Страници

Най-вкусният Дюнер


Месото за дюнера приготвих по технологията за гирос, но с пилешко вместо свинско. Може да се направи с телешко и агнешко.
Питките са готови, но могат да се направят по тази рецепта.
Сосът е млечно-майонезен, но с добавка на още няколко съставки става коренно различен. Рецептата за него открих в Булфорум, Благодаря!
Махлеб е арабска подправка, ароматът и вкусът ѝ са много силни(на вид е като ядково брашно, леко нагарча може би ако се прекали), затова се слага много малко количество. По принцип може да се направи и без подправката Махлеб.
Всички вкъщи са на мнение, че това е най-вкусният дюнер:)!



Домашен дюнер


Продукти:
Питки за дюнери

Месо и марината:
2 бр. пилешки филета тип "Пеперуда"
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
няколко скилидки пресован чесън
1 ч.л. барбекю подправка( може и без)
1 с.л. оцет
3-4 с.л. зехтин
сол на вкус

Дюнер сос:
2 картофа
5 с.л. майонеза (на Краси)
10 с.л. Йогурт (кисело мляко)
1 ч.л. сок от лимон (прясно изтискан)
2 големи скилидки пресован чесън
сол на вкус
щипка черен пипер
на върха на ножа канела
1/2 ч.л. "Махлеб"

Гарнитура, по избор:
домати
краставици
пържени картофи
зелена салата
лук
зеле
чушки



Начин на приготвяне:
Сос за дюнер:
Картофите се сваряват и оставят да се охладят. Обелват се и се нарязват на кубчета. Всички продукти се поставят в блендер и се пасират до хомогенност. Сосът се затваря в буркан и се прибира в хладилник за 1-2 часа(докато месото се изпече).Сосът е чудесен и за фалафели.


Месо за дюнер:
Филетата се нарязват на тънки филийки, като шницели.
Съставките за маринатата се разбъркват в купа и месото се накисва в нея. Ако е нужно, количеството на продуктите може да се увеличи.
Филетата се подреждат едно върху друго, притискат се и се завързват стегнато с готварски конец.


В тава се налива малко зехтин или олио, добавя се малко вода и се поставя месото.


Пече се в предварително загрята на 180 градуса без вентилатор фурна. От време на време се полива с отделеният сос, а по средата на печенето се обръща.
При мен се изпича за 1 и 1/2 час, но ако количеството на месото е по-малко, съответно е нужно по-малко време.
Месото се изважда и се нарязва на тънки филийки (конеца се отстранява).


Приготвят се всички гарнитури, сос и месо, питките за дюнер се загряват на тиган, като може да се поръси от соса от печенето.
Всяка питка се намазва с млечен сос, гарнира се с месо и зеленчуци и се завива.




13 коментара:

  1. Кате,
    чудесен дюнер се е получил.Не съм приготвяла по този начин месо, но е много интересна технологията.Прекрасно и много вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Чуден дюнер е станал, Кате! Чак и на мен ми се преяде, а не съм хапвала от цяла вечност!
    Всичко по снимките ти е много красиво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Иглежда чудесно и рецептата наистина е много интересна.
    Със сигурност ще го пробваме! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, четеш мисли...от много време така ми се яде дюнер, но умишлено избягвам купешките. Дори днес си мислех, че ако пътьом видя, ще си купя...и хоп ти публикуваш невероятно съблазнителни снимки и домашна рецепта! Правих веднъж свинско по тази технология и стана много вкусно. Съвсем скоро ще се наградя и аз с дюнер!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. ОООО ,Кате.от днес съм отново с компютър и това е първото нещо ,което видях на голям екран :))
    Голямо изкушение!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  6. Уникална гледка ни предлагаш, Кате!
    Нe знам дюнер дали ще направя, но месото много ме впечатли!
    Пък и с тия пържени картофи до него... не е изобщо гледка за гладни :D

    ОтговорИзтриване
  7. Всичко предложено от теб, Кате е гаранция за качество и вкус,
    а щом ти определяш така приготвеният дюнер за най -..., то със сигурност е така!
    Впечатлена съм от технологията, а и снимките и представянето - страхотни!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. А останалото парче месо, с конеца, го дай към мен, моля :) Много апетитни дюнери, Кате!

    ОтговорИзтриване
  9. Окапах се, Кате:)
    Аз купувам махлепи на зрънца, семена и си го меля или счуквам, мисля, че е по-евтин дори.
    Много го харесвам счукан в сладки печива, щрудел, сладки, не съм опитвала в солен вариант.

    ОтговорИзтриване
  10. От вчера търся рецепта за пилешки дюнер и тази е единствената, която е толкова вкусна!Препоръчвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Дюнерът и на нас ни е любим. Поздрави, Екатерина

      Изтриване
  11. Здравейте !Колко сол слагате Вие и ако престои месото с маринатата в хладилника и на другия ден се изпече ,ще бъде ли по добре или ще се стегне месото от солта и оцета ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Относително е със солта, зависи от всеки вкус. Сложете толкова, с колкото посолявате пилешките си филета по принцип. Например на голямо пилешко филе тип пеперуда, аз слагам около 1 ч.л. сол. Така, че тук за две филета пеперуда 2 ч.л. сол.
      Колкото до престоя в марината, аз съм ги оставяла различно, не мисля, че е проблем през нощта да се маринова. Почти всички маринати съдържат сол и често кисел продукт и почти всички съвети са месото да престоява часове или през нощта.
      Поздрави!

      Изтриване