В тази публикация споделям рецепта за неустоима торта Моцарт, заедно с малко снимки от градините на Мирабел в Залцбург.
Торта Моцарт е известна в Австрия, нямам представа каква е оригиналната рецепта, но на външен вид се открояват пластове в бял и шоколадов цвят, между някои се вмъква и марципанов пласт. Аз реших да я направя с мус, шоколадови блатове и покритие от шоколадов ганаж и декорацията естествено бонбони.
Муса е по рецептата на Ели, от "Моите любими рецепти" Ели, мила, благодаря за сполучливата рецепта! Блатовете са на торта Шварцвалд.
Торта "Моцарт"
за блатовете:
6 яйца
10 с.л. захар
150 мл олио
150 мл вода
2 пълна ч.л. бакпулвер
4 с.л. натурално какао
200 гр брашно
3-4 с.л. прясно мляко+ няколко капки ликьор.
За кафявият мус:
100 гр кулинарен шоколад (или качествен черен шоколад)
1 яйце
1 с.л. захар + 1 с.л. вода
125 мл сладкарска сметана
1/2 пакет (5 гр.) желатин + 1-2 с.л. вода
За белият мус:
100 гр бял шоколадов кувертюр (или качествен бял шоколад)
1 яйце
1 с.л. захар + 1 с.л. вода
125 мл сладкарска сметана
1/2 пакет (5 гр.) желатин + 1-2 с.л. вода
Шоколадов ганаш:
150 гр шоколад
100 мл течна сладкарска сметана
Декорация:
Моцарт бонбони
Приготвяне:
За блатовете:
За малка кръгла форма с падащ борд с размер 18 см (за сглобяването):
*за печенето на блата може да се използват различни тави, необходими са кръгла и правоъгълна, затова сметнах за удачно да използвам направо голямата правоъгълна тава на фурната и да изрежа след това необходимите размери.
Олиото и водата се смесват.
Брашното, какаото и бакпулвера се пресяват в купа.
Яйцата се разбиват със захарта на крем. Към тях се добавя 1/2 от сухата смес, разбива се с миксер на най-слаба степен, внимателно се налива течната смес, отново се разбива, добавя се останалата суха смес и финално се разбива до хомогенност.
Сместа се изсипва в тава застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути ( до суха клечка).
Изважда се и се оставя да се охлади.
Приготвяне на тъмният шоколадов мус:
Яйцето се разделя. Белтъка се разбива на сняг, жълтъка се разбива с вилица леко. Жълтъка се добавя към разбитият белтък и се разбърква.
Захарта и водата се изсипват в малък съд на котлон докато кипне и захарта се разтвори.
Сиропът се добавя на много тънка струйка към яйчната смес, като се разбива с миксер.
Шоколада се разтопява на водна баня или в микровълнова. Оставя се да се охлади за 1-2 минути.
През това време сметаната се разбива с миксер на сняг.
С чаена лъжичка се взима от яйчната смес и се добавя към шоколада. Възможно е да се пресече, но се поставя на топлият( изключен котлон, разбърква се с шпатула до хомогенност. Постепенно се добавя всичкото количество.
Сметаната се добавя към шоколадовата смес на няколко етапа, като се разбърква с шпатула, а на финал с миксер.
Желатинът се разтваря във водата и се оставя да набъбне, след което се загрява на котлон или в микровълнова докато се разтопи( не трбва да завира!). След 1-2 минути и се налива на тънка струйка към муса, като се разбива с миксер.
От големият блат се изрязват два кръгли, с размер вътрешността на формата + дълга лента, достатъчна за обиколка( може да се съединят две ленти).
На дъното на формата с падащ борд се поставя кръглият блат, сиропира се леко с прясното мляко и ликьора. Лентата се поставя отстрани по вътрешната част на борда. В средата се изсипва шоколадовият мус и тортата се прибира в хладилник за около 1-2 часа, докато стегне.
Приготвя се белият мус по технологията на шоколадовият. охлажда се за десетина минути в хладилник и се изсипва върху стегнатият вече кафяв мус. Изравнява се, ако има стърчащи краища на блата се изрязват. Отгоре се поставя вторият кръгъл блат и тортата се прибира до напълното ѝ стягане.
Приготвяне на шоколадовият ганаж:
Сметаната се загрява до кипване в тенджерка на котлон, оттегля се и към нея се добавя натрошеният шоколад. Разбърква се до хомогенност. Оставя се да се охлади на стайна температура. Тортата се изважда от хладилника, падащият борд на формата се сваля и ганажа се излива равномерно. Тортата се прибира в хладилник до напълното ѝ стягане. Декорира се с бонбони "Моцарт".
Искам да обърна внимание на начинът на нарязване: по принцип торти с твърдо покритие, а мека среда се нарязват трудно. Изисква се усилие да се среже горната част, а това пък притиска меката част. За тази цел такъв вид торти разрязвам като намокря ножа с гореща вода, правя лек разрез, без да натискам, след което прокарвам върха на ножа само в горната твърда част - в случая глазура и блат. От там нататък е лесно.
Дворецът с градините на Мирабел в Залцбург са истински бисер на австрийската архитектура а градинарското изкуство. Създадени през 1606г. по заповед на принц Вулф Дитрих фон Райтенау, те олицетворяват елегантността и величието на бароковата епоха. Днес градините привличат хиляди посетители с великолепието на своите цветни алеи и изящни фонтани, предоставяйки уникално място за отдих и вдъхновение в сърцето на историческия Залцбург.
За малка кръгла форма с падащ борд с размер 18 см (за сглобяването):
*за печенето на блата може да се използват различни тави, необходими са кръгла и правоъгълна, затова сметнах за удачно да използвам направо голямата правоъгълна тава на фурната и да изрежа след това необходимите размери.
Олиото и водата се смесват.
Брашното, какаото и бакпулвера се пресяват в купа.
Яйцата се разбиват със захарта на крем. Към тях се добавя 1/2 от сухата смес, разбива се с миксер на най-слаба степен, внимателно се налива течната смес, отново се разбива, добавя се останалата суха смес и финално се разбива до хомогенност.
Сместа се изсипва в тава застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути ( до суха клечка).
Изважда се и се оставя да се охлади.
Приготвяне на тъмният шоколадов мус:
Яйцето се разделя. Белтъка се разбива на сняг, жълтъка се разбива с вилица леко. Жълтъка се добавя към разбитият белтък и се разбърква.
Захарта и водата се изсипват в малък съд на котлон докато кипне и захарта се разтвори.
Сиропът се добавя на много тънка струйка към яйчната смес, като се разбива с миксер.
Шоколада се разтопява на водна баня или в микровълнова. Оставя се да се охлади за 1-2 минути.
През това време сметаната се разбива с миксер на сняг.
С чаена лъжичка се взима от яйчната смес и се добавя към шоколада. Възможно е да се пресече, но се поставя на топлият( изключен котлон, разбърква се с шпатула до хомогенност. Постепенно се добавя всичкото количество.
Сметаната се добавя към шоколадовата смес на няколко етапа, като се разбърква с шпатула, а на финал с миксер.
Желатинът се разтваря във водата и се оставя да набъбне, след което се загрява на котлон или в микровълнова докато се разтопи( не трбва да завира!). След 1-2 минути и се налива на тънка струйка към муса, като се разбива с миксер.
От големият блат се изрязват два кръгли, с размер вътрешността на формата + дълга лента, достатъчна за обиколка( може да се съединят две ленти).
На дъното на формата с падащ борд се поставя кръглият блат, сиропира се леко с прясното мляко и ликьора. Лентата се поставя отстрани по вътрешната част на борда. В средата се изсипва шоколадовият мус и тортата се прибира в хладилник за около 1-2 часа, докато стегне.
Приготвя се белият мус по технологията на шоколадовият. охлажда се за десетина минути в хладилник и се изсипва върху стегнатият вече кафяв мус. Изравнява се, ако има стърчащи краища на блата се изрязват. Отгоре се поставя вторият кръгъл блат и тортата се прибира до напълното ѝ стягане.
Приготвяне на шоколадовият ганаж:
Сметаната се загрява до кипване в тенджерка на котлон, оттегля се и към нея се добавя натрошеният шоколад. Разбърква се до хомогенност. Оставя се да се охлади на стайна температура. Тортата се изважда от хладилника, падащият борд на формата се сваля и ганажа се излива равномерно. Тортата се прибира в хладилник до напълното ѝ стягане. Декорира се с бонбони "Моцарт".
Искам да обърна внимание на начинът на нарязване: по принцип торти с твърдо покритие, а мека среда се нарязват трудно. Изисква се усилие да се среже горната част, а това пък притиска меката част. За тази цел такъв вид торти разрязвам като намокря ножа с гореща вода, правя лек разрез, без да натискам, след което прокарвам върха на ножа само в горната твърда част - в случая глазура и блат. От там нататък е лесно.
Дворецът с градините на Мирабел в Залцбург са истински бисер на австрийската архитектура а градинарското изкуство. Създадени през 1606г. по заповед на принц Вулф Дитрих фон Райтенау, те олицетворяват елегантността и величието на бароковата епоха. Днес градините привличат хиляди посетители с великолепието на своите цветни алеи и изящни фонтани, предоставяйки уникално място за отдих и вдъхновение в сърцето на историческия Залцбург.
Ти, тортата, градините - невероятни сте:) На всичкото готвене, направо си чудно елегантна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасна, прекрасна торта, Кате! Пожеланията вече си ги отправих към теб, но тортата е фантастична! Бих прелетила 1000 км за едно парче от нея.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! И много усмивки.
Преливаш от енергия и излъчваш щастие и любов Кате :)
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден ден на патеричка, и хубав празник днес ...
Ако имаш Вяра, таиш Надежда и правиш всичко с Любов, със сигурност си едно щастливо създание!
Тортата ти е прелестна!
Прекрасна си, Кате!
ОтговорИзтриванеТолкова много любов струи от теб!
Дарявай я и я получавай стократно!
Бъди щастлива и весел празник!
Ч.Р.Д Кате! Да си все така усмихната и сияйна, здраве да крепи цялото ти семейство!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта си спретнала, изглежда точно от моите и директно си грабвам 2-3..4 парчета, да имам за сутрин с кафенцето.
Поздрави!
Ех, това Кате! Прекрасна си, мила!
ОтговорИзтриванеНе спирай да мечтаеш и да сбъдваш мечтите си, така щастието никога няма да му омръзне да те държи за ръка!
Пожелавам ти здраве и всичко, за което бленуваш!
А тортата е достойна за принцеса!
Прегръдки!
На патерица с най-добри пожелания за здраве, много усмивки и щастие! Не спирай да твориш красота и бъди щастлива! Тортата е разкошна, а сигурна съм и много вкусна.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Кате,
ОтговорИзтриванечестито на патерици и с пожелания за здраве и всичко най - добро.Чудесна си, много елегантна и красива.А градините са невероятни, красиви и нежни форми от различни цветя.
Поздрави !
Катенце, невероятна си! Пожелавам ти здраве, щастие и любов! Прелестни снимки и торта!
ОтговорИзтриванеЧестит рожден ден, прекрасна и слънчева Кате!
ОтговорИзтриванеБъди здрава, все така щастлива и обичана, и пълна с енергия и позитивизъм!
Прекрасна торта! Поздравления!
Прегръдки и много усмивки! :)
Със закъснение, но с голяма прегръдка и от сърце -
ОтговорИзтриванечестит да бъде рожденият ти ден, Кате!
Здраве, късмет и любов, творческо вдъхновение, много щастие и сбъднати мечти !
Прекрасна си! Прекрасна торта! Прекрасно място, снимки и настроение!
Поздравления, усмивки и комплименти за теб!
Уф,и аз да се наредя закъсняла,с цвете и целувка!
ОтговорИзтриванеЧестит празник прекрасна.
Тази красота ,която показваш.....просто си мечтая да усетя на живо това настроение и красота!
Прегръдки миличка
Кате,може ли черния шоколад да се замести с млечен? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеРазбира се:), стига да е подходящ за топене.
ОтговорИзтриванеТОРТАТА Е ПРЕКРАСНА НО ПРЕКАЛЕНО СЛОЖНА ЗА ЛАИК КАТО МЕН ,НО С ОГРОМНО ВЪЗХИЩЕНИЕ РАЗГЛЕДАХ ПРЕКРАСНИТЕ ГРАДИНИ !!! МЕЧТАЯ ДА ГИ ВИДЯ НА ЖИВО ЕДИН ДЕН !
ОтговорИзтриванеВЕСЕЛ ПРАЗНИК !
Здравейте! Тортата не е сложна, просто изисква време(повечето от което е изчакване). В крайна сметка трябва да се изпече един голям блат (от който да се изрежат всички необходими блатове), да се направят два муса, през няколко часа и да се завърши с шоколадов ганаш( който е много лесен). Това е. Сигурна съм, че ако се захванете, ще успеете. Желая Ви да посетите градините, наистина са прекрасни, особено в началото на есента. Поздрави!
Изтриване