Страници

Код: Зелено


Пролетният сезон предразполага към поднасяне на по-леки ястия на трапезата, а напоследък зелената вълна обхваща все повече блогове. Традиционно през този сезон си похапваме коприва, лапад, спанак... но тъй като рецептите за тях съм показвала в блога, не ги споделям. За това този уикенд приготвих и някои по-различни ястия, и освен зелени има и други цветове:). Реших да събера рецептите в една публикация и ето какво си похапнахме през почивните дни:):


Смути и какво всъщност е то?
Преди години, когато за пръв път се появи по заведенията, бях любопитна да науча какво всъщност е Смути. Лично аз не намирах разлика между шейк и смути. В течение на времето разбрах, че може би разликата е в това, че в шейка може да използвате подсладители, докато в смутито се използва само сладостта на плодовете. Иначе Смутито се състои от плодове и сок от плодове, или пък зеленчуци, зависи какъв вид е и натрошен лед. Понякога към тях се добавя мляко - ядково, прясно или кисело, но най-често разредител е сок. И благодарение на Хриси, която сподели в коментарите разбирам, че разликата е в това, че при Смутито продуктите се пасират, а при шейка се разбъркват. Вече е ясно. При мен заблудата е дошла от това, че дълги години любимият ми бананов шейк, който предлагат по заведенията като шейк всъщност е бил Смути:). По принцип Смутито е доста гъста напитка и за мен зеленчуковото спокойно би могло да замени една супа.
Ето и моите смутита:)



Зелено смути с Авокадо и магданоз

   




Продукти за 1 порция или 2 по-малки:
връзка магданоз
1/2 Авокадо
1/2 краставица
сок от 1/4 лимон
2 скилидки чесън пресовани
*2-3 с.л. кисело мляко

  



Приготвяне:
Измийте всички продукти. По желание обелете краставицата. Авокадото обелете и нарежете.
Поставете в блендер всички продукти, заедно със сокът от лимона. Ако желаете, добавете и лед. Пасирайте до хомогеност. По желание добавете кисело мляко, до желаната гъстота.

Плодово смути с банан и Авокадо

  



Продукти:
1/2 банан
1/2 Авокадо
сок от 1/4 лимон
стръкче мента
около 50 мл прясно мляко или плодов сок


Приготвяне:
Обелете банана и авокадото. Поставете ги в блендер, заедно с останалите продукти и ги пасирайте до хомогеност. По желание разредете с плодов сок или прясно мляко.




Зелени Аспержи - приготвих ги по много популярни начини. Едната част панирах по рецептам която съм показвала вече в блога, а другата приготвих по много популярните Аспержи с бекон на грил.

Панирани зелени аспержи

  



Продукти:
Връзка зелени аспержи

за паниране:
Разбийте яйце, брашно и вегета да станат с гъстотата на смес за палачинки.


Приготвяне:
Обелете аспержите с белачка за зеленчуци, като оставите съцветието. Пречупете стъблото в долната част, докъдето позволява и изхвърлете долната жилава част.
Налейте водата в тенджера и я сложете да заври. Пуснете аспержите в нея и ги варете около 10 минути. Извадете ги и ги изцедете.
Отцедените аспержи потопете внимателно в сместа и ги изпържете в горещо олио до леко златисто.
Извадете ги върху хартия да се отцедят от излишната мазнина и ги сервирайте със сос по избор.


Зелени аспержи с бекон


Продукти:
Връзка зелени аспержи
пушен бекон

за сваряване на аспержите: около 2 л вода, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 с.л. зехтин и черен пипер.


Приготвяне:
Обелете аспержите с белачка за зеленчуци, като оставите съцветието. Пречупете стъблото в долната част, докъдето позволява и изхвърлете долната жилава част.
Налейте водата в тенджера и я сложете да заври. Пуснете аспержите в нея и ги варете около 10 минути. Извадете ги и ги изцедете.

Нарежете бекона на ивички.
Намажете аспержите със зехтин и ги поръсете със сусам.
Вземете две-три аспержи и обвийте около тях лентичка бекон.
Поставете ги в загрят грил тиган, да се запекат.

Салата айсберг и други неща:)

  



Продукти:
айсберг
няколко чери домати
Пармезан
аншоа, от консерва
кашу, може други ядки или крутони
млечен дресинг / използвам смес от равни части кисело мляко с майонеза и пресован чесън

  

Приготвяне:
Накъсайте салатата на едро. Поставете я в купа или чиния.
Разрежете чери доматите на две и ги поставете върху салатата, добавете аншуата, накъсана на едро и Пармезана, нарязан на тънко.
Поръсете с кашу и полейте с дресинг.

  




Чери черешки:)
по идея от cookingtiki.com. Промених изработката, според наличностите в къщи, но като визия са си черешки:). Тики, благодаря ти мила!
Ето ги и при мен;


Продукти:
чери домати
дръжки от черешки или борови иглички, или някакви клечки
мед
семенца за питки, или сусам

Приготвяне:
Измийте и отцедете доматите, намажете ги с меда.
Поръсете ги със семенцата и им поставете дръжките.
Декорирайте ястия или ги поднесете самостоятелно.


Суши
рецептите за суши съм показвала тук, а цветето направих по тази рецепта, но оцветих ориза с Мадраско къри.

  

  





Паниран карфиол в палачинково тесто
Не съм мислила да го правя точно така:), но сместа ми стана много гъста, разредих с прясно мляко и така се получи днешната рецепта.


Продукти:

карфиол

за паниране:
2 яйца
около 1/2 ч.ч. брашно
около 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. Вегета
тестото трябва да е малко по-гъсто от палачинковото.


Приготвяне:
Накъсайте карфиола на розички, измийте ги и ги пуснете във вряща леко подсолена вода да се варят за около 10 минути. Не трябва да се разваряват. Извадете ги и ги изцедете от водата.
Разбийте в купа всички продукти за панировката. Потопете всяка "розичка" в панировката и изпържете в гореща маслена баня.
Извадете върху хартия и оставете да се отцедят от мазнината.
Поднесете с млечно чеснов сос / използвам смес от равни части кисело мляко с майонеза и пресован чесън и копър.

С пожелания за приятна неделна вечер и прекрасна нова седмица!

19 коментара:

  1. Много красиви снимки, Бонбонче!
    Бих си хапнала от всичко, ако някой ми ги приготви :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Еххххххххх,как да не се хвана за ЗЕЛЕНОООООООО.......:))))
    Много си добра в съблазняването,Кате!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. уаууу Кате, тази публикация направо ми събра очите! Всичко е много красиво, много апетитно и много, много ми харесва!
    Поздрави, бонбон, уникално си подбрала все вкусотии днес тук :)

    ОтговорИзтриване
  4. Поръчвам си от всичко ако може, много вкусно да му се не види! Приказни снимки, особено с аспержите. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятна си Кате, действаш като електрически заряд за цяла седмица. И полезно, и вкусно и събразняващо. Да се чуди човек от кое по-напред да си вземе. А сушито направо ми взе акъла - шапка ти свалям, сякаш с четка си го нарисувала. За разликата между шейк и смути - малко в технологията - при шейка продуктите обикновено се разбъркват, а при смутита продуктите се слагат цели в блендер кана и се пасират до гладка смес - от тук идва и името. Благодаря ти, за чудното зелено меню и спорна и успешна седмица и на теб.

    ОтговорИзтриване
  6. Иха, направо ме шашна с това меню - красиво, вкусно и с невероятно красиви снимки!
    Вълшебница си, Кате!
    С пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Зелено и красиво! Чудесни предложения! Невероятна си, както и снимките ти! Поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много красиво и вкусно! Истинска фурия си :) Суши цветето и този път ме изуми! Браво, Катюшка!

    ОтговорИзтриване
  9. Много зелении, много вкусотии:) Чудесен старт на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, толкова красиви и вкусни неща си приготвила! Всичко много, много ми допадна! Смутитата, салатките, аспержите...! А сушито-искрено ти се възхищавам! Признала съм те за майстор отдавна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Както винаги фантастични предложения, поднесени с много стил! Апетитно, красиво и зареждащо! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудно суши-цвете, Кате! Станала си определено майстор! Няма и да се опитвам да те догоня :) А за смутита, че са гъстички, така е, но течната добавка играе основна роля да се докарат до по-пивко състояние :) Аз така ги предпочитам, вероятно защото обожавам нектар, а той е на подобна основа :) Много са интересни комбинациите, особено това с чесъна :)
    Хубава седмица, Кате! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, при тебе днес е цял пир!! Как събра толкова рецепти на едно място!! Мисля да си заделя за мен смути, салата, суши и чери черешки :) Не че не обичам карфиол и аспержи, но няма да имам толкова място, затова си сипвам по приоритети.
    Обаче чери-черешките много си ги изхитрила! ;) И правилно си постъпила, защото карамелизирането им е трудна работа. Поне на мен ми поникнаха на носа, докато се справя, но преди 2 години не умеех да правя карамел и какви ли не издънки не докарах. Благодарение на ината си, накрая докарах точната консистенция :) Бях много доволна от себе си, а Филип ги излапа за секунди, след всичкия този зор...
    Усмихнат ден от мен. Целувки :)

    ОтговорИзтриване
  14. Смайващи пролетни предложения, Кате:
    и "люляковите нощи", и свежият код 'зелено" - Това е повече от Фантазия!!!.
    Впечатлявам се всеки път на творческия ти ентусиазъм, оригинални идеи, ефектни решения и майсторски изпълнения -
    много, много комплименти за теб, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, ще ме осиновиш ли? То да се чудя с кое първо да започна. Невероятна си. Прегръдки и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Леле, страхотно меню си приготвила, наистина работиш на пълни обороти! Всичко изглежда невероятно вкусно, а направо ме остави без думи това суши с цвете! Страхотна си!
    Сърдечни поздрави и много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Леле,леле,висна ми ченето пак,Кате!Свалям ти шапка,мила,прекрасности една след друга,кое по-напред да похваля?Бодвам си от аспержите пане и от карфиола-задължително!Прегръдка изпращам и то голяма!

    ОтговорИзтриване
  18. Смутите открих покрай тази "зелена вълна" и много ми допадат.
    Такива апетитни предложения и всичко изглежда прекрасно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Харесвам си идеята за навиване на сушито!

    ОтговорИзтриване