатични въртелки, ще се възползвам!

    ОтговорИзтриване