понеделник, 10 октомври 2011 г.

суши


Когато говорим за японска кухня, всеки си мисли за суши... Това не е единствената храна на японците, но пък за сметка на това много популярна.  
Винаги се впечатлявам като видя тези ролца, такава естетика има в тях. 
В интернет е пълно с видео рецепти за начина на приготвяне.
В тази публикация ще показвам различни видове суши, избора е ваш...

Най- важните продукти за направа на суши са:
листа от нори и ориз за суши


Останалите продукти се избират според вкуса:

зеленчуци


риба


сосове,майонеза, Филаделфия...


Според вида си и начина на оформяне сушитата са няколко вида.
Тук, в началото споделям рецептата за направата на суши ориза, за да не го пиша под всеки вид суши.

Задължително е използването на специален ориз за суши, той е по-лепкав и различен от останалите. Продава се на много места в магазинната мрежа. Аз го купувам от Кауфланд или Метро. Там може да намерите и листа за нори и други азиатски продукти.

Измийте няколко пъти ориза и го отцедете. Сварете ориза по указанията на опаковката. За моят ориз: 1 ч.ч. ориз с 2 ч.ч. вода и малко сол се поставят в тенджера с капак и се сваряват за 15 мин. на ниска степен на котлона, със затворен капак. Ориза се отстранява от котлона и се оставя в тенджерата с капак да престои 10 минути.
Овкусява се по следният начин:
Смесват се: 2 с.л. оризов оцет Кикоман с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.
Напръсква се тази смес върху ориза и се разбърква с дървена лъжица.

След като имате готов ориз за суши може да пристъпите към оформянето.


Маки суши
Футо -  маки / дебели рулца/, със сурова тиквичка или с краставица, наречено още капа маки. В бг сайт прочетох,че е наречено на легендарно водно дяволче, което харесвало краставици. 
Обикновено се консумира между храненията.



Върху бамбукова рогозка се застила прозрачно домакинско фолио.
Слага се лист нори.
Взима се от свареният и овкусен ориз с мокри ръце и се разстила върху норито, като се оставя в единия край без ориз/ за да може този край после да прилепне/.
В средата се разпределя краставица, нарязана на лентички.
Навива се като се повдига рогозката.
Притиска се с ръце, за да е стегнато.
Нарязва се с остър нож на равномерни парчета.
Поднасят се със соев сос в малки купички.



Маки суши - Футо - маки
 
Най- често го приготвям със следните пълнежи:


І пълнеж: Смесват се 170 гр риба тон от консерва с 4 с.л. майонеза.

ІІ пълнеж: лентички от печена чушка, пушена риба/ сьомга/, кисели краставички.
Разстила се парче нори (водораслите) на бамбукова рогозка с лъскавата страна надолу и отгоре с влажни пръсти се нанася ориза. Поставя се пълнежа и се навива с помощта на рогозката. Хубаво е ориза да не е докрай от едната страна , за да може да се лепне след като се навие.

III пълнеж: с Филаделфия, пушена сьомга и авокадо

Разстелете лист нори на бамбукова рогозка или върху прозрачно фолио с лъскавата страна надолу и отгоре с влажни пръсти нанесете ориза. Сложете плънката в единият край и навийте на руло с помощта на рогозката.
Хубаво е ориза да не е докрай върху норито,за да може да се лепне след като се навие.
Плънка: Сложете в единият край на ориза Филаделфия, пушена сьомга и ленти с авокадо.



Хосо маки с оризова ядлива хартия


Това е ядливата хартия, с която правя азиатските пролетни ролца.
Мисля, че това предложение много ще се хареса на тези, на които не им допада аромата на водораслите.
Наистина много добре се получи.
Пълнежът е пушена сьомга, авокадо и Филаделфия.


Uramaki / Ура маки - рулце, обърнато навън. 


Начина на приготвяне е като при Маки суши, но с обратен начин на завиване.
Разстила се лист нори и се покрива по цялата повърхност с ориз.
Върху ориза се разстила фолио/ прозрачно / и с негова помощ се обръща, така, че ориза да остане от долу.
Върху кората се подрежда избраната плънка и се навива на руло. Внимавайте, да не завиете и фолиото:).
Готовото руло може да се поръси отвсякъде със сусам, като се притискат леко зрънцата, да прилепнат добре.
Нарязва се на филийки/ кръгчета.
Ако не сте използвали сусам, може да поръсите зрънца хайвер.
Може и да го оставите само по ориз :).



Урамаки квадрат
Тук се опитах да придам квадратна форма на сушито, тъй като бях срещала в интернет такава и ми допадна.

Пълнеж: лентички авокадо; крем от пушена сьомга, Филаделфия и див лук; лентички ролца от раци. Поръсено със запечен сусам.



Урамаки с авокадо, от японското меню:


Продукти:

1 ч.ч. ориз за суши
2 с.л. оризов оцет Кикоман, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол

1 авокадо
1 лист Нори
1/2 краставица
2 рулца от раци Сурими
няколко с.л. Филаделфия

За сервиране: уасаби, соев сос Кикоман


Поставете листа нори върху прозрачно домакинско фолио или найлонов плик.
Отгоре изсипете ориза и загладете. Намажете върху ориза Филаделфия. Подредете авокадото обелено и нарязано на тънки филийки.
Поставете друго фолио върху авокадото и обърнете, така, че авокадото да остане от долу.
В единият край подредете нарязани на лентички краставици и рулца от раци. С помощта на фолиото завийте на стегнато руло.
Нарежете на еднакви по големина парчета.
Отгоре може да поръсите сусам или нарязани на дребно маслинки.





Урамаки, облечено с авокадо

Пълнеж: крем от пушена сьомга, Филаделфия и див лук; лентички ролца от раци, лентички печена червена чушка.
Покрито с тънки филийки авокадо.




Нигири суши
Нигири зуши (суши оформено с ръце) се състои от продълговата купчинка суши ориз, която се оформя на малък правоъгълник с дланите, като отгоре се добавя риба (сьомга, риба тон, скарида...) или друг вид морска храна. Може да се закрепят към ориза с помощта на тънка лентичка нори. Когато се сервира отделно, нигири обикновено се сервира по две.





С мокри пръсти се взима част от ориза и се оформя на правоъгълник. Отгоре се поставя скарида за суши.
Поднасят се със соев сос в малки купички.






Разпръснато суши - тип Чираши / от "суши обяд" /

Това е вариант на суши, при който върху ориз за суши се поставят различни продукти.

Вариант 1: /моя импровизация/
Поставете свареният и подготвен ориз за суши в чиния и отгоре добавете избраните продукти: нарязани ролца от раци сурими, пушена сьомга, моркови, авокадо, краставица, запечен сусам и нарязани на дребно листа нори.


Вариант 2 / по рецепта на  Киоши Хайамизу /
Продукти: яйце, соев сос Кикоман, бяло пилешко месо, царевично нишесте Др. Йоткер, Териаки сос Кикоман, зелена и червена чушка, краставица, оризов оцет за суши Кикоман, печен бял сусам, листа за суши.

Мариновайте чушките и краставицата в оризов оцет Кикоман.

Разбийте яйцето с вилица или японски пръчици заедно с 1 ч.л. соев сос Кикоман и 1 ч.л. захар. Намаслете тиган със зехтин и ли олио и изсипете яйцето вътре, започнете да разбърквате, за да стане на парченца. Не препържвайте яйцето, за да не се втвърди много. Изсипете го в чиния.

Нарежете пилешкото филе на филийки или на големи късчета но по-тънки.
Може да ги овкусите с няколко капки соев сос и черен пипер. Потопете ги в царевично нишесте и ги сложете в тиган със загрят зехтин или олио. Запечатайте месото от всички страни и след 3-4 минути добавете сос Терияки, на 300 гр месо добавих 2 с.л. Терияки. Оставете на котлона, докато започне да се сгъстява.

В купа поставете сварен и овкусен ориз за суши.
Отгоре подредете отцедените зеленчуци, яйцето и месото. Поръсете със сусама и нарязани на ситно нори.


Суши Гункан

Височината и големината на рулцата е по ваш избор.
Разрежете лист нори на две, след което на 6 ленти.
Оформете с ръка готов ориз за суши на топка, след което продълговато и го увийте с нори.
Отгоре поставете плънката по избор.


Плънка 1:
риба тон от консерва с майонеза и соев сос
Плънка 2:
нарязани на ленти ролца от раци Сурими / предварително кипнати/, с майонеза и соев сос, може да добавите царевица от консерва

На финал декорирайте с кръгчета от маслини.




Плато от различни видове:






Сушита от публикацията Код Зелено






Суши от публикацията: Кикоман, награди и суши цвете



4 коментара:

  1. Не знам как съм изтървала поста със сушито, сигурно през октомври още не сме се били намерили :-) Твоето плато с рулца изглежда изключително професионално направено. Няма нужда да споменавам, че обожавам суши и все не ми остава време да приготвя вкъщи, а не изглежда като да е нещо много сложно!

    ОтговорИзтриване
  2. Това суши със сирене "Филаделфия" ми е любимо. Мммм-много е вкусно. Ама много ти е хубаво платото Кате, с чисти разрези. При мен "Калифорния" прилича на попара. Голямо вдъхновение си.

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, жестока публикация! Като наръчник за суши! Край, решено е, ще се прави суши парти скоро ;)))благодаря ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за оценката, Ани! Постепенно добавям разни вариации. И аз се запалих по сушито :) като се сетя как преди време имах съвсем грешна представа за него:). Поздрави!

      Изтриване