Баницата е популярна в сръбските кулинарни среди като: Gibanica sirom, Kvasac i mleko; Pita sa sirom i kvascem i gotovih kora; Pita sa sirom na neobican nacin, Pita sa sirom na drugi način и т.н.
Разгледах доста рецепти, въпреки сходството на пръв поглед, всяка се отличава с нещо. Аз също бях любопитна да пробвам как ще се отрази добавянето на мая в плънката на баницата. На вкус се доближава до тези с царевичното брашно и добавянето на бакпулвер.
Тъй като не съм се придържала към определена рецепта, се получи нещо като друг начин на другият начин:), но Благодаря на всички за вдъхновението и споделените рецепти!
Иначе вариантите са доста, като някои от тях са:
– смес с мая: мая+прясно мляко; мая+прясно мляко+масло; мая+прясно мляко+брашно; мая+кисело мляко
– плънка: извара с яйце; сирене с яйце: само сирене
– навиване: всякакви възможни вариации за оформяне на баница: рула, пурички, вити, наложени и т.н., както се вижда от снимките в тази публикация.
Баница с готови кори и мая
Продукти:
1 пакет (500 гр) кори за баница, желателно фини
закваска:
1/2 пакетче (3,5 гр) суха мая Др Йоткер
1 к.л. сол
1 к.л. захар
100 мл топло прясно мляко
100 гр разтопено краве масло
1 с.л. брашно
плънка:
300 гр сирене по избор (извара)
1 яйце
за намазване:
1 яйце
2 с.л. вода или прясно мляко
около 50 гр краве масло
Приготвяне:
Всички продукти за закваската се разбъркват много добре и се оставят да шупнат, за около 15-20 минути.
Сиренето и яйцето се смесват в отделна купа.
Корите се развиват.
Оформяне на баниците:
Оформяне на вита баница:
Вземат се две кори и върху тях се разпределят равномерно по 3 с.л. от закваската. Разпределят се и 3-4 с.л. от сиренето с яйцето. Навиват се на руло и се завиват като охлюв в тава, застлана с хартия за печене. Така се процедира с всички кори.Баницата се намазва с разбитото с вода или мляко яйце, разпределят се и парченца от маслото, поръсва се сусам.
Корите се разстилат. За всяко рулце са нужни 2 бр. кори.
Вземат се две кори и върху тях се разпределят равномерно по 3 с.л. от закваската.
Сгъват се на нещо като триъгълник. Дори и да се наберат малко, или ъглите да не съвпаднат, не е проблем.
Триъгълника се намазва с 1 -2 с.л. от закваската. Разпределят се и 3-4 с.л. от сиренето с яйцето.
Единият ъгъл се прегъва към средата, посока срещуположният, след това и другият се прегъва. Двата ъгъла се срещат:). Отново се разпределя 1 с.л. от закваската.
Навива се рулце от широката част към върха.
Всички кори се приготвят по този начин и готовите рулца се подреждат в тава, застлана с хартия за печене.
Намазват се със разбитото с вода или мляко яйце. Върху всяко рулце се поставят 2-3 парченца от маслото.
Печене на баниците:
Оформената по желание баница се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. Ако започне да загаря, може да се премести на по-ниска скара във фурната.
При мен се изпече за 30 минути.
Изважда се, напръсква се леко с вода и се покрива с кърпа, да престои за десетина минути.
Кате,
ОтговорИзтриванемного интересни варианти за баници.По принцип баниците се приготвят без мая, но в днешно време съществуват много и различни варианти.Чудесно и много вкусно.
Поздрави !
Благодаря ви за точната рецепта! Получичиха ми се перфектни банички!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че намерихте време за коментар! Точно такива отзиви са в помощ на читатели, които се колебаят дали нещата ще се получат. Поздрави от мен и много се радвам, че рецептата е точна, защото понякога се допускат грешки, все пак хора сме:).
Изтриване