Страници

Фугас / Fougasse

Дата на публикуване: 22.11.2011 г.
Дата на обновяване: 20.02.2020 г.

френски хляб фугас

Фугас е френски плосък хляб. Има форма на листо, като всеки му придава причудливи окраски, според въображението си. Може да се приготвя с различни подправки и допълнителни продукти. Тестото също би могло да бъде друго.


Фугас / Fougasse


Продукти за тестото:
150 гр брашно
1/2 ч. л. суха мая за хляб
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. сух риган
90 мл вода
1 с. л. зехтин

Плънка 1:
сушени домати в зехтин
маслини

плънка 2:
зелени маслини, нарязани на ситно
ивици бекон, нарязани на ситно


Приготвяне:
Брашното се пресява в купа с маята и солта. Добавя се ригана. Разбърква се добре.
В центъра се оформя кладенче и в него се добавят зехтина и хладката вода.
Замесва се тесто.
Прехвърля се върху набрашнена повърхност и се меси около 10-15 минути, докато спре да лепне.
Тук има възможност да се добави плънка, която да бъде в самото тесто. За целта се добавят продуктите от избраната плънка и се меси още около 5 минути, хубаво да се разпределят. В случай, че изберете вторият вариант за разпределяне на плънката между кори, то, не поставяйте продуктите сега.
Тестото се прехвърля в намазана със зехтин купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса за 1 час, до удвояване на обема.
Разделя се на равни топки и всяка се разточва в елипсовидна форма. В случай, че изберете вариант с поставяне на плънката между корите, то за всяко листо ще са нужни 2 бр. кори, които са по-тънко разточени. Между тях се поставя плънка и отново леко се разточват.
Правят се прорези, така че да имитират листо.
Оформените ”листа” се поставят в тава, застлана с хартия за печене, покриват се със стреч фолио, за да не хващат коричка и се оставят да починат за 15 минути.
Леко се намазват със зехтин и по желание се поръсват с едра сол и/ или подправки.
Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна за 15-20 минути до зачервяване.


1 коментар:

  1. Този фугас отдавна стои в списъка за правене и си чака реда.:-))) Прекрасен ти се е получил, Candy! Представям си го, колко красив ще е със сушени доматки!
    Браво!!!
    Прегръдки и слънчев и усмихнат ден!:-))

    ОтговорИзтриване