К |
огато говорим за японска кухня, всеки си мисли за суши... Това не е единствената храна на японците, но пък за сметка на това много популярна.
Винаги се впечатлявам като видя тези ролца, толкова естетика има в тях. Вкъщи ги приготвяме често и затова реших да напиша една публикация с рецепти за суши, в помощ на тези, които за пръв път решат да си приготвят в домашни условия. Не съм специалист, но смятам, че опитът ми би бил полезен.
В тази публикация ще показвам и различни видове суши, като в течение на времето ще допълвам, за да бъдат събрани на едно място, за по-голямо удобство.
Продукти за суши
Специален ориз за суши
Задължително е използването на специален ориз за суши, той е по-лепкав и различен от останалите. Продава се на много места в магазинната мрежа. Аз го купувам от големите търговски вериги. Там може да намерите и листа нори и други азиатски продукти. Много доволна съм от суши оризът на Крина и го използваме често.
Листа нори и бамбукова рогозка
Не всички видове суши изискват листа нори, някои се правят без тях, както ще видите и по-надолу в публикацията. Рогозката е необходима за прецизно навиване на рулцата, но ако нямате такава, може да използвате стреч фолио, като работите малко по-бавно.
Плънка и гарнитура:
Зеленчуци:
авокадо, краставици, тиквички, моркови, маслини... Някои нови тенденции са в съчетание с плодове като например манго.
Риба:
пушена сьомга, риба тон, консерва, рулца от раци сурими, скариди, често се прави със сурови риби за суши, но задължително пресни и от сигурен източник, просто риска с тях е голям. Аз до момента сурови риби не съм използвала.
В някои сушита вместо риба се използва пилешко месо - панирано или печено на скара, както и японски омлет.
Сосове:
майонеза, Филаделфия, крема сирене, уасаби
Приготвяне на суши ориз
За да не повтарям рецептата под всеки вид суши я записвам в началото на публикацията, от там нататък остава само изборът на плънка и оформянето.
Оризът се измива няколко пъти със студена вода и се отцежда. Сварява се по указанията на опаковката, но аз задължително го варя под капак - за 15 минути на ниска степен на котлона, разбърквам 1-2 пъти за да не залепне. След това се отстранява от котлона и се оставя в тенджерата с капак да престои 10 минути.
Свареният ориз се овкусява по следният начин:
Смесват се: 2 с.л. оризов оцет Кикоман с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол. (Вместо тази смес може да използва и готов овкусен суши оцет отново на Кикоман.)
Напръсква се тази смес върху ориза и се разбърква с дървена лъжица.
След като оризът е сварен и овкусен, се оставя да се охлади и може да се пристъпи към оформянето. Взима се част ориз, затопля се в ръката и се нанася върху нори.
Видове суши
Маки суши
Маки е може би най-популярният вид суши. Това всъщност са навити рулца с нори, ориз и плънка.
В зависимост от дебелината на рулцето се различават Футо маки(дебело рулце) и Хосо маки (малко рулце).
Маки суши се завиват най-често в лист нори, но е възможно в омлет, оризова хартия, краставица. Докато малките рулца са най-често само с една плънка, то в дебелите се слагат няколко.
Маки суши - Хосо Маки
Малки рулца, хапки.
Маки суши - Футо маки
Дебели суши рулца, които се приготвят по следният начин:
Разстелете лист нори на бамбукова рогозка или върху прозрачно фолио с лъскавата страна надолу и отгоре с влажни пръсти нанесете ориза, като оставите около 1 см непокрит, за да може тази част да похлупи и прилепне след навиване. Сложете плънката в единият край и навийте на руло с помощта на рогозката.
Най- често ги приготвям със следните пълнежи:
І пълнеж: Смесват се 170 гр риба тон от консерва с 4 с.л. майонеза.
ІІ пълнеж: лентички от печена чушка, пушена риба/ сьомга/, кисели краставички.
Разстила се парче нори (водораслите) на бамбукова рогозка с лъскавата страна надолу и отгоре с влажни пръсти се нанася ориза. Поставя се пълнежа и се навива с помощта на рогозката. Хубаво е ориза да не е докрай от едната страна , за да може да се лепне след като се навие.
III пълнеж: с Филаделфия, пушена сьомга и авокадо
Маки с оризова ядлива хартия
Това е ядливата хартия, с която правя азиатските пролетни ролца.
Мисля, че това предложение много ще се хареса на тези, на които не им допада аромата на водораслите.
Наистина много добре се получи.
Пълнежът е пушена сьомга, авокадо и Филаделфия.
Капа маки е със сурова тиквичка или с краставица.
Върху бамбукова рогозка се застила прозрачно домакинско фолио.
Слага се лист нори.
Взима се от свареният и овкусен ориз с мокри ръце и се разстила върху норито, като се оставя в единия край без ориз/ за да може този край после да прилепне/.
В средата се разпределя краставица, нарязана на лентички.
Навива се като се повдига рогозката.
Притиска се с ръце, за да е стегнато.
Нарязва се с остър нож на равномерни парчета.
Ура маки
Маки рулце, но обърнато навън
Начина на приготвяне е като при Маки суши, но с обратен начин на завиване.
Разстила се лист нори и се покрива по цялата повърхност с ориз.
Върху ориза се разстила фолио/ прозрачно / и с негова помощ се обръща, така, че ориза да остане от долу. Част от норито се изрязва.
Върху норито се подрежда избраната плънка и се навива на руло. Внимавайте, да не завиете и фолиото:).
Готовото руло може да се поръси отвсякъде със сусам, като се притискат леко зрънцата, да прилепнат добре.
Нарязва се на филийки/ кръгчета.
Ако не сте използвали сусам, може да поръсите зрънца хайвер, или пък да покриете с тънко нарязано авокадо, краставица, манго или др..
Може и да го оставите само по ориз :).
Урамаки с черен сусам
Пълнеж: ролца от раци сурими(бланширани във вряща вода за 1-2 минути и охладени), авокадо, Филаделфия и покритие от черен сусам.
Урамаки, по ориз:)
Урамаки в квадратна форма
Тук се опитах да придам квадратна форма на сушито, тъй като бях срещала в интернет такава и ми допадна.
Пълнеж: лентички авокадо; крем от пушена сьомга, Филаделфия и див лук; лентички ролца от раци. Поръсено със запечен сусам.
Урамаки с тофу, авокадо, морков, краставица
Урамаки с авокадо
Поставете листа нори върху прозрачно домакинско фолио или найлонов плик.
Отгоре изсипете ориза и загладете. Намажете върху ориза Филаделфия. Подредете авокадото обелено и нарязано на тънки филийки.
Поставете друго фолио върху авокадото и обърнете, така, че авокадото да остане от долу.
В единият край подредете нарязани на лентички краставици и рулца от раци. С помощта на фолиото завийте на стегнато руло.
Нарежете на еднакви по големина парчета.
Отгоре може да поръсите сусам или нарязани на дребно маслинки.
Урамаки, облечено с авокадо
Пълнеж: крем от пушена сьомга, Филаделфия и див лук; лентички ролца от раци, лентички печена червена чушка.
Покрито с тънки филийки авокадо.
Урамаки с Авокадо
Пълнеж: пушена сьомга, Филаделфия, краставица.
Урамаки Манго суши
Пълнеж: Авокадо, пушена сьомга, Филаделфия, покритие - манго.
Урамаки с пилешки филенца
Продукти:
пилешко филе, 1 пакет фикс за хрупкави пилешки филенца Маги / или хрупкава панировка по ваш избор, *сварен и овкусен ориз за суши, авокадо, Филаделфия, сусам
Пригответе филенцата според указанията на опаковката. Може да панирате и пилешки филенца в корнфлейкс, или друга хрупкава панировка, важното е да са нарязани на жулиени / тънки пръчици.
Разстила се лист нори и се покрива по цялата повърхност с ориз.
Върху ориза се разстила фолио/ прозрачно / и с негова помощ се обръща, така, че ориза да остане от долу. Върху кората се подрежда избраната плънка и се навива на руло. Внимавайте, да не завиете и фолиото:). Готовото руло може да се поръси отвсякъде със запечен сусам, като се притискат леко зрънцата, да прилепнат добре. Нарязва се на филийки/ кръгчета.
Нигири суши
Нигири суши е най-старият вид суши. Оформя се с ръце. С мокри пръсти се взима част от ориза и се оформя на правоъгълник или топка с дланите, като отгоре се добавя риба (сьомга, риба тон, скарида...) или друг вид морска храна. Може да се закрепят към ориза с помощта на тънка лентичка нори. Яде се с ръце.
Нигири суши с бланширани сулца от раци сурими.
Нигири суши с пушена сьомга и авокадо:
Разпръснато суши - тип Чираши
Това е вариант на суши, при който върху ориз за суши се поставят различни продукти.
Чираши, по рецепта на Киоши Хайамизу
Продукти: яйце, соев сос Кикоман, бяло пилешко месо, царевично нишесте Др. Йоткер, Териаки сос Кикоман, зелена и червена чушка, краставица, оризов оцет за суши Кикоман, печен бял сусам, листа за суши.
Мариновайте чушките и краставицата в оризов оцет Кикоман.
Разбийте яйцето с вилица или японски пръчици заедно с 1 ч.л. соев сос Кикоман и 1 ч.л. захар. Намаслете тиган със зехтин и ли олио и изсипете яйцето вътре, започнете да разбърквате, за да стане на парченца. Не препържвайте яйцето, за да не се втвърди много. Изсипете го в чиния.
Нарежете пилешкото филе на филийки или на големи късчета но по-тънки.
Може да ги овкусите с няколко капки соев сос и черен пипер. Потопете ги в царевично нишесте и ги сложете в тиган със загрят зехтин или олио. Запечатайте месото от всички страни и след 3-4 минути добавете сос Терияки, на 300 гр месо добавих 2 с.л. Терияки. Оставете на котлона, докато започне да се сгъстява.
В купа поставете сварен и овкусен ориз за суши.
Отгоре подредете отцедените зеленчуци, яйцето и месото. Поръсете със сусама и нарязани на ситно нори.
Суши Гункан
Височината и големината на рулцата е по ваш избор.
Разрежете лист нори на две, след което на 6 ленти.
Оформете с ръка готов ориз за суши на топка, след което продълговато и го увийте с нори.
Отгоре поставете плънката по избор.
Плънка 1:
риба тон от консерва с майонеза и соев сос, декорация маслини
Плънка 2: нарязани на ленти ролца от раци Сурими ( предварително кипнати), с майонеза и соев сос, може да добавите царевица от консерва
3. Семпла плънка-декорация от краставица, пушена сьомга и черен сусам
Оши суши
в домашни условия:) Пресовано суши с пушена сьомга, което би трябвало да се прави в специални уреди, но и така става, нали:).Сварен и овкусен ориз за суши се изсипва в продълговат съд и се притиска много добре. Отгоре се подреждат парчета пушена сьомга. Нарязва се на квадратни или правоъгълни парчета.
Сашими
Това са различни сурови или мариновани риби, подредени по красив начин и без ориз. Сашими, всъщност не е суши.
Арт суши
Суши цвете
Суши цвете 2
Суши сърца
Онигири
Онигиразу
Как се сервира суши
Традиционно сушито се сервира в минималистичен стил, върху дървени или други табли и подноси, в компанията на соев сос, уасаби и маринован джинджифил. Консумира се с дървени пръчици, с изключения на някои видове, които се взимат с ръце. Суши ролцата се потапят в соев сос по време на хранене. Смесването (разбъркването) на уасаби със соев сос е недопустимо, възможно е при консумация само на сашими.
Плата от различни видове:
Не знам как съм изтървала поста със сушито, сигурно през октомври още не сме се били намерили :-) Твоето плато с рулца изглежда изключително професионално направено. Няма нужда да споменавам, че обожавам суши и все не ми остава време да приготвя вкъщи, а не изглежда като да е нещо много сложно!
ОтговорИзтриванеКате, жестока публикация! Като наръчник за суши! Край, решено е, ще се прави суши парти скоро ;)))благодаря ти
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за оценката, Ани! Постепенно добавям разни вариации. И аз се запалих по сушито :) като се сетя как преди време имах съвсем грешна представа за него:). Поздрави!
Изтриване