Страници
Италианска салата
Защо тази салата e нарeчена италианска – нямам представа, може би заради пастата, не съм сигурна дали произхода и е от Италия:). Рецептата е от моя близка.
Баклава
Плънката е от Пепчо: http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_29.html
Оформлението е популярно в турските кулинарни сайтове.
Салата “Столичная”
Салата “Столичная”, беше любимата ми салата в едно заведение, намиращо се срещу Зимен дворец в Студентски град. Съставките ѝ са няколко, но е много питателна. Защо носи това име, не знам, може би заради приликата с Руската салата “Оливие”, но така се наричаше в заведението, така я записвам и аз.
Баклавички на рулца
Едно време в сладкарниците продаваха малки баклавички в големи тави:). Спомням си, че още когато излязоха корите на Бела, бяха различни, еластични, не се късаха. Тогава за пръв път ги направих по този начин и оттогава стана традиция у нас да се прави баклавата по този начин.
Ябълкови кнедли със спрайт и многолистно тесто
Дата на публикуване: 28.12.2011 г.
Дата на обновяване: 16.10.2020 г.
Тези сочни "кнедлички" представляват обвити в бутер тесто ябълки, напоени със спрайт. Популярни са като Apple dumplings with Mountain Dew (sprite), Бутерки да си "глътнеш езика", Бутерки с ябълки и спрайт. Заради сиропирането, наподобяват баклавички, но с ябълков вкус. Интересното е тук, че навитите бутерки се пекат със спрайт. Резултата е вкусен, сочен, а и са бързи и лесни за направа.
Дата на обновяване: 16.10.2020 г.
Тези сочни "кнедлички" представляват обвити в бутер тесто ябълки, напоени със спрайт. Популярни са като Apple dumplings with Mountain Dew (sprite), Бутерки да си "глътнеш езика", Бутерки с ябълки и спрайт. Заради сиропирането, наподобяват баклавички, но с ябълков вкус. Интересното е тук, че навитите бутерки се пекат със спрайт. Резултата е вкусен, сочен, а и са бързи и лесни за направа.
Баклава “Плисирани розички“
Оформянето на тази баклава срещнах на няколко места в интерне. Плънките са по желание. Вкуса се доближава до нашата баклава навита като розички, не знам как е популярно името, но баба ми и казва "розички". След време ще публикувам и нейната рецепта. А сега към тези интересни баклавички.
Пълнен заек с ориз
Със сигурност рецептата, която ще ви предложа не е непозната, но пък е много вкусна. Това си е класика, като пълнено пиле примерно. Надявам се моят вариант да ви допадне.
Портокалови мъфини с шоколад
Открих идеята за тези мъфини тук: eatathomecooks.com, открих рецептата и в бг сайт:
vkusnoikrasivo.com, внесох малко промени и ето резултата:
Торта "Снежковци"
Тортата е шах-мат http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/10/shah-mat-cake.html
с не-толкова равни квадратчета:).
Покритието е фондана на Зори: Zornitsapizza.blogspot.com
Фигурките също са от фондан.
Грис хайвер
Руска салата
Руска салата е популярна салата от моето детство. Наречена е така, заради приликата с руската салата “Оливие” и всъщност е обичаният български вариант на тази салата.
В много рецепти, салата е със шунка, но на нас повече ни харесва с колбас от типа на сухия шпек.
Кренширшки с бутер тесто
Една много лесна и вкусна рецепта. Преди няколко години ме почерпиха с такива кренвиршки, но бяха с цели кренвирши, нещо като балатон с бутер тесто. Аз ги приготвям като мини балатончета и слагам тънки резени кренвирш или пък мини кренвирши. Може и без да се мажат с жълтък и без сусам. Понякога ги правя без тези “екстри” и също са много вкусни, но с тях имат по-добър вид:).
Копчета от кренвирши с бутер тесто
Интересна идея за разнообразяване на Кренвиршките с бутер тесто. Приготвям ги периодично през зимният сезон. Срещат се още като: Колбаси с бутер тесто или "копчета"(в руски сайтове). Първоначално ги приготвях само с кренвирш, но ми бяха някак сухи, затова започнах да добавям и кетчуп, с който ми харесват повече.
Боб хайвер– разядка с боб
Тази рецепта е от сестра ми.
Продукти:
1 ч.ч. сварен боб
1 ч.ч. счукани орехи
2 скилидки чесън
50 мл олио
2 с.л. бульон от боба
сол
Варено жито с орехи
Свареното жито е десерт , който може да се приготви по различни начини, както и да се овкуси и ароматизира по желание, може да се вари с мляко или да се добавят бисквити.
Пълнени сухи чушки с ориз
Това е нашата класическа рецепта за пълнени сухи чушки с ориз. Те придават вкус и аромат на ориза, който няма как да бъде получен при варианта с пресни чушки.
Зимни бисквитки “Веселите Снежковци“
Рецептата, по която направих сладките е за меденки от Йоли, благодаря!
А за декорацията се доверих на Зори. . Зори, благодаря!
А за декорацията се доверих на Зори. . Зори, благодаря!
Сирене в хартия
Дата на публикуване: 21.12.2011 г.
Дата на обновяване: 06.07.2020 г.
Печено сирене може да се приготви по различни начини, като например в гювече, в алуминиево фолио или алуминиеви тавички, в хартия. Във всеки един от тях, основен продукт е бялото саламурено сирене или фета, а допълнително към него се добавят чушки, домати, яйца и др. Една от рецептите дори си има собствено име - Сирене по шопски, а как се приготвя съм споделяла тук. Преди години Сирене в хартия се срещаше като Сирене в пергамент.
Дата на обновяване: 06.07.2020 г.
Печено сирене може да се приготви по различни начини, като например в гювече, в алуминиево фолио или алуминиеви тавички, в хартия. Във всеки един от тях, основен продукт е бялото саламурено сирене или фета, а допълнително към него се добавят чушки, домати, яйца и др. Една от рецептите дори си има собствено име - Сирене по шопски, а как се приготвя съм споделяла тук. Преди години Сирене в хартия се срещаше като Сирене в пергамент.
Домат "Шмеркезе"
Рецептата за домат Шмеркезе е широко популярна българска рецепта, която присъства в менютата на повечето механи и ресторанти.
Картофени кюфтета
Предлагам ви рецепта за картофени кюфтета от моето тефтерче. Горе-долу техниката за тези кюфтенца навсякъде е една и съща, но са толкова вкусни, че просто рецептата няма как да не присъства и при мен. Все пак това е готварската ми книга.
Кьополу
Не знам дали точно това е автентична рецепта за тази разядка, но пък на нас много ни допада и винаги я приготвяме по този начин.
Боб в гърне
Каквото и да сложи човек в гърнето все ще е вкусно... А какво се случва със фасула, чудеса:). Реших да споделя тази рецепта, в помощ на тези, които нямат опит и за първи път ще приготвят това ястие.
Круша Belle-Hélène
Днешният десерт е Poire " Belle-Hélène" от френската кухня.
Разгледах достатъчно рецепти, включително и видео, за да се уверя, че продуктите и метода на поднасяне са сходни, като има различия в съставките за поширане на крушите или начина на поднасяне. Автор не посочвам, тъй като не съм възпроизвела конкретна рецепта. Основните съставки на десерта са: круши, сметана, шоколад, сладолед. Поднасянето: топка сладолед, круша, полята с разтопен шоколад и сметана.
Далечния Бретон / Far Breton
В момента, в който видях този сладкиш, запретнах ръкави:). Луда работа ви казвам, но толкова ме изкуси тази текстура, че изобщо не го оставих в списъка. Много харесвам такъви тип сладкиши!
Далечния Бретон е традиционен сладкиш от провинция Бретан, във Франция. Съществуват варианти със и без плодове. Рецептата по която го направих е със сушени сливи, чудесни за този сезон.
Адаптирано от: www.viree-gourmande.com
Шоколадов лава кейк
Лава кейк е нещо като бързата версия на суфле, дори често се бърка с него. Класическа рецепта за суфле може да видите в линка, а в тази публикация споделям рецепта за Лава кейк, която е наистина лесна за изпълнение.
Продукти:
за 4 - 6 бр. формички за крем брюле
100 гр черен шоколад
100 гр масло
3 яйца
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. брашно
1 с.л. какао
масло и какао за формичките
Рибена чорба от шаран
Тази рибена чорба приготвих без ориз, много ни хареса. Важното при приготвянето на рибена чорба е костите да се почистят и бульона да се прецеди, за да не се развали удоволствието от вкусната храна.
Рибник
Рибникът ( Шаран приготвен в тесто) е сред обичаните традиционни рецепти от българската кухня. Всяка домакиня го приготвя по различен начин. Аз ще ви споделя как го приготвяме ние:).
Пълнен шаран с орехи и ориз
Рецептата, която предлагам е толкова популярна, че едва ли има нужда от представяне и все пак, за тези, които готвят за първи път, с удоволствие публикувам любимата ми рецепта, която знам от мама.
Шишче със скариди
продукти:
едри скариди
за марината:
3-4 скилидки чесън
1 / 4 ч.ч. доматен сос, кетчуп
1 / 3 ч.ч. зехтин, олио
2 с. л. оцет, лимонов сок
1 с.л. сух босилек
щипка сол и червен пипер
Пържен шаран
Бейби октоподчета по гръцки
Рецептата е от книгата Време за готвене на Влади Илиев. Записана е с това заглавие. Приготвени по този начин октоподчетата са леко кисели. Може да погледнете и Рецепта за Октопод на грил по гръцки.
Паниран хек в орехов сос
Почистете рибата и я разрежете на две по дължина. Отстранете костта. Нарежете я на парчета.
Панирайте я като я потопите в брашно - след това в разбито яйце - и накрая в галета.
Изпържете от двете страни в горещо олио. Извадете върху кухненска хартия да се отцеди.
За соса:
Сложете в съд на котлон 2 с.л. краве масло и като се разтопи добавете 1 с. л. брашно. Бъркайте 1-2 минути. Налейте бавно 2 ч.ч. вода като непрекъснато разбърквате.
Добавете сол, черен пипер и 1ч.ч. смлени орехи и оставете на нормален котлон да се сгъсти. Разбърквайте от време на време.
Сервирайте като в чиния изсипете сос и отгоре поставете филета хек. Поръсете с нарязан магданоз.
Паниран сом с бадеми на фурна
Рецептата е от Иван Звездев:
Сомът се почиства и нарязва на котлети. Посолява се и се подправя с черен пипер.
Всеки котлет се потапя последователно в:
I панировка от :
6 с.л. кисело мляко, 1 белтък, 1 с.л. горчица
II панировка:
2 ч.ч. галета, 2 с.л. едро смлени бадеми( да има частици), 5 стръка копър нарязан на ситно( аз слагам по-малко), 1 с.л. риган, сол и черен пипер.
Подреждат се върху намаслена решетка от фурната, но може да се подредят и върху хартия за печене и се поставят в загрята на 200 градуса фурна. Отдолу във фурната се поставя тавичка с вода. Пекат се около 20 -30 мин. Като се обръщат само веднъж. .
Пържени таранки
Таранката е от онези риби, която често се подценява, но всъщност е доста вкусна. Да, известно е, че таранката е риба с много кости, но когато се изпържи добре, особено по-малките, костите стават хрупкави и почти неусетно се топят в устата. Нужни са рибари с прясно уловена риба, сол, брашно и олио за пържене.
Почистете рибите от люспите и вътрешностите.
По-едрите може да разрежете на две по дължина.
По- дребните цепнете с ножа на няколко места.
Посолете ги, потопете ги в брашно.
Загрейте в тиган олио, котлона да не е много силен, за да не изгарят.
Изпържете рибите от двете страни до златисто.
Поднесете с лимон и сол.
Кюфтенца от хайвер от шаран
Пържен хайвер от шаран е едно от любимите ми ястия, най-често го пържа, потопен само в брашно. За съжаление рядко намирам в рибарските магазини. Вчера открих много малко и го взех, но какво да го правя това количество? Прерових мрежата за рецепти и открих тези кюфтенца. Наистина са много сполучливи и ви ги препоръчвам например, когато в шарана си откриете хайвер. При мен се получиха 13 кюфтенца от тези 2 хайверчета. Може да ги направите и по малки.
Хайвера обаче трябва да е на зрънца(яйчица/ женски и да е от шаран, просто не знам на коя друга риба е подобен и разбира се да се яде, защото не от всички риби е годен за консумиране.
Щолен
Щолен сладки
В магазините попаднах на щолен сладки и реших да ги направя у дома. Открих рецептата за тестото тук. Аз добавих марципан и оформих по различен начин.
Снежна къщичка
Общо взето идеята на моята снежна къщичка е именно от ретро сладкиша, но с други съставки и декорация. Дори не знам дали по този начин се подреждат бисквитките. Но съм удовлетворена от резултата и вкуса като краен резултат.
Идеята за украсата е сходна на един сладкиш, който видях на снимка във Фейсбук, от каталога на чуждестранна сладкарска фирма. Нямам идея какво има в техния сладкиш и с какво е декориран, все пак сладкарниците не споделят рецептите си:), но ми хареса темата.
Сирене по шопски - традиционен вкус от българската кухня
Сиренето по шопски е една от емблемите на българската национална кухня. Това ястие впечатлява със своята простота и изключителен вкус, който съчетава свежестта на местните продукти и умението на домакините да създават нещо изумително с малко съставки. Автентичната рецепта за Сирене по Шопски претърпява вариации в различните райони, но основните съставки остават сходни. Оригиналната рецепта обикновено включва Бяло саламурено сирене, домат, печени чушки, люто чушле, яйце, масло и подправки, запечени в глинен съд, който придава на ястието уникален вкус и аромат. Гарнирано с масло и ароматен пипер, придава топлината и уюта на традиционния български дом. Сиренето по шопски е не само идеално за закуска, но и любимо ястие за лека вечеря или предястие.
Днес тази рецепта е неизменна част от менюто на много ресторанти и механи в България, а с лесната си подготовка е чудесен избор и за домашната кухня.
Рафаело - домашни бонбони
В интернет пространството се срещат много разновидности на рецепти за тези бонбони. В някои не присъства шоколад, в други слагат бадеми, но съм убедена, че всяка от тях е вкусна. Мисля, че всеки изменя според вкус и налични продукти. Аз лично съм ги правила няколко пъти по рецептата, която ще ви споделя:
Портокалов кекс в шоколадова прегръдка
Има комбинации, които просто са създадени една за друга- шоколад и портокал е една от тях. Нежният цитрусов аромат на портокал се преплита с богатия кадифен вкус на шоколада, за да създаде десерт , който радва небцето. Този кейк е идеален за уютно следобедно кафе или чаша чай.
Манатарки на тиган с масло
Манатарките са безспорно едни от най-красивите и вкусни гъби. Приготвят се като всички останали гъби: супи, сосове, печени, панирани… В каквото и ястие да се включат – му придават невероятен вкус и аромат.
Най- любимият вариант за мен обаче си остава класическият-Манатарки на тиган с масло.
Пържена писия
Писията е риба, която се доближава до калкана. Среща се в черноморското крайбрежие. Тялото и е странично сплеснато. Месото и е бяло и много вкусно.
Тъй като много си приличат с калкана, а при него кожата я отстранявам, реших и писията да обработя така. Никъде в нета не открих, дали кожата се отстранява. Единственото, което разбрах е, че при печената риба не се маха, после се бели след опичане. Така или иначе кожата не се яде, значи добре съм направила:).
Пикник в Троянски Балкан
Ноември е последния месец на есента, много често по това време падат и първите снегове.
По всичко личи, че през този месец е прехода от есента към зимата. Решихме да се възползваме от последните есенни дни и да прекараме време сред природата, като си направим импровизиран пикник. Споделям в детайли:)
Торта Опера
Торта “Опера е класически френски десерт, известен със своите слоеве от тънко бадемово тесто (joconde),сироп, напоен с кафе, шоколадов ганаш и кафеено масло. Завършва се с тънък слой огледална шоколадова глазура. Смята се, че този десерт съчетава вкусовете на кафе и шоколад в изключителна хармония.
Тортата е създадена през 1955 г. от френския сладкар Сирил Гавийони, който работил в сладкарницата Dalloyauв Париж - една от най-старите и престижни сладкарници в ъв Франция. Според историята, Гавийони искал да създаде десерт, който предлага ясно усещане за всички свои съставки само с една хапка.За името има различни версии, като една от тях е, че е дадено от съпругата му, която решила, че тортата напомня изяществото на Парижката опера. Други твърдят, че името произлиза от факта, че формата на тортата и глаузрата и напомнят сцената и завесите на операта.
С течение на времето торта “Опера“ се е превърнала в символ на френската изтънченост и е обичана както от професионалните сладкари, така и от любителите на десерти по цял свят. Моята торта “Опера“ няма претенции за автентичност, но със сигурност е една доста добра домашна версия на тази класика.
Абонамент за:
Публикации (Atom)