събота, 8 октомври 2011 г.

Панна котта


Известен италиански десерт, за името му съм чувала, че в превод означава "сготвена сметана" :) среща се в много разновидности, тук ви предлагам шоколадова прелест по видео рецепта, която ми предложи моята приятелка Стелла: http://www.video.mediaset.it/video/cotto_e_mangiato/dolci/213367/panna-cotta-al-cioccolato.html
Ето как я изпълних аз:

500 мл течна сладка сметана/ в рецептата мисля че използват сметана, мляко и захар, но моята сметана е сладка и не използвах захар., можете да използвате 250 мл сметана сладка със 250 мл прясно мляко./
200 гр млечен шоколад
1 пакетче 10 гр желатин, Dr Oetker

Сметаната със шоколада, начупен на парчета се слагат в тенджерка на котлон да загряват. Не трябва да завират. Просто да се разтопи шоколада. Бърка се от време на време. Отстраняват се от огъня.
Желатина се прави според указанията: при мен: разтворих пакетчето в 40 мл студена вода./ в чаша сипах водата, отгоре изсипах желатина. Разбърква се/ Когато желатина набъбне, /след около 10 мин.става нещо като гъба, като грис, личи си/ се слага на водна баня на котлон да се втечни./ водна баня е в съд примерно тавичка да сипете вода и в този съд слагате съда с продукта, който трябва да обработвате/. Водата на водната баня не трябва да завира!!! След това се изсипва на струя при сметаната като се разбърква непрекъснато. Не е необходимо сметаната да изстива.
Готовата смес се изсипва в силиконова форма без да се намазва, или в чашки и купички, но ако ги обръщате при сервирането е хубаво да ги намажете с краве масло.
Оставя се в хладилник за няколко часа да се охлади. Обръща се върху чиния и се декорира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар