Страници

Галактабуреко гръцка млечна баница с грис

Дата на първо публикуване: 14.10.2011 г.
Публикацията е обновена на: 8.11.2017г.


Галактабуреко е гръцки десерт, съставен от млечно-яйчен крем с грис, разположен между кори. Пече се във фурната, след което се сиропира.


Γαλακτομπούρεκο гръцка млечна баница с грис


Продукти:
1/2 кг фини точени кори
краве масло за намазване на корите и тавата

плънка:
1 л мляко
2 ч.ч. грис
8 яйца
1 пакет ванилена захар
1 ч.ч. захар
2 с. л. масло

сироп:
2 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
сок от 1/2 лимон
2 пръчки канела

 


Приготвяне:

Сироп: На слаб огън за около 5 минути се сварява вода със захар и канела. В края на варенето се добавя сока от лимон и ванилената захар. Оставя се още 2-3 минути. Понякога не слагам лимон(въпрос на вкус).

Яйцата се разбиват със захарта и ванилената захар на крем.
На умерен огън се сварява млякото с грис като се разбърква непрекъснато. Аз добавих грисът след като млякото се затопли и през цялото време разбърквах.
Съда с млякото и грис се отстранява от котлона и разбитите яйца се добавят на тънка струйка при непрекъснато бъркане.
При постоянно бъркане се добавя и маслото.
Намаслява се тавичка и се разстилат половината от корите, като всяка кора се маже с четка с масло. Изсипва се крема и се покрива с останалите кори. Отгоре се правят порционни разрези, без да се стига до крема. Маже се отново с масло.
Пече се на 180-200 градуса в предварително загрята фурна за около половин час. Ако започне да ви изгаря отгоре сложете фолио или пък преместете на по-ниска скара във фурната.

Горещият сладкиш се полива със студен сироп или обратното, но в повечето случаи, когато сиропът е горещ горната кора на баклавите и подобни сладкиши получава ефект на запарване. Аз предпочитам приятно охладен сироп върху охладен сладкиш.
Охладете Галактабуреко и поставете в хладилник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар