Дата на обновяване: 03.09.2019 г.
В |
това меню съм събрала няколко много популярни рецепти за пържено пиле, сладка царевица, салата Колсло, чийзкейк и картофено пюре с грейви сос, в стила на любимите ни КФС.
Няма да заблуждавам никой, като пиша че това са оригиналните рецепти, защото истинските рецепти на КФС са тайна. Но това меню и всички предложения в него са много вкусни и ако сте далеч от КФС, макар и да изисква много повече време, отколкото просто да се наредиш на опашката:), може да си го приготвите вкъщи.
Салата Колсло /Cole Slaw/
Продукти:
500 гр зеле
1 морков
дресинг:
50 мл прясно мляко
100 гр майонеза
50 мл гъст айрян
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. бял или черен пипер
1 с.л. ябълков или винен оцет
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. настърган лук
Настържете зелето и моркова.
В купа смесете продуктите за дресинга и разбийте с телена бъркалка.
Залейте зеленчуците и внимателно разбъркайте. Покрийте салатата с фолио за свежо съхранение и оставете да престои в хладилник 2 часа.
Сладка царевица на клечка
Рецептата е адаптирана от: http://www.ehow.com/how_5620694_make-corn-cob-similar-kfc.html
Продукти:
царевица
1/2 ч.л. сол
захар
прясно мляко
черен пипер
краве масло
Приготвяне:
Сложете царевици, натрошена на три с кочани в тенджера и ги покрийте напълно с вода.
Добавете 1 / 2 чаена лъжичка сол и захар и достатъчно прясно мляко за да направите мътна вода. Можете да добавите толкова мляко, колкото желаете.
Сварете царевиците.
Времето за готвене варира в зависимост от размера и вида на царевицата.
След като сте готови с царевиците, разтрийте масло върху тях и добавете желаното количество сол и черен пипер.
Нанижете ги на дървени шишчета.
Картофено пюре със сос Грейви
Мисля, че това пюре ще е по-близко като вкус, ако се прави с готовите инстантни пюрета и грейви сос за бързо приготвяне от пакетче. Аз обаче правя домашна версия.
Продукти:
5 картофа
50 гр краве масло
300 мл прясно мляко
сол
Сварете, обелете и пасирайте картофите.
Оставете ги да се охладят.
Добавете краве масло.
Добавете прясно мляко - горещо и сол.
Пасирайте всичко до еднородност.
За Сос Грейви:
http://www.cdkitchen.com/recipes/recs/419/KFC-Gravy102707.shtml
1 с. л. масло
1 ч. л. брашно
пилешки бульон, разтворен в ½ ч.ч. вода
1 щипка градински чай
черен пипер
Приготвяне:
Разтопете маслото.
Добавете брашно и оставете няколко секунди на котлона до светло кафяво.
Смесете с пилешкия бульон бавно и оставете на котлона докато се сгъсти, като разбърквате. Добавяте градински чай и черен пипер.
Пържени пикантни крилца:
Разрежете крилцата на три части по ставите като най-малката част се изхвърля и ги мариновайте за една нощ в хладилник в марината, приготвена от:
2 1/2 ч.ч. айрян
сол
2-3 пресовани скилидки чесън
1 с. л. червен пипер
щипка лют червен пипер
1 с. л. захар
След като се мариноват, ги извадете, измийте и подсушете.
Оваляйте ги в брашно и ги изпържете в гореща мазнина, мазнината трябва да ги покрива.
Извадете ги върху салфетка, за да се изцеди излишната мазнина.
Пържени филенца и крилца, по рецепта на малкият ми син Христо:)
Бърз боровинков Чийзкейк без печене
Този чийзкейк е пълна импровизация, с оглед на това, което усещат вкусовите ми рецептори в чийзкейка, който се предлага в КФС. Основата е от бисквити и масло, крема естествено сирене - подсладено крема сирене със сметана, финалът - сладко от боровинки.
Бисквитите за основата може да бъдат всякакви. От доста време насам използвам пълнозърнести. Маслото може да се разтопи до втечняване или да се размекне на стайна температура. Важно е основата да получи консистенция, която като се стисне с ръка, да се задържа. Възможно е количеството на маслото да се регулира.
Крема може да се приготви по различни начини и с годините съм го правила много пъти, в комбинация със заквасена сметана, йогурт, сладкарска сметана, маскарпоне, филадефлия. Първоначално в крема добавях и пудра зхара, но тъй като основата е от сладки бисквити и глазурата от конфитюр, захарта ни идва в повече и избягвам да подлсаждам и крема.
Сладкото от боровинки може да се замени с друго, а когато не откривам такова, купувам пресни боровинки и ги сварявам със захар за около 20 минути е готово. Съотношението боровинки: захар е на вкус. Най-често у дома се прави 125 гр боровинки : 60 гр захар. Достатъчно за 4 индивидуални чийзкейка.
за блата:
200 гр обикновени бисквити
100 гр краве масло
за крема:
250 гр крема сирене( Филаделфия, Маскарпоне)
100 мл сметана (за готвене или заквасена сметана, може да се замени и с 2 с.л. йогурт)
2 с.л. пудра захар(по желание)
за глазурата:
сладко от боровинки с цели плодове
Начин на приготвяне:
Чийзкейка може да се направи във форма с диаметър 21 см, след което да се реже на парчета. За това меню избирам да приготвя индивидуални съдчета. Може да се използват чашки, бурканчета или купички за крем брюле.
Смелете бисквитите и ги смесете с размекналото се масло и пудрата захар. Получават се маслени трохи, които при притискане се слепват.
Сместа се рзпределя в избраните съдове и се притиска добре към дъното, за да се образува нещо като блат. Все пак не се прекалява с усилието, защото след стягане на маслото блатът може да стане труден за рязане.
Отгоре се разпределя крема, приготвен от разбърканите с тел. бъркалка: крема сирене, пудра захар, сметана(кисело мляко).
Най-отгоре се изсипва сладко от боровинки и се изравнява.
Покриват се с фолио или капак и се оставят в хладилник за няколко часа.
Уау, Кенди, тази комбинация от ястия страшно ми напомня за типичните неща, които аз хапвам в KFC :-)! Сигурно домашната версия е много по-вкусна и здравословна!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Дени, вкусни са рецептите, да! Реших да ги съчетая в меню, за да е по-интересно:). Благодаря, че намина:)!
ОтговорИзтриване