Баклавата е широко популярен десерт. Съществуват различни варианти на оформяне и състав. Тази тук е в гръцки стил, заради характерните продукти и аромати, вложени в нея. Съчетанието на кадаиф и кори за баклава е известна гръцка версия на баклавата. Вариантите се оформените рулца да се нарежат на по-малки, да се обърнат и така да се пекат, другият вариант е този, който показвам аз. Празнична е, заради наличието на мастикс, тези малки "перлички-сълзици" чието добиване и последващи обработки и почистване са продължителен и трудоемък процес. Поради тази причина се използва в направата на специални сладкиши, подарява се на близки и скъпи хора. Освен в кулинарията се използва и в медицината, козметичната индустрия и в Религията. В сладкарството се използва като заместител на нишестето и желатина, като дъвка, добавя се в сладка, конфитюри, сладкиши, баклави, кремове, напитки и локум.
Пресният кадаиф е малко сложен за намиране, затова мисля, че би могъл да се замени и с този в магазинната мрежа, но не трябва да е много препечен.
Καταιφι Γιαννιωτικο Μπακλαβάς
Продукти:
1/2 пакет кори за баклава
200 гр суров кадаиф
100 гр масло
100 гр шам фъстък
100 гр орехи
2 ч.л. канела
1 с.л. галета
1 с.л. захар
сироп:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
ванилена захар
6-7 зрънца мастикс
*по желание 1 с.л. сок от лимон
допълнително:
кандирани портокалови корички
карамфилчета(подправка)
Приготвяне:
Сироп: В тенджера се изсипва захарта, ванилената захар и водата. Варят се за десетина минути, по желание се добавя лимонов сок и се вари още 5 минути. Добавя се мастикс, вари се още 5 минути. Оставя се да се охлади на стайна температура.
Корите се разстилат, а кадаифа се "разчепква"( пожелание може и да се нареже, защото после, когато вече завит в баклавата е малко трудно) . Маслото се разтопява. Ядките се смилат, добавят се канелата, захарта и галетата. Разбърква се добре.
Корите се разрязват на две.
Вземат се 4 от тях, помежду им се маже с масло, върху най-горната се застила кадаиф, поръсва се плънка, след което с кандирани портокалови корички и се навива на не стегнато руло, от дългата страна.
Всички рула се подреждат в намаслена тава, нарязват се на желаните парчета, намазват се с масло, в процепите също се налива масло, в някои парченца може да се забодат карамфилчета за допълнителен аромат и се пекат в предварително загрята на 160 градуса фурна до готовност. Изваждат се и се оставят да се охладят. Охладената баклава се залива с охладен сироп.
Много интересна и апетитна баклавичка, Кате! Ще се опита щом имам пресен кадаиф под ръка :) Поздрави и весели празници!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванемного интересна рецепта за баклава.Не съм ползвала пресен кадаиф, но разбрах,че мога да го поръчам по интернет.Красиво и много ароматно и вкусно.
Поздрави !