Месото за дюнера приготвих по технологията за гирос, но с пилешко вместо свинско. Може да се направи с телешко и агнешко.
Питките са готови, но могат да се направят по тази рецепта.
Сосът е млечно-майонезен, но с добавка на още няколко съставки става коренно различен. Рецептата за него открих в Булфорум, Благодаря!
Махлеб е арабска подправка, ароматът и вкусът ѝ са много силни(на вид е като ядково брашно, леко нагарча може би ако се прекали), затова се слага много малко количество. По принцип може да се направи и без подправката Махлеб.
Всички вкъщи са на мнение, че това е най-вкусният дюнер:)!
Домашен дюнер
Продукти:
Питки за дюнери
Месо и марината:
2 бр. пилешки филета тип "Пеперуда"
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
няколко скилидки пресован чесън
1 ч.л. барбекю подправка( може и без)
1 с.л. оцет
3-4 с.л. зехтин
сол на вкус
Дюнер сос:
2 картофа
5 с.л. майонеза (на Краси)
10 с.л. Йогурт (кисело мляко)
1 ч.л. сок от лимон (прясно изтискан)
2 големи скилидки пресован чесън
сол на вкус
щипка черен пипер
на върха на ножа канела
1/2 ч.л. "Махлеб"
Гарнитура, по избор:
домати
краставици
пържени картофи
зелена салата
лук
зеле
чушки
Начин на приготвяне:
Сос за дюнер:
Картофите се сваряват и оставят да се охладят. Обелват се и се нарязват на кубчета. Всички продукти се поставят в блендер и се пасират до хомогенност. Сосът се затваря в буркан и се прибира в хладилник за 1-2 часа(докато месото се изпече).Сосът е чудесен и за фалафели.
Месо за дюнер:
Филетата се нарязват на тънки филийки, като шницели.
Съставките за маринатата се разбъркват в купа и месото се накисва в нея. Ако е нужно, количеството на продуктите може да се увеличи.
Филетата се подреждат едно върху друго, притискат се и се завързват стегнато с готварски конец.
В тава се налива малко зехтин или олио, добавя се малко вода и се поставя месото.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса без вентилатор фурна. От време на време се полива с отделеният сос, а по средата на печенето се обръща.
При мен се изпича за 1 и 1/2 час, но ако количеството на месото е по-малко, съответно е нужно по-малко време.
Месото се изважда и се нарязва на тънки филийки (конеца се отстранява).
Приготвят се всички гарнитури, сос и месо, питките за дюнер се загряват на тиган, като може да се поръси от соса от печенето.
Всяка питка се намазва с млечен сос, гарнира се с месо и зеленчуци и се завива.
Кате,
ОтговорИзтриванечудесен дюнер се е получил.Не съм приготвяла по този начин месо, но е много интересна технологията.Прекрасно и много вкусно.
Поздрави !
Чуден дюнер е станал, Кате! Чак и на мен ми се преяде, а не съм хапвала от цяла вечност!
ОтговорИзтриванеВсичко по снимките ти е много красиво!
Поздрави!
Иглежда чудесно и рецептата наистина е много интересна.
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще го пробваме! :)
Поздрави!
Кате, четеш мисли...от много време така ми се яде дюнер, но умишлено избягвам купешките. Дори днес си мислех, че ако пътьом видя, ще си купя...и хоп ти публикуваш невероятно съблазнителни снимки и домашна рецепта! Правих веднъж свинско по тази технология и стана много вкусно. Съвсем скоро ще се наградя и аз с дюнер!
ОтговорИзтриванеПоздрави
ОООО ,Кате.от днес съм отново с компютър и това е първото нещо ,което видях на голям екран :))
ОтговорИзтриванеГолямо изкушение!
Прегръдки
Уникална гледка ни предлагаш, Кате!
ОтговорИзтриванеНe знам дюнер дали ще направя, но месото много ме впечатли!
Пък и с тия пържени картофи до него... не е изобщо гледка за гладни :D
Всичко предложено от теб, Кате е гаранция за качество и вкус,
ОтговорИзтриванеа щом ти определяш така приготвеният дюнер за най -..., то със сигурност е така!
Впечатлена съм от технологията, а и снимките и представянето - страхотни!Поздрави!
А останалото парче месо, с конеца, го дай към мен, моля :) Много апетитни дюнери, Кате!
ОтговорИзтриванеОкапах се, Кате:)
ОтговорИзтриванеАз купувам махлепи на зрънца, семена и си го меля или счуквам, мисля, че е по-евтин дори.
Много го харесвам счукан в сладки печива, щрудел, сладки, не съм опитвала в солен вариант.
От вчера търся рецепта за пилешки дюнер и тази е единствената, която е толкова вкусна!Препоръчвам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Дюнерът и на нас ни е любим. Поздрави, Екатерина
ИзтриванеЗдравейте !Колко сол слагате Вие и ако престои месото с маринатата в хладилника и на другия ден се изпече ,ще бъде ли по добре или ще се стегне месото от солта и оцета ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Относително е със солта, зависи от всеки вкус. Сложете толкова, с колкото посолявате пилешките си филета по принцип. Например на голямо пилешко филе тип пеперуда, аз слагам около 1 ч.л. сол. Така, че тук за две филета пеперуда 2 ч.л. сол.
ИзтриванеКолкото до престоя в марината, аз съм ги оставяла различно, не мисля, че е проблем през нощта да се маринова. Почти всички маринати съдържат сол и често кисел продукт и почти всички съвети са месото да престоява часове или през нощта.
Поздрави!