Страници

Градините на Хелбрун


Шедьовър на архитектурата на късният Ренесанс Хелбрун е построен през първото тримесечие на XVII век от известния архитект Сантино Солари и е принадлежал на принц-архиепископа на Залцбург Маркус Ситикус. В младостта си, принцът живял в Италия и е бил почитател на културата и изкуството на страната. Общата площ на комплекса обхваща десетки хектари.
Хелбрун е не просто дворец, а дворец на забавленията. Веднага след изграждането му, Маркус Ситикус поискал да го превърне в място за забавления. Това било началото на изграждането на атрактивните фонтани, чиято същност била да се задействат от преминаването на хората. За захранването им се използвали планинските водоизточници. Съветът към всички посетители е да скрият фотоапаратите си, да внимават и да се забавляват. Вода и изненади има навсякъде. Голяма популярност на Хелбрун носят именно водоскоците.
Не по-малко впечатляващи са прекрасните му градини. Разположени в подножието на величествени планини, с няколко живописни езера, пълни с риба, великолепни фонтани, скулптури, фигури на странни същества, цветни лехи, целият парк е създаден с една единствена цел - да носи наслада. Една от песните към мюзикъла"Звукът на музиката" - "Sixteen Going On Seventeen" е заснета пред беседката, намираща се в дворцовите градини.







2 коментара:

  1. Подредено, красиво и съвършено е всичко това! Благодаря ти, че ме пренесе на това необикновено място, Кате!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    чудесно, много красиво и подредено кътче от Австрия.Благодаря ти за виртуалната наслада, която ни показваш от тази подредена и много красива страна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване