Страници

Класическа рецепта за боб: Боб чорба и Боб яхния

Дата на публикуване: 11.10.2011 г.
Дата на обновяване: 30.03.2018 г.


Публикацията съдържа две класически рецепти за боб чорба и боб яхния, така, както най-често ги приготвям у дома.

Боб чорба

1 купа боб се накисва в тенджера с вода. Нивото на водата е доста над боба, защото зрънцата набъбват. След 12 до 18 часа водата се изхвърля, бобът се измива и към него се налива чиста вода. Оставя се да заври. 10 минути след завирането му, водата се изхвърля, бобът се измива и се налива чиста вода. Тази процедура се прави общо два пъти, след което се налива чиста вода и бобът се вари под капак на тих огън. След около 1 и 1/2 ч. към него се добавят 1 глава ситно нарязан лук, 1 суха чушка – цяла, ситно нарязан морков, корени за супа – пащърнак, резен глава целина, по желание 1 нарязан домат. Доварява се на тих огън до готовност. Посолява се и се подправя с джоджен и девисил.


Боб яхния

В малка касерола се загрява около 50 мл олио/зехтин и се добавят 2 с.л. брашно. Запържва се, като се разбърква да не загори. Добавя се 1 ч.л. червен пипер, разбърква се и към запръжката се добавят 1-2 черпака от бобеният бульон. Разбърква се до хомогеност, изсипва се в тенджерата при останалият боб, разбърква се добре и се оставя да заври на котлон, след което се оттегля.



Няма коментари:

Публикуване на коментар