Страници

Зелеви сарми с ориз и стафиди


Това е любимата ни рецепта за зелеви сарми с ориз. Открих я в “menumag”. Това, което ме впечатли беше начинът на оформяне, във формички за мъфини, като приготвянето по този начин спестява доста проблеми като “разпадане при варене”, недооформените сарми и т.н. През годините съм приготвяла сармите със и без форма за мъфини, но както и да се оформят, са много вкусни.


Зелеви сарми с ориз и стафиди

източник

Продукти:
10 листа кисело зеле
2 с.л. олио
1 глава лук, на ситно
200 гр моркови, на ситно
1 ч.л. мед
1 с.л. балсамико оцет
1 ч.ч. ориз
1 с.л. стафиди
3 ч.ч. зеленчуков бульон
сол
черен пипер
чубрица



Приготвяне:
Олиото се загрява и в него се задушава лука. Добавят се морковите и се задушават още 3-4 мин.
Към тях се добавят меда, стафидите и оцета, разбърква се.
Прибавя се ориза, разбърква се добре и се налива бульона.
Подправя се и се посолява на вкус.
Оставя се на слаб огън, докато ориза поеме течността и стане почти готов.
Формичките за мъфини се намазват с олио и във всяко гнездо се застила по един лист зеле, като краищата му се оставят свободни.
Във всяко листо зеле се слага по 2-3 с.л. от плънката.
Свободните краища на листата зеле се похлупват и сармичките се поставят в предварително загрята фурна на 200 градуса да се пекат за около 1/2 час.

Могат да се приготвят по същата рецепта, но завити на сарми, без използване на формички за мъфини. Подреждат се в тава с малко олио и вода. Във всяка сармичка се добавя и по 1 с.л. вода към плънката.

Рецептата е за около 10 бр. във форма и с големина на мъфини.

1 коментар:

  1. Интересно, Кате - мъфини-сърми:) Мама (която хич не е по постното, пък как и аз да съм при това положение) преди години беше слагала накълцана сланинка (то не се виждало сред ориза) в постните сърми за бъдни вечер...:))) Та и тук се замислих какво да добавя, че да ме подмамят...:)

    ОтговорИзтриване