Страници

Фалафели

Дата на публикуване: 17.11.2011 г.
Дата на обновяване: 24.02.2020 г.

falafeli

Фалафелите са онези вкусни малки пържени кюфтенца, които се приготвят с нахут. В някои дюнерджийници ги правят страхотно, но има и места където ама хич не ми харесват. За пръв път когато направих домашни фалафели използвах нахут от консерва, не знам дали точно това беше проблема, но бяха "на косъм" от разпадане. Ставаха за хапване, но бяха поели малко повечко мазнина.
След като разгледах доста рецепти в интернет, разбрах, че нахута трябва да е суров. Беше ми странно да използвам суров нахут и въпреки, че се накисва във вода и набъбва, все пак подходих с недовeрие, но резултата беше впечатляващ и от тогава ги правя все така.

falafeli 1

Не претендирам за автентичност на рецептата, но пък е много вкусна. Всъщност основните продукти за моите фалафели са като при всички рецепти, които се откриват в интернет пространството: лук, магданоз, нахут. Подправките - въпрос на вкус.
Сосовете, с които сервирам фалафелите, най-често са хумус - арабска разядка, чиято рецепта открих в блога на Руми и със сосът за дюнери, по тази рецепта.


Фалафели


Продукти за фалафелите:
*от тази доза излизат около 20 фалафела

250 гр суров сух нахут
1 литър вода със стайна температура(за накисването на нахута)

1 глава лук, нарязана на ситно
2-3 скилидки чесън, пресовани
връзка ситно нарязан магданоз
1 с.л. смлян кимион
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
щипка черен пипер
3-4 с.л. царевично брашно
1 яйце
олио за пържене, колкото да покрие фалафелите.


Приготвяне на фалафелите:
Накиснете нахута във водата за 12 часа. Измийте и отцедете добре и го смелете в кухненски робот. Може да се наложи да работите на порции. Желателно е при смилането да няма по-едри частички.
В купа поставете смления нахут и останалите продукти. Смесете ги добре и оставете сместа да си почине около 30-40 минути. Аз я оставям на плота, но ако е много горещо в стаята, може да се остави и в хладилник. Ако е в хладилник може да се покрие със стреч фолио.
Оформете кюфтенца - да не са големи - от около 1 с. л. смес, като ги притискате добре. Оставете ги да престоят 30 минути. Аз ги подреждам на няколко реда в тава, като между тях поставям стреч фолио, покривам ги със стреч фолио и ги прибирам в хладилник. По този начин са престоявали между 30 минути и няколко часа.


Изпържете ги в сгорещената мазнина.
Съветът ми е да сложите първо 1 фалафел , за да видите как се пържи. Не го пипайте докато отдолу не стане златист, защото може да се разпадне:) може да се наложи да го обърнете. Така изпържете и другите, но не слагайте повече от 3-4 бр. наведнъж. Изцедете ги върху хартия.
Може и да се изпекат, като се подреждат върху хартия за печене и се напръскват със зехтин. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 30 минути, до леко зачервяване.


Тези фалафели са без магданоз, също са вкусни.


Лесен Хумус с нахут


Продукти:
300 гр сварен отцеден нахут
100 гр тахини / сусамов тахан
3 с.л. зехтин
сок от 1/2 до 1 лимон (опитвайте а вкус)
2 скилидки пресован чесън
щипка кимион
50 мл студена вода

Приготвяне:
Сложете всички продукти всичко в блендер и пасирайте докато стане гладък крем.
Добавете сол на вкус и изсипете в чиния, изравнете и отгоре поръсете с червен пипер и зехтин.




10 коментара:

  1. Купила съм си нахут, но все още не е влязъл в употреба. Това май е идеалното предложение, за да го опитаме. Хумус съм правила и мисля, че ще подхожда идеално.:-))
    Влюбих се в първата снимка, като цветенце е станало.:-)) Човек хем му се иска да опита, хем ще му е жал да развали красотата.
    Браво, Candy, страшно ми хареса рецептата и се надявам скоро да ти се похваля, че съм я изпълнила.:-))
    Прегръдки от мен и вкусна вечер!:-))

    ОтговорИзтриване
  2. Candy,
    любител съм на хумуса и на нахут!
    Чудесни са се получили при теб кюфтенцата!
    И поднасянето им е чудесно!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси, Дани! Прегръдки и хубава вечер и на теб!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Мони! Непременно ги направи, много са вкусни! Прегръдки и отново хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, благодаря за рецептата и по-точно - за тази за хумуса. Получи се много добре, с чудесен аромат и вкус. Аз лично оставих сместа по-гъста и я сервирах като гарнитура. Прие се отлично от домашните :-)) Иска ми се да направя и фалафелите, но се чудя дали може да ги изпека, вместо да ги пържа (това по здравословни причини). То е ясно, че вкусът ще е по-друг, но вие как смятате - дали ще се получат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря за коментара! Предполагам, че няма да има проблем, но фурната трябва да е добре загрята на около 200- 220 градуса. Предполагам, че за 10-15 минути ще са готови. Правила съм бобени кюфтенца на фурна и се получават. Да, пържени ми харесват повече. Ако искате пробвайте с няколко фалафела, все пак времето за печене едва ли ще е дълго. Поздрави и ако пробвате, ще се радвам да споделите как са се получили:)!

      Изтриване
    2. Зравейте, мерси за съвета! Много добре станаха, вкусни и хрупкави. Може би една идея по-твърди, но пък то нямаше изобщо мазнина в сместа. Мисля следващия път да добавя малко мазнина, може би лъжица - две, не повече, че да не се разпаднат фалафелите после. Сигурно пържени щяха да са по-вкусни, но съпругът ми има проблеми с черния дроб и гледам да не пържа, когато е възможно. Децата и те харесаха фалафелчетата - хрускаха ги все едно ядат снакс :-) Много добра рецепта, още веднъж БЛАГОДАРЯ!

      Изтриване
    3. Благодаря, че отговорихте и ще ги направя и аз обезателно някой път на фурна. Благодаря и за милите думи! Весели празници!:)

      Изтриване
  6. Направих ги тази вечер, спазвайки точно рецептата, защото нямам много опит с нахут. Единственото, което промених е, че оставих цялата смес да престои около час може би. Резултата е страхотен. Благодаря от сърце за рецептата. Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Станислава! Често ги правя и аз, лесни са за приготвяне, единственото, което може да представлява проблем е смилането на сместа, ако човек няма нужният уред. Благодаря от сърце, за коментара, положителните отзиви помагат на много хора да се престрашат, а споделянето на рецептите пък помага да достигнат до повече хора! Поздрави!:)

      Изтриване