Страници

Кестените - дар на есента

Есента е прекрасен сезон, преливащ от вълшебни цветове, даряващ вкусни плодове. Сезон, през който се захласваме по приказния танц на листата, погледите ни се изпълват от разноцветните премени на дърветата, а плодовете преливат от сладост...
Едно от тези изкушения е кестенът. Познат по цял свят от прастари времена, изключително полезен като храна и известен с лечебните си качества. Разновидност на кестена е и дивия кестен, който краси нашите паркове и радва децата. Неговите плодове НЕ се ядат!, използват се в медицината и козметиката.

Включва се в сладки и солени ястия, а аз днес ще ви покажа най- бързите и вкусни начини за консумация на кестени - чрез печене и варене.
Взимат се плодове от ядлив кестен!, не от див! Избират се да са пресни, твърди, лъскави и със здрава обвивка. Измиват се.

На преден план - ядлив кестен, отзад - декоративен кестен




Варени кестени


Кестените се изсипват  в тенджера, налива се вода малко над тях и се варят за около 30-40 минути от момента на завиране. Проверяват се след 30 минута дали са готови, като се изважда кестен, обелва се и се опитва:), вкусът им се доближава до този на картофите, но е сладникав.
Сварените кестени се изваждат и изцеждат от водата. Сервират се с нож и малка лъжичка.


Печени кестени на фурна 


Кестените се накисват в съд с вода за 1 час. След което се цепват с остро ножче. Това се налага , за да се избегне гърменето им по време на печене. Има различни начини за цепването, но аз предпочитам разрезът, който се прави на издутата част.  
Вие може да ги надупчите или цепнете където пожелаете. Наистина не пропускайте тази операция ако си обичате фурната:).
Обработените кестени се слагат в тавичка - разпръснати, с разреза нагоре (не се наслояват). Тавата НЕ се намазва, може да се застели с хартия за печене. Слагат се във фурна, предварително загрята на 200 градуса да се пекат около 20-25 минути. Препоръчително е  в огнеупорен съд(тава или плитък съд) да се налее вода и да се постави в долната част на фурната. Това също допринася за лесното белене. След като кестените се изпекат се изваждат и покриват с кърпа за няколко минути, след което се обелват докато са топли.





Печени кестени на тиган 


След като кестените са подготвени(накиснати и с разрез), се поставят в загрят тиган на малки порции. Аз използвам тиган с капак. Кестените трябва да са на един ред. Похлупват се с капака и през 2-3 минути се „раздрусват“ , за да се обръщат и изпекат от всички страни. Внимава се да не се изгорите, като разбира се трябва да се има предвид, че е възможно и някое кестенче да „хвръкне“ от високата температура. При мен не се е случвало, но все пак! Моите кестени се изпекоха за 15 минути, за всяка порция. Горе-долу това трябва да е времето, но все пак след 10 минути започнете да ги проверявате. Общо взето като се запекат външно са готови. Пека ги на предпоследна степен на котлона, за да не изгарят изведнъж. Както и при другият вариант на печене(във фурна) е добре да се консумират топли, защото като изстинат се белят доста трудно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар