Страници

Бели аспержи в масло

Дата на публикуване: 08.10.2011 г.
Дата на обновяване: 14.04.2019 г.


Един от варантите за приготвяне на аспержи е да се запекат на тиган с масло. Ако са млади и крехки, то не е нужно дори да се белят или сваряват предварително.


Обработката им преди готвене е следната:
Белят се като морков с белачка за картофи или специален уред за белене на аспержи. Отгоре това което е като цветенце се почиства внимателно, защото то дава вкус и аромат, то не се бели.
В долния край се подрязват. Просто отдолу има по- твърда и дебела част, а в някои има и отвътре едни такива като конци, които после е неприятно като ги ядеш. Та подрязва се колкото е необходимо- на някои дори до полувината. Чувала съм, че може да се направи и така – аспержата се огъва и тя се счупва където трябва – звучи ми правилно, така наистина се отстранява най-добре жилавата част.


Сваряват се във вода със захар и сол – горе-долу по една лъжица и щипка черен пипер. Това се прави с цел извличане на горчивината.
Варят се до готовност – може 5-10 минути, зависи от аспержите.
Стават нито разварени, нито пък да хрупат много, леко хрупкави.
Изваждат се, отцеждат се и се потапят в галета.
Запичат се в тиган с малко зехтин.
Поднасят се с масло. Поръсват се със сух босилек или сух риган.
Може да се сервират с малка купичка вода и да се хапват с ръце, като се започва от главата -тя е най-крехката част.
Четох, че при разрязване белите аспержи се режат по дължина и се навиват около вилицата. Признавам, че на мен много повече ми допадат крехките, млади и хрупкави зелени аспержи:).

Няма коментари:

Публикуване на коментар