вторник, 11 април 2017 г.

Песто Ала Дженовезе с Левурда


Произходът на Пестото е италиански, но е широко популярно по света в различни варианти. Името му произлиза от глагол, означаващ да смачкам, да набия:). Което всъщност е и в основата на пестото.
Песто Дженовезе е една от най-популярните версии, който се приготвя от босилек(магданоз или риган), чесън, настъргано Пармиджано Реджано(Пармезан, Грана Падано или Пекорино), зехтин, кедрови ядки(орехи, или др.).
Всичко се счуква в хаванче, като се започва с ядките и чесъна, след което босилека, на финал Пармезана и зехтина. На вкус се добавя сол. Пестото се съхранява в буркан, като обилно се залива със зехтин, който играе ролята на консервант. По този начин издържа в хладилника до седмица. За стерилизиран вариант не съм запозната.
Моето песто приготвих по класическата рецепта, като замених скилидката чесън и босилека с Левурда, кедрови ядки и Пармезан, добавих мед, балсамико и захар на вкус, използвах лешниково олио, което придава допълнителен аромат и вкус на ядки. В списъка на продуктите добавям и разширение, на заместителите, което на практика прави доста варианти за разнообразяване на рецептата.






Продукти:
*ориентировъчно количество!
100 гр прясна левурда (пресен босилек, риган, магданоз)
50 мл лешниково олио или зехтин
2 с.л. ядки(кедрови, орехи, лешници, бадеми)
сол
1 ч.л. мед (или захар)
1 ч.л. светъл Балсамико или ябълков оцет
1 с.л. настърган Пармезан
сол, по желание



Приготвяне:
При липса на хаванче може да се приготви и в блендер.
Левурдата се измива и отцежда добре. Нарязва се, след което се поставя в хаванче и се счуква до каша. Ние харесваме ядките да се усещат, затова ги добавям на по-късен етап с останалите продукти. Всичко се пресова до желаната консистенция и се изсипва в бурканче. Ако се съхранява до 1 седмица се залива със зехтин, ако се консумира веднага, не е нужно.
*Количествата на продуктите, както и самите те могат да бъдат променяни на вкус.











1 коментар:

  1. Кате,
    и аз правих скоро песто от левурда.Използвах кашу и белен слънчоглед и стана чудно.И твоето е много хубаво, а левурдата е много полезна и много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване