Страници
Торта Опера / Gâteau Opérа, cake opera
И рецептата от сладкия финал на гостуването ми при Руми. Тортата ми е съвкупност от много рецепти: от тук блат, оттам крем. Начина на подреждане навсякъде е различен, аз се спрях на този. Не знам точно кой е правилния, но така се получи добре.
http://rumicka.blogspot.com/2011/11/mademoiselle-chante-le-blues_21.html
Бадемов блат:
75 гр пудра захар
2 ½ с.л. брашно
75 гр бадемово брашно
3 яйца
15 гр безсолно краве масло
3 белтъка
1 с.л. пудра захар
Включете фурната на 220 градуса да загрява.
Подгответе тава, като я застелите с хартия за печене./ правоъгълна или квадратна, моята е с вътрешни размери 26/17 см/.
В купа пресейте брашното, пудрата захар и бадемовото брашно.
Добавяйте яйцата едно по едно и разбийте до гладка смес.
Добавете разтопеното масло и разбийте отново.
В отделна купа разбийте белтъците на пяна и добавете 1 с.л. пудра захар.
Разбийте до получаване на гладки върхове. Не прекалявайте.
Обединете двете смеси, като изсипвате от белтъците към другата смес на няколко пъти. Бъркайте по метода загребване- обръщане.
Тук имате няколко варианта за печене на блатовете:
1.Може да изсипете цялата смес и след изпичане да я разрежете напречно на 4 блата.
2.Може да разделите сместта на две части и да ги опечете поотделно и след това всеки блат да разрежете на две.
3.Може да изпечете 4 отделни блата.
Целта е накрая да получите 4 тънки блата. Аз използвах вариант 2.
Изсипете сместа във тавата и печете на 220 градуса за около 8 минути.
Извадете, обърнете върху решетка и отсранете хартията.
След като блатовете изстинат добре може да ги разрязвате.
Шоколадов ганаж:
1 ч.л. разтворимо кафе / нес /
200 гр хубав черен шоколад
150 гр течна сладкарска сметана
75 гр краве масло
Сложете сметаната, кафето и шоколада в съд на водна баня да загреят до разтопяване на шоколада. Не трябва да завира водата.
Добавете кравето масло и разбъркайте добре.
След като сместта стане на хубав плътен крем я оставете настрани.
Маслен крем:
1 ч.л. разтворимо кафе / нес/
1 с.л. топла вода
125 гр краве масло
200 гр пудра захар
Смесете кафето и водата.
В друг съд разбийте захарта и маслото на крем.
Добавете кафето и разбъркайте.
Оставете настрани.
Кафе сироп:
1 с.л. разтворимо кафе
140 мл вода
Сглобяване на тортата:
Изберете форма, чиния или подходящ съд, според големина на блатовете.
Сложете първия блат.
Полейте сироп.
Нанесете тънък слой ганаж.
Оставете в хладилник за 10 минути.
Нанесете маслен крем, малко по-дебел слой от ганажа.
Оставете в хладилник за 10 минути.
Сложете втория блат и повторете процедурата: блат- сироп – ганаж – маслен крем.
Така постъпете и с останалите блатове.
Накрая завършете с ганаж и оставете в хладилник да стегне.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Candy, тортата е невероятна! Хареса ми страшно много и не ми се стори трудна, защото тортите са единственото нещо, което правя много рядко. Изключителна е: освен, че е с шоколад (което автоматично я прави мой фаворит), изглежда сочна, лесна за рязане с тези правоъгълни парчета и със сигурност мнооого вкусна.:-))
ОтговорИзтриванеИзключително много ми хареса целият пост, снимките са уникално нежни!
Поздравления отново !
Прегръдки и прекрасен вторник!:-))
Мони, задължително я направи! Изискан вкус - това мога да кажа! Не е трудна, просто изисква време. Надявам се да съм била кратка, точна и ясна с обясненията:):):). Следващия път ще я направя с млечен шоколад и какао - детски вариант:).
ОтговорИзтриванеПриятелски прегръдки от мен!
Поздравления за тази рецепта.Доста често посещавам кулинарни блогове,но рядко да ми направи толкова силно впечатлени тора.Удивителна и изглежда доста вкусно.Още сега ще я препиша и през почивните дни есе опитам да я направя, дано да ми се получи.Всичко изглежда доста изчистено и изискано става за торта подарък на близък човек.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви! Разбира се, че ще ви се получи. Тортата не е сложна, просто е пипкава и изисква време. Може да направите блатовете предварително, така няма да се натоварвате наведнъж:). Поздрави!
Изтриванеимайте предвид, че тортата не е голяма, но то и не е необходимо, защото е много елегантна. Блат 26/17 разрязвам на две, т.е. 13/8 см е размера на тортата. Но пък е с общо 4 такива блата и много кремове.
Изтриване