събота, 8 октомври 2011 г.

Бели аспержи в масло

Дата на публикуване: 08.10.2011 г.
Дата на обновяване: 14.04.2019 г.


Аспержите са зеленчук, предпочитан не само от истинските гастрономи, а от любителите на диетичното и здравословно хранене. Ценителите ги наричат "благородникът сред зеленчуците".
Трудно може да се определи към коя кухня се класифицират, тъй като се срещат в средиземноморска, азиатска и американска. Съществуват над 3000 вида аспержи, но на пазара се срещат само три: бели, зелени и виолетови. В свеж вид могат да се открият на пазара само между април и юни, през останалото време - замразени или консервирани.
Аспержите са многогодишни растения, като живота им продължава около 15 години.
Всяко стръкче се бере ръчно с помощта на специален инструмент, подобен на длето, в ранна утрин.
В свежо състояние се съхраняват в хладилник около 4 дни, а замразени - 6 месеца.Обработката им преди готвене е следната:
Белят се като морков с белачка за картофи или специален уред за белене на аспержи. Отгоре това което е като цветенце се почиства внимателно, защото то дава вкус и аромат, то не се бели.
В долния край се подрязват. Просто отдолу има по- твърда и дебела част, а в някои има и отвътре едни такива като конци, които после е неприятно като ги ядеш. Та подрязва се колкото е необходимо- на някои дори до полувината. Чувала съм, че може да се направи и така - аспержата се огъва и тя се счупва където трябва - звучи ми правилно, така наистина се отстранява най-добре жилавата част.


Сваряват се във вода със захар и сол - горе-долу по една лъжица и щипка черен пипер. Това се прави с цел извличане на горчивината.
Варят се до готовност - може 5-10 минути, зависи от аспержите.
Стават нито разварени, нито пък да хрупат много, леко хрупкави.
Изваждат се, отцеждат се и се потапят в галета.
Запичат се в тиган с малко зехтин.
Поднасят се с масло. Поръсват се със сух босилек или сух риган.
Може да се сервират с малка купичка вода и да се хапват с ръце, като се започва от главата -тя е най-крехката част.
При разрязване се режат по дължина и се навиват около вилицата.


Още идеи за приготвяне на Аспержи има тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар