Страници

Чийзкейк с тиква и шоколад

Чийзкейк, тиква, шоколад,

Този прекрасен Чийзкейк с тиква и шоколад открих при Марта Стюарт . Има завладяващ вкус, а по време на печенето, такъв аромат се разнасяше, че се страхувах да не ми го отмъкнат, дори и суров:).
Когато го направих за пръв път, веднага след като го извадих от фурната, влезнах в ролята на охрана и въпреки всичко не изчакахме 2 часа, а го изядохме за секунди.

Чийзкейк с тиква и шоколад

Продукти:
За блата:
1 ч.ч. бисквитени трохи( получават се от смлени в блендер бисквити).
2 с.л. захар (Мусковадо или бяла)
4 с.л. разтопено краве масло

За чийз слоя:
224 гр крема сирене (фина извара)
1 ч.ч. захар (бяла или Мусковадо)
1 ч.ч. тиквено пюре, получено от варена или печена тиква
3 големи яйца
3 с.л. брашно, може и малко повече зависи от сочността на тиквата(бяло или пълнозърнесто)
1 ч.л. общо подправки: канела с индийско орехче и джиннджифил
1/2 ч.л. сол
110 гр шоколад, начупен на малки парченца

Начин на приготвяне:
Блат: Бисквитените трохи се смесват със захарта и маслото, трябва да се получат маслени трохи. Аз съм го правила с бисквити Закуска обикновени и с какао, лимецови бисквити, като добавям какао за цвят, но може да се използват всякакви обикновени бисквити.
В квадратна или продълговата тавичка се застиля домакинска хартия за печене, като се издига и по стените. Моята тава е размер: 17/26 см.
Бисквитената смес се изсипва в тавата и хубаво се притиска с пръсти към дъното, за да се изкара въздуха и да се изравни.
Пече се в предварително загрята фурна на 175 градуса за 10 минути.
Изважда се и се охлажда.

Чийз слой: Крема сиренето, захарта, тиквеното пюре, брашното, подправките и солта се смилат в блендер, докато стане гладка смес.
Добавят се яйцата едно по едно. Разбива се в същият уред до еднородност. Трябва да се получи тесто като за кекс.Ако е нужно се добавя още малко брашно, но не се прекалява! Много по-важно е пюрето от тиква и крема сиренето да са по-сухи.
Шоколада се начупва на малки парчета и се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня.
Изважда се, охлажда се малко, добавя се 1 ч.ч. от тиквената смес и се разбърква.

Върху бисквитеният блат се разпределя първо оранжевата тиквена смес, а отгоре на няколко места с лъжица се изсипва от шоколадовата.
С дървен шиш се правят кръгови движения, за да се образуват мраморните шарки.

Тиквеният чийзкейк се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 50 минути.
Оставя се да се охлади първоначално във фурната на отворена врата, след което се охлажда напълно за около 2 часа без да се изважда от тавата.
Нарязва се на квадрати. Може да се декорира с разтопен шоколад.
Много, много вкусен сладкиш: блата е леко хрупкав, останалата част е много нежна, а шоколадовата смес придава допълнителен вкус.

7 коментара:

  1. Много интересно и вкусно предложение. Определено ми допада. Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако я правиш, непременно сподели, ако има някои тънкости:). Аз знам, че избързахме с разрязването, а наистина трябва да се изчака, но като за първи път съм повече от доволна, защото наистина е вкусен сладкиш. Определено и аз ще го правя още много пъти:). Бих искала да го видя и в друга "светлина" при вас:). При Марта изглежда прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  3. На този сладкиш като му гледам съставките и снимките не може да бъде друго освен вкусен:-))) Поздравления!!!
    Сърдечни поздрави и усмихната неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря! Наистина е много вкусен, дори в момента го правя, но с бяла основа :).
    Прекрасна неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Грабна ме този сладкиш и определено ще го направя тези дни-подходящ за сезона.Толкова вкусни неща предлагаш...
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Направих го, сега го хапвам и реших, че заслужаване една отлична оценка! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря за коментара! Много се радвам, на положителни отзиви! Да, и на нас ни е любим, правя го всяка есен:). Поздрави!

      Изтриване