вторник, 11 октомври 2011 г.

Гръцка селска салата/ Χωριάτικη


Една от най-популярните гръцки салати, превърнала се в емблематична за гръцката кухня, тази салата завладява с простотата си и вкусните съставки. Зеленчуци, отгледани на слънце, качествен зехтин от столетни маслинови горички, характерни аромати и плочка сирене Фета, произведено с мляко от пасящи на воля овце.
Основните продукти, които винаги присъстват в Χωριάτικη са: домати, краставици, маслини, лук, сирене Фета, зехтин и риган.
Срещала съм разновидности с различни добавки, като чушки, зелена салата, сварени яйца, каперси и червено цвекло.
Заради сочните зеленчуци се сервира най-често в дълбока купа, овкусява се непосредствено преди поднасянето.




Гръцка селска салата/ Χωριάτικη 



Рецептата е адаптирана от книгата на Иван Звездев
Продукти:
4 домата
2 краставици
1 глава лук
маслини
сирене


за дресинга:
8 с.л зехтин,
2 с.л. лимонов сок,
1 ч.л. ябълков оцет,
1/2 ч.л. захар,
1/2 ч.л. сол,
1 ч.л. сух риган


Приготвяне:
Продуктите за дресинга се разбиват добре с телена бъркалка.
Доматите и краставиците се нарязват  на кубчета , добавя се лука на колелца, маслинките и сирене на кубчета. Разбърква се внимателно и се полива с дресинга.




Няма коментари:

Публикуване на коментар