Страници

Чийзкейк без печене

Чийзкейк без печене, без желатин, със сладко от боровинки

Това е първата ми рецепта за чийзкейк, която направих като импровизация на любимият ни Чийзкейк в КФС. Нямам представа каква е точната тяхна рецепта, но пък вкусовите ми рецептори усещат блат от бисквити с масло, пласт от подсладено крема сирене( предполагам) и топинг от сладко от боровинки. Рецепти за чийзкейк много – в едни присъства желатин, други се пекат. Безспорно класическият чийзкейк се пече и то продължително, но този, който исках да направя е без печене със сигурност.
 
Чийзкейк със сладко от боровинки, без печене



Продукти:

за блата:
1 опаковка 180 гр бисквити (обикновени, овесени или други по избор)
1 непълно пакетче краве масло около 100 гр ( понякога използвам кокосово)
по желание пудра захар за подслаждане на блата

за крема:
1 пакетче крема сирене (125 гр)
2 с.л. пудра захар

*Към крема понякога добавям смес от 100 мл млечна сметана + 2 с.л. кисело мляко или 100 мл заквасена сметана. Може да се приготви и само с маскарпоне или Филаделфия.

за глазурата:
сладко от боровинки с цели плодове

* Често приготвям сладкото на момента. За целта изсипвам в касерола пакет боровинки( около 250 гр), заедно с 2 с.л. захар Мусковадо( може и друга на вкус) и 1-2 с.л. вода. Оставям на котлон да ври на ниска степен за около 5-10 минути, до сгъстяване и омекване на плодовете. Охлажда се преди използване.


Начин на приготвяне:
Бисквитите се смилат на трохи и се разбъркват с разтопеното масло и по желание пудра захар. Получават се маслени трохи, които при притискане се слепват.
Притискат се по дъното на тава с диаметър 16-20 см, за да се образува блат. Прибира се в хладилник да стегне.
Крема се приготвя като всички продукти се разбиват до хомогеност с телена бъркалка.
Най-отгоре се изсипва сладкото от боровинки и се заглажда.
Прибира се в хладилник да стегне за няколко часа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар