Рецептата е на Селма, а оригинала на Емили. Пропуснах стъпката с лимоновата глазура- просто не ми допадна, затова наръсих пудра захар отгоре и завих с кърпа, да омекне. Тиквеника, приготвен по тази рецепта е много вкусен. Заради заливката от яйца, не е точно подходящ за Бъдни вечер, но тези, които не спазват постите, биха могли да си го приготвят за празника.
Тиквеник със заливка
Продукти:
1 пакет кори за баница Белла
около 1/2 кг тиква
меко краве масло за намазване
канела,индийско орехче,ванилия
захар – 1 или повече чаени лъжички за всяка кора, в зависимост от сладостта на плънката.
за заливката:
2 яйца
80 мл прясно мляко
щипка сода бикарбонат
1 ванилия
Приготвяне:
Тиквата се настъргва и се оставя сурова.
Взима се една кора, върху нея се чертаят черти с маслото както е с пакетчето.
Отгоре се поставя втора кора. Поръсва се с канела, няколко прашинки индийско орехче и ванилия.
След това се поръсват 3 с.л. тиква и се разпределя равномерно. Поръсва се и захарта.
Корите се завиват на руло.
Процедурата се повтаря и с останалите кори докато станат общо 5 рула или колкото са необходими за запълване на тавата.
Правоъгълна тава се намазва с олио на дъното се разстила една кора. Върху нея се подреждат рулата – едно до друго.
Нарязват се напречно.
Продуктите за заливката се разбиват добре с вилица и сместа се изсипва равномерно върху квадратчетата .
Отгоре се поставят малки парченца масло.
Тиквеникът се пече на 180 в предварително загрята фурна.
Като се извади се напръсква леко с вода и се завива с кърпа.
Поръсва се с пудра захар.
В рецептата е пропусната захарта. И аз правих тиквеника на Селма, но почти двойно увеличих захарта.Иначе рецептите в блога ти са хубави и много добре представени.
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря, че се отбихте тук! Относно захарта, в момента не мога да си спомня дали съм слагала, но знам, че ако тиквата е сладка не се слага. Все пак ще го добавя в рецептата. Благодаря и за милите думи!
ОтговорИзтриване