Есента продължава да ни радва с прекрасните си дарове. Днес на трапезата ще поднесем дюли, този красив плод, известен в митологиите като символ на щастие, любов, мъдрост, вечност и красота.
Счита се дори, че "ябълката на раздора" между Хера и Афродита всъщност е била "Дюля на раздора", тъй като по това време не са били отглеждани ябълки в Троя, а и според закон в деня на сватбата младоженците трябвало да консумират дюли.
Каква всъщност е истината за тази легенда не знам, но е факт, че този плод има известни лечебни и кулинарни качества.
Плодовете се берат, когато започнат да променят цвета си от зелен на жълт, за да могат да издържат по- дълго време. Така, колкото повече престояват, стават по-меки и вкусни. Освен това трябва да се съхраняват със мъха по тях.
Тази рецепта може да се приложи на ябълки или други плодове.
Плодовете се измиват. Отстранява се мъхът по тях.
Горната част се отрязва и семенниците се издълбават. Вътрешността се намазва леко с масло.
Отгоре се поръсват с едро нарязани орехови ядки и парченца локум.
Пекат се във фурна, предварително загрята на 200 градуса, за около 20 минути или до готовност.
Резултата:) вкусни, сладки и сочни печени дюли!
Няма коментари:
Публикуване на коментар