Страници
Пилешки хапки пане и хризантемите в градината на мама
Пилешките хапки са едно от любимите ястия на нашите децата, пък и на големите:). Приготвяме ги по различни начини и този е един от тях. По-често ги панирам в брашно-яйце-галета, но понеже си купих картофено нишесте, реших да експериментирам с него и се получиха също много вкусно. Ако вие нямате такова нишесте, може да го замените с натурално нишесте или брашно.
Пилешки хапки пане
Продукти:
пилешко филе
уок сос
черен пипер
картофено нишесте
яйце
Приготвяне:
Нарежете месото на хапки. Мариновайте го с уок соса и черен пипер за 1/2 час.
Разбийте с вилица яйцето с малко сол в купа.
В друга купа изсипете нишестето.
Потопете хапките първо в нишесте, след това в яйце. Може да направите и двойна панировка - нишесте - яйце - нишесте - яйце.
Изпържете ги в тиган със загрята мазнина и от двете страни.
Извадете ги върху хартия, за да се отцеди мазнината.
Няма как да пропусна да споделя тази цветна красота с вас, от градината на мама. Всъщност всичкото това цветно изобилие се появи благодарение на един букет от саксийни цветя, които подарихме на мама за рожденият ѝ ден през 2012:). Снимките са от преди да завали снега.
Код червено:)
След витаминозната публикация "Код зелено", ето, че дойде ред и на следващият цвят:)))
Есенна крем супа с печени зеленчуци
Продукти:
тиква
лук
морков
картоф
червено цвекло
Приготвяне:
Нарежете зеленчуците на едри парчета, а по-дребните може да оставите и цели. / Може да ги обелите, а може да ги изпечете и с кората и след това да ги обелите/. Ако искате цвеклото може да го сварите предварително.
Застелете тава са хартия за печене и подредете зеленчуците на един ред. Посолете ги и ги полейте със зехтин. изпечете ги във фурна на 180 градуса, докато омекнат.
Извадете ги, пасирайте ги / обелете ги преди това, ако не сте:)/.
Може да разредите сместа със зеленчуков или друг бульон, или с прясно мляко. Може да си направите и пюре по този начин.
Поднесете супата с капчици олио от тиквени семки и белени тиквени семки.
Есенни фалафели с ябълка и цвекло
Оказа се, че фалафелите могат да се правят и с други вкусове и в интернет открих една доста популярна вече идея за фалафели с червено цвекло
Рецептата ми за фалафели е по рецепта от блога, като добавих червено цвекло и ябълка и смених царевичното брашно с ядково.
Продукти:
125 гр. суров сух нахут
1/2 литър вода
1 глава сварено, обелено и нарязано червено цвекло
1/4 обелена настъргана ябълка
1/2 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, пресована
ситно нарязан магданоз
1 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
щипка черен пипер
3 с.л. бадемово брашно
Сусам, за оваляне на фалафелите
Приготвяне:
Накиснете нахута във водата за 12 часа. Отцедете добре и го смелете в кухненски робот с останалите продукти. Смесете ги добре и оставете сместа да си почине около 30-40 минути.
Оформете кюфтенца - да не са големи - от около 1 с. л. смес, оваляйте ги в сусам. Подредете ги върху хартия за печене и ги оставете да престоят 30 минути.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Смути с червено цвекло
Отново популярно смути, може да се съчетават различни сокове и зеленчуци.
red beet smoothie
Продукти:
прясно изцеден сок от ябълка
прясно изцеден сок от лимон
сварено червено цвекло
Приготвяне:
Поставете в блендера цвеклото и го пасирайте. Разредете със соковете от ябълка и лимон.
И финала са любимите печени зеленчуци + печати с ябълка в сок от червено цвекло от Ицко:)
Още един зимен ден:)
Развихрих се с гърненцата тези дни в кухнята:) И днешното предложение е за бобец с наденички, ама такъв вкусен и поднесен в купички от изпечено тесто - разкош. Първо да ви кажа, че на купичките имам точно една снимка, защото бяха веднагически излапани, а, да и една половинка купичка на едната снимка:). Обаче капачетата ми останаха та фотосесията все пак се състоя. Рецепти дали да пиша, не знам, нищо непознато, просто идея, то не че и нея не сте виждали, ама да ви подсетя:).
И все пак:
Боб с наденички в гърне
Продукти:
1 купичка боб
4 купички вода
1 глава лук
1/2 червена чушка
1 морков
сух джоджен
сух девисил
2 с.л брашно
червен пипер
олио
сол
наденички / използвам вурстчета/
Приготвяне:
Накиснете боба в студена вода /малко над нивото му/ и го оставете да престои една нощ.
На следващият ден го отцедете от водата и го сложете в тенджера с чиста вода да заври. като заври водата, отцедете боба и го сложете в гърнето.
Добавете 4 купички вода, джоджена, девисила, нарязаните на ситно лук, морков и чушка.
Захлупете гърнето и го поставете във фурната.
Включете на 160 градуса и печете около 2 часа.
Може да проверите веднъж как е водата, ако е необходимо добавете малко. При мен не се наложи.
Към края на варенето добавете солта.
В тиган на котлон сложете малко олио и 2 с.л. брашно. Запържете до светло кафяв цвят.
Добавете червения пипер и отстранете от котлона.
Изсипете тази запръжка към сварения боб и разбъркайте.
Върнете отново във фурната и оставете около 15 минути или до сгъстяване.
Изпечете наденичките на скара или в тава във фурната/на 180 градуса/ с малко вода.
Извадете ги и ги нарежете.
Поднесете боба с наденичките .
Купички, лъжички и капачета от тесто
*Може да си направите и друго тесто.
Продукти за 2 комплекта:):
250 гр брашно
1 с.л. зехтин
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сол
120 мл хладка вода
Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете маята и солта. Разбъркайте и направете кладенче. Изиспете в него зехтина и малко от водата. Започнете да замесвате тесто, като добавяте по малко от водата.
Трябва да се получи меко и пухкаво тесто.
Оставете го в купа, покрийте го с влажна кърпа и оставете да втасва на топло.
Разточете го върху набрашнен плот, дебелината да е не повече от 1 см и изрежете лъжички, капаци и кръгове, достатъчни да покрият предвидените купи.
Намажете леко с олио купите и върху тях поставете без да притискате тестото.
Намаслете и лъжичките и поставете изрязаното тесто върху тях.
Направете капачетата, като им изрежете и дръжки, притиснете ги леко с малко вода към основната част, а в кухината поставете нещо, което да запази формата. Аз използва топчета от хартия за печене.
Застелете тава с хартия за печене, подредете купичките, капачетата и лъжичките върху нея и ги изпечете на 160 градуса до готовност, при мен се изпекоха за около 25 минути.
Сипвайте боба непосредствено преди хранене, защото купичките омекват.
Ето и малко декорации с естествени материали, които изработихме с Ицко:
Всичките са слепени с топъл силикон.
Дизайн и изработка - Ицко!:
И докато снегът не се е стопил съвсем да се порадваме и на него.
Прекрасна нова седмица на всички!
Ябълков сладкиш
Сладкиша е по рецепта на Роси, изключително много ме впечатляват нейните сладкиши, някак са ми много по вкуса:). Роси, мила, благодаря ти за всички вкусни и качествени рецепти, които споделяш с нас!
Направих малки промени, относно състава на брашното, ядките и количеството на ябълките. Наистина сладкиша е чудесен и много, много подходящ за този сезон.
Памук погача и една топла супа
Когато една рецепта обикаля интернет пространството, това означава само едно: че рецептата е много сполучлива. Така е и с тази Памук погача, която подлуди Фейсбук:).
Първоначално, когато четох рецептата при Здравчето си казах:”Ами, да питката е готина, мека, топла, красива, както и другите питки, тестото е с прясно мляко, правили сме такова, знаем какъв ефект имат млеката и сметаните в тестото.”Да, обаче, когато започнах да я правя още самото тесто ми направи впечатление, че е изключително меко и еластично. За формата на питката да не говорим – красота!
Благодаря, Здравче! Благодаря и на дамата Симка, която е показала оформянето, благодаря и на Емил Савчев, който е превел рецептата от турски сайт.
Направих половин доза, но ако на вас ви трябва голяма погача, направете цялата доза, съответно и тавата ще е по-голяма. Разбира се, може да оформите тестото и по друг начин.
Записвам рецептата за половин доза, за тава с диаметър 24 см.
Златна есен в Грац: Мур и островът Муринсел
Може би в някоя от предишните публикации сте обърнали внимание на това, че през гр. Грац преминава една река. Това е река Мур. Покрай нея има алеи за разходка и това стана повод да прекарваме част от времето си на това приятно място.
Забележителност в реката е островът Муринсел. Това всъщност е един много атрактивен мост, на който има кафене, има формата на раковина.
В реката плуват патици, лодки, понякога се появяват и канута, както и сърфисти.
Есенни вдъхновения с.. чушлета
Миналата година ме обзе вдъхновение с едни много интересни и колоритни плодове и зеленчуци. Ето, тази година нещата се повтарят, обаче този път героите са едни готини цветни чушлета. Красота ви казвам!
В къщи имаме много любими ястия и едно от тях са пържени чушки с доматен сос.
Този път обаче направих рецептата с чушлета и не с доматен сос, а със сладко кисел и даже прибрах от тях в бурканче:). Кой е подстрекател ли? Ами Пепа Стоева и нейните Пукани, печени, мариновани...
Преди да започна да пиша рецептата, искам само да споделя моят опит, който придобих с пърженето на доста чушки:)))Как ли не съм пробвала да ги пържа и все пръскаха, докато не стигнах до следната констатация:
Чушките и чушлетата се измиват и подсушават добре!
Чушките се цепват на върха с ножче, а чушлетата се дупчат на десетина места с игла.
Олиото се загрява в тенджера тип касерола.
Чушките или чушлетата се слагат в горещото олио, но силата на котлона се намалява, аз работя на степен 6 от 9. Ако котлона е много силен ще пръскат.
В никакъв случай не слагам капак, стигнах до извода, че от топлината капака кондензира и капките вода, които се стичат в олиото, пръскат страшно много.
Ами това е, пържат се от всички страни.
По този начин при мен не пръскат, надявам се да съм полезна и на вас.
Пържени чушлета в сладко-кисела марината
по рецепта на Пепа Стоева
Продукти:
чушлета сладки или люти
олио за пърженето
300 мл оцет
100 мл олио
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
магданоз
чесън
Приготвяне:
Измийте и подсушете чушлетата добре.
Надупчете ги на десетина места с игла.
Загрейте олиото в тенджера тип касерола.
Пуснете чушлетата в горещото олио, намалете котлона, аз работя на степен 6 от 9. Ако котлона е много силен ще пръскат.
Не слагайте капак, стигнах до извода, че от топлината капака кондензира и капките вода, които се стичат в олиото, пръскат страшно много.
Пържат се от всички страни.
Готовите чушлета се изваждат и се слагат в буркани, като между тях се подреждат скилидки чесън и магданоз. Заливат се с маринатата, приготвена от разбърканите оцет, олио, сол и захар.
Затварят се и се съхраняват в хладилник. Нямам представа дали биха могли да се консервират за зимата, но някой ако знае, да коментира, моля!
Напълних си и още едно бурканче от печените чушлета в сладко кисел сос:
Желая ви прекрасни есенни дни, па макар и времето да се застуди, винаги има начин да внесем малко слънце, нали:)
Абонамент за:
Публикации (Atom)