вторник, 11 октомври 2011 г.

Класическа рецепта за боб: Боб чорба и пържен боб



1 купа боб се накисва от вечерта в тенджера с вода. Нивото на водата е над боба. След 12 часа водата се изхвърля, бобът се измива и към него се налива чиста вода. Оставя се да заври. След завирането му водата се изхвърля, бобът да се измива и се вари с чиста вода. Това се прави два пъти. След което се налива чиста вода и бобът се вари под капак на тих огън. След около 1 1/2 към него се добавят ситно нарязан лук, 1 суха чушка - цяла, ситно нарязан морков, по желание 1 нарязан домат. Доварява се на тих огън до готовност. Посолява се и се подправя с джоджен и девисил.



За пържен боб:
В малка касерола се загрява около 50 мл олио/зехтин и се добавят 2 с.л. брашно. Запържва се, като се разбърква да не загори. Добавя се 1 ч.л. червен пипер, разбърква се и застройката се изсипва в бобената чорба. Разбърква се, оставя се да заври на котлон и се оттегля.



Няма коментари:

Публикуване на коментар