Страници

Приказка за Блед ♥


Като излязъл от книжка с детски приказки, магическият район на езерото, с прилежащите му остров и замък на скалите, Блед смело може да се нарече бижуто на Словения. Заобикалящите го планини, богатата природа, забавленията, разходките и забележителностите правят мястото желано за посещения. За романтична душа като мен е излишно да споменавам, че отдавна бе мечта. И ето, вече осъществена...
Нашето приключение започна с обиколка с лодка:), знаете защо:).
Лодкарят ни остави на острова за 40 минути, време достатъчно да се разгледат църквата, кулата и района, да се купят сувенири, както и да се опитат прочутата Блед крем торта "Blejska Kremna Rezina" и Орехова потица.


След като лодкарят ни върна на брега се разходихме около езерото по крайбрежната алея. Така успяхме да видим острова от всички страни:). Интересно е да видиш какво ще се открие пред очите след няколко крачки. На места бяха разположени пейки с живописни гледки. От време на време някоя голяма риба правеше представление във водата, а патетата любопитно придружаваха част от пла(у)ващите. Един лебед гордо обикаляше, сякаш наглеждайки територията си. Монети, хвърлени за късмет пък блестяха върху огромен камък.

След пешеходната разходка направихме втори дубъл на водната, този път наехме самостоятелна лодка. Вече бяхме разгледали острова, така че сега бе ред да го обиколим и във водата.
Музиканти свиреха на акордеони на впечатляващите стълби и сякаш за момент пред мен изникна сцената от Пепеляшка, в която изгуби пантофката си. Предполагам, че доста младоженци правят фотосесиите си тук, наистина много романтично място.
Исторически факти има достатъчно в интернет, за мен Блед е като недоразказана приказка, която със сигурност ще има продължение. Магията му е привличаща като магнит, а и в района има доста атрактивни места за посещение.


7 коментара:

 1. Приказка!
  Само не ми е ясно как ви стигнаха 40 минути? От видяното тук съм категорична, че на мен не ми мърдат поне 2 часа. :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. 40 минути на островчето, Ирме, то е малко. Разглеждат се църквата, камбанарията, магазинчето за сувенири и сладкиши. Общо взето 40 минути са напълно достатъчни. А и трябва да има някакъв ред, защото туристическият поток е голям, ще се пренесели:))) Иначе с втората лодка, която си взехме, ние сме си капитаните:), можеш да стоиш колкото си искаш на острова(плащаш си на час наема), но ние така или иначе го бяхме разгледали, та обиколихме езерото.

   Изтриване
 2. Голяма красота е, Кате! Благодаря ти, че ме потопи в този прекрасен свят! Много тишина и спокойствие лъха от снимките ти и за миг ми напомни на Македония, манастир Св. Наум! Там е също толкова зареждащо и красиво. Е, определено има много места, носещи тишина, спокойствие и уют, и сякаш времето спира, за да им се насладим. По снимките ти, сякаш нещо се носи във въздуха! Рядко се пренасям така на места! Благодаря ти, че със снимките си спомогна да го направя.
  Прегръдки!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Магия е, Габи! Не очаквах това, а силно ме впечатли. Мислех си, че е просто езеро с остров и какво толкова, но не е само това. Наистина има нещо вълшебно... Има някои дестинации, които ме карат да се връщам отново, зареждат, Блед е такава. Прегръдки от мен!

   Изтриване
 3. Кате,
  Словения е много красива, а това място е направо вълшебство.Не съм я посещавала, но знам от колеги - хористи, че тази страна има много красива природа и чудесни места за отмора.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 4. Благодаря ти, Кате, че ми позволи да се разходя на това наистина приказно и много живописно място! Разкошно чувство оставиха в мен твоите кадри!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 5. Кате, наистина е приказно! Снимките ти са уникално красиви! Много хармония и красота на едно място! Поздрави!

  ОтговорИзтриване