Страници

Кантонско свинско печено


Стигнах и до изпълнение на набелязаната тук рецепта:). Определено това е месото с най-хрупкавата кожичка, което съм приготвяла досега. Тайната се оказа предварителното изсушаване. Със сигурност ще приложа техниката и на друг вид цели меса. Разгледах достатъчно рецепти в интернет, всяка се различава с по нещо, интересуваше ме главно техниката на подготвяне, както и самото печене. Е, справих се и аз и моят вариант е това.
Продукти:
1 парче обезкостено свинско от корема
1 ч.л. оризов оцет Кикоман
1 ч.л. червено вино
1 с.л. Терияки марината Кикоман
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
морска сол, за натриване на кожата
щипка сух копър
на върха на ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян бял пипер
2-3 скилидки чесън


Приготвяне:
Месото може само да се измие, или да се бланшира във вряща вода, за 1-2 минути. (Аз избрах миенето).
И при двата случая след това се подсушава добре!
От страната на месото се правят 2-3 процепа. Всички сухи съставки се разбъркват добре. Месото се натрива добре с виното, оцета и маринатата, след което се натрива добре и с подправките и чесъна, втрива се добре и в процепите. (Кожата не се маринова!) Месото се обръща и цялата кожа се надупчва с помощта на дебела игла.(дупките не трябва да са големи!).
Месото се поставя в алуминиево фолио, с кожата нагоре, завива се само отдолу и отстрани. Оставя се да престои в хладилник между 2 и 12 часа. По този начин кожата изсъхва. При мен - 2 часа.

Фурната се включва да загрява на 190-200 градуса.
Месото се изважда, кожата отново се надупчва, подсушава се ако има нужда и се покрива с тънък слой морска сол.
Вариантите за печене са в тава, или имитация на грил, като се завързва висящо във фурната(голямата тава на фурната трябва добре да се опакова с алуминиево фолио, защото определено ще капе мазнина.
Аз го изпекох в тава. Месото се опакова плътно във фолио, като отгоре е кожата и там не се покрива. Поставя се в тава или се закача във фурната.
Пече се в предварително загрятата фурна за около 1 1/2 ч. Когато е готово, фолиото се развива, солта от кората се отстранява и месото се запича за още около 15 минути.
Изважда се и се оставя да си почине за около 10 минути, след което се нарязва на малки кубчета.
Поднася се с пикантен сладко кисел сос.


Няма коментари:

Публикуване на коментар