Страници
Пържени пилешки крилца с подправки
Тази рецепта е много лесна и бърза. Всъщност това са класически пържени пилешки крилца, но с подправки.
Очарованието на Трявна - едно пътуване през историята и културата на България
Отново калдъръмени улички и пътуване във времето, но този път в Трявна, малък живописен град в сърцето на България, предлагащ уникална смесица от историческо наследство и природна красота. Поредното място, съхранило нашата история през Възраждането, с неповторим облик и уникална архитектура. Разположен в Стара планина, този град привлича посетители със своите автентични възрожденски къщи, калдъръмени улички и спокойна атмосфера.
В няколко снимки и кратка информация към тях, ви отвеждам на кратка разходка в очарователната Трявна.
Руло с вишни
Това руло го гледах по Юлисима.
Много ефектно, може да рисувате каквото пожелаете, при Йоли в блога е с грозде, а в ефир го направи с череши.
Шницели от кайма
Това е любимата ми рецепта за шницели от кайма. Открих я миналата година при Вероника и оттогава все по нея ги правя. Записвам я и тук, за да ми е под ръка:).
Руло Дъга
Преди няколко дни публикувах двуцветното шоколадово руло, е това е по същата рецепта, но в повече цветове, вдъхновение от природата:).
Дъгата - това интересно колоритно природно творение, колко легенди и истории се свързват с нея. Появява се в небето, когато слънчевите лъчи докоснат капки вода в земната атмосфера. Самата дъга представлява част от окръжност в няколко цвята. Пълната поредица на цветовете е: червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.
♥ Hello, Summer ♥ и Електрик лимонада
Лятото започва с лятното слънцестоене и свършва с есенното равноденствие.
През 2012 г. това се случва на 21 юни 2012 г. в 02.08 часа. Тогава Слънцето ще премине през точката на лятното слънцестоене, като ще се намира най-северно спрямо екватора.
Това е сезона на приготвяне на зимнина, на ваканции, море, планина, пикници, почивки, семейни уикенди и куп други неща, за които топлото време предразполага.
На всички пожелавам едно прекрасно лято, изпълнено с много положителни емоции!
Пловдив - Разходка из стария град: История, култура и архитектурни съкровища
Да се разходим по калдъръмени улички и да се върнем назад във времето... Отново... но този път в Пловдив - един от най-старите градове в Европа, криещ в сърцето си истинско архитектурно и културно богатство - Стария град.
Разположен на три хълма, този район на града запазва духа на различни епохи и цивилизации, които са преминали през него. Калдъръмените улички, възрожденските къщи с богата орнаментика и античните руини разказват историята на град с хилядолетна традиция.
В няколко снимки и кратки описания към тях споделям някои от емблематичните забележителности, които разгледахме в Старинен Пловдив.
Враца, Врачански балкан и пещера Леденика
Врачански балкан е красив природен парк, обхващащ Врачанската планина и Лакатнишките скали. С богата растителност, флора и фауна със защитени видове, огромни гори, пещери, извори, реки и водопади. На територията на парка има и много паметници на културата.
Ние посетихме град Враца и района наоколо, пещера Леденика, Скалния мост край с. Лиляче и Увеселителния парк "Приказката".
Панирано пилешко филе в сладко кисел сос
Дата на публикуване: 15.06.2012 г.
Дата на обновяване: 07.08.2020 г.
Едно от любимите ни ястия в китайските ресторанти е Пиле в сладко кисел сос. Няколко са опитите ми да го приготвя, като през годините използвах рецепти от различни източници. Получаваше се вкусно, но не беше съвсем същото. Докато не открих рецептата на Бон апети и оттогава приготвям Пиле в сладко кисел сос по китайски все така.
Дата на обновяване: 07.08.2020 г.
Паниран ананас с мед
Панираният ананас (pineapple fritters) е апетитно лакомство, което има корени в азиатската кухня, където комбинацията от сладко и хрупкаво е много популярна. Често се поднася в китайски ресторанти, като част от асортимента им от десерти.
В тази рецепта съм използвала ананас на шайби, потопени в тесто и изпържени до златисто. Съществуват и други варианти, при които се използва ананас на кубчета, които се разбъркват в тестото и се пържат, подобно на бухтички. .
Пържен ориз по китайски със зеленчуци и яйца
Дата на публикуване: 15.06.2012 г.
Дата на обновяване: 18.03.2019 г.
След като многократно приготвях и експериментирах с рецептата за “Пържен ориз по китайски с яйца и зеленчуци” вкъщи, мисля, че най-сетне успях да постигна задоволителен резултат. Реших да редактирам и обновя тази публикация, като споделя какво е важно. Разбира се, че “Вкус другар няма”, но тази рецепта в моят дом остава като базова, защото всички я одобрихме.
Дата на обновяване: 18.03.2019 г.
След като многократно приготвях и експериментирах с рецептата за “Пържен ориз по китайски с яйца и зеленчуци” вкъщи, мисля, че най-сетне успях да постигна задоволителен резултат. Реших да редактирам и обновя тази публикация, като споделя какво е важно. Разбира се, че “Вкус другар няма”, но тази рецепта в моят дом остава като базова, защото всички я одобрихме.
Банички - мъфини "Еликсир"
Дата на публикуване: 13.06.2012 г.
Дата на обновяване: 16.04.2019 г.
Със сигурност сте чували за тях, а още по-сигурна съм, че сте ги приготвяли:). От както ги видях при Роси съм ги правила много пъти и ще ги приготвям и занапред, тъй като са много вкусни. Баничките правя по два начина, като сместа се завива в кори или като нарязвам на дребно кори и разбърквам с цялата смес. Чудесна идея са за останали кори, които се чудим какво да правим. Роси, благодаря за рецептата!
Дата на обновяване: 16.04.2019 г.
Със сигурност сте чували за тях, а още по-сигурна съм, че сте ги приготвяли:). От както ги видях при Роси съм ги правила много пъти и ще ги приготвям и занапред, тъй като са много вкусни. Баничките правя по два начина, като сместа се завива в кори или като нарязвам на дребно кори и разбърквам с цялата смес. Чудесна идея са за останали кори, които се чудим какво да правим. Роси, благодаря за рецептата!
Сироп от бъз
Ето го и моят сироп от бъз. Цветовете отдавна прецъфтяха, но сега намерих време за публикацията. Може би в планините все още да се среща. Рецептата е от сестра ми, а пък и мама доста често ни правеше когато бяхме деца.
Мъфини с колбас и моцарела
Дата на публикуване: 13.06.2012 г.
Дата на обновяване: 27.06.2020 г.
Чудесна идея за парти, за закуска, за хапване по всяко време. Благодаря на Димитрана за споделената рецепта!
Дата на обновяване: 27.06.2020 г.
Чудесна идея за парти, за закуска, за хапване по всяко време. Благодаря на Димитрана за споделената рецепта!
Гнезда с кайма във формички за мъфини
Предлагам ви една идея за тези популярни гнезда от кайма, но приготвени във форми за мъфини.
Може да използвате вашата рецепта или да ги направите по моята:). Не съм ги срещала досега във този вариант, надявам се да ви допаднат.
Музей на селото, Букурещ
Днес ще се разходим на едно прекрасно място, което се намира съвсем близо до България: "Музей на селото", в Букурещ, Румъния. Очарователно място, разположено в парк "Херастрау"(в близост до Триумфалната Арка) със своите старинни къщички, улички и атмосфера. На пръв поглед обектите в него са около стотина, не съм ги броила, но така ми се струва. Представляват експозиции на сгради от различни области на Румъния.
Дунавски вълни
Дата на публикуване: 04.06.2012 г.
Дата на обновяване: 30.06.2019 г.
Днес ще плаваме по река Дунав и ще се почерпим с един невероятен сладкиш, който е популярен в Германия и Австрия. Представлява кейк с вишни, маслен крем, шоколадова глазура и блат, които при печенето се смесват, при което се образуват шарки, подобни на вълни. Отгоре се набраздява с вилица, също имитирайки вълни.
По принцип се прави в правоъгълна форма, но първият път когато го направих, използвах кръгла форма с падащ борд. Впоследствие го правих в правоъгълна и квадратна форма. Като цяло се придържам към рецептата, като това което промених е глазурата, тъй като съдържа яйца. Първият път го правих с маргарин, но след това този вариант отпадна и го приготвям само с масло. Сладкиша може да се направи и с череши.
Дата на обновяване: 30.06.2019 г.
Днес ще плаваме по река Дунав и ще се почерпим с един невероятен сладкиш, който е популярен в Германия и Австрия. Представлява кейк с вишни, маслен крем, шоколадова глазура и блат, които при печенето се смесват, при което се образуват шарки, подобни на вълни. Отгоре се набраздява с вилица, също имитирайки вълни.
По принцип се прави в правоъгълна форма, но първият път когато го направих, използвах кръгла форма с падащ борд. Впоследствие го правих в правоъгълна и квадратна форма. Като цяло се придържам към рецептата, като това което промених е глазурата, тъй като съдържа яйца. Първият път го правих с маргарин, но след това този вариант отпадна и го приготвям само с масло. Сладкиша може да се направи и с череши.
Абонамент за:
Публикации (Atom)