понеделник, 7 април 2014 г.

В очакване на Великден: Кикоман, награди и суши цвете


Започвам седмицата с много настроение, с нов проект и с прекрасни награди.
Преди време участвах в конкурс на Кикоман,“Победител в кухнята”, който беше в три категории: за начинаещи – Наденички с глазура от мед и соев сос, за напреднали – Терияки "Сърф енд търф" със салца, за майстори – Масала от сладък картоф и патладжан.
От Кикоман ни предоставиха рецепти, а ние трябваше да ги изпълним в импровизиран от нас вариант.

Участвах и в трите категории, като рецептите в мое изпълнение може да видите в линковете.
Кюфтенца с глазура от мед и соев сос / Наденички с глазура от мед и соев сос
Масала с тиква и картофи / Масала от сладък картоф и патладжан
Терияки “Сърф енд търф” със салца /



Останах много приятно изненадана, тъй като рецептите ми бяха наградени и в трите категории. И съответно наградите за това са следните:
Комплект продукти на Кикоман + професионална престилка
Бутилка сливово вино Кикоман
Ваучер от Хепи, на стойност 50 лв


Благодаря ви: Oishi, Kikkoman - ВК Комерсиал Европродукт, Happy , за предизвикателството, за прекрасните емоции, за страхотните награди и продукти и най-вече за оценката, с която ме наградихте!

Специално за вас и всички приятели на блога е това прекрасно и нежно пролетно суши цвете!
С него поставям и началото на моят Великденски проект: "В очакване на Великден", защото празниците са красиви именно заради тръпката по очакването, емоциите от предстоящите забавни дни, вкусните ястия, прекрасните декорации и времето, прекарано с близките ни хора. Няма как за един ден да приготвим и хапнем всички вкусни неща, които бихме искали да направим за Великден и точно за това дните преди празника са подходящи за поддържане на празничното настроение.
Надявам се с моят проект да допринеса и за вашите усмивки:), а сега ви поднасям:

Пролетно суши цвете













Идеята за сушито е от това видео, много благодаря! Прекрасно е, много ефектно!:
Flower Sushi Art

По принцип мислех да дам само линк към видеото, защото е много подробно и ясно, но реших да опиша с няколко думи и аз приготвянето, а и да добавя снимки от процеса, така, че ако едното нещо не ви е ясно, все по някакъв начин другото ще е от помощ:). Във видеото ориза е оцветен с малини, а в частта, в която аз използвам сьомга, не знам в рецептата какво е. Също така се използва червена чушка, а аз използвам цвекло. Но като дизайн смятам, че се получи.

* Вариантите, които мога та да се направят са: да се оцвети ориза с куркума и шафран, така ще се получи жълто цвете. Също така, може да се направи само цветето и да се завие в нори с ориз, така, ще се получи кръгло суши, с цвете в средата.

Ето го и в мое изпълнение:

Приготвяне на ориз за суши:
Задължително е използването на специален ориз за суши, той е по-лепкав и различен от останалите. Продава се на много места в магазинната мрежа. Аз го купувам от Кауфланд или Метро. Там може да намерите и листа за нори и други азиатски продукти.

Измийте няколко пъти ориза и го отцедете. Сварете ориза по указанията на опаковката. За моят ориз: 1 ч.ч. ориз с 2 ч.ч. вода и малко сол се поставят в тенджера с капак и се сваряват за 15 мин. на ниска степен на котлона, със затворен капак. Ориза се отстранява от котлона и се оставя в тенджерата с капак да престои 10 минути.
Овкусява се по следният начин:
Смесват се: 2 с.л. оризов оцет Кикоман с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.
Напръсква се тази смес върху ориза и се разбърква с дървена лъжица.

Продукти:
Сварен и овкусен ориз за суши / 250 гр ориз измерен в сурово състояние/.
4 бр листа Нори
краставица и морков, нарязани на жулиени
1/4 глава сварено червено цвекло, за оцветяване на ориза
1/4 глава сварено червено цвекло, за сушито
2 филета пушена сьомга
сусам

Приготвяне:
Настържете на ситно свареното червено цвекло и към него добавете част от ориза. Разбъркайте добре, да се оцвети.


Разрежете 1 лист нори първо на две, след това всяка полувинка разрежете на 3 равни част.



Така ще получите 6 бр. Ще са ви нужни засега 5 от тях.
Във всяко парче поставете по дължина от розовият ориз.
Сгънете краищата на норито така, че да се получи в профил като "капка".
Така направете всичките 5 бр, това са всъщност венчелистчетата на цветето.


Вземете лист нори и го разрежете на две.


В едната полувинка поставете 5 венчелистчета и в средата между тях поставете лентичка морков.


Завийте листа нори, да се получи кръг / в профил/.
Ето, цветето е готово.



Вземете лист нори и го разрежете на две.


Слепете двете части една с друга,/ може да ги слепите с малко ориз или пък с леко навлажнен пръст/ за да получите дълга дебела лента.



Покрийте лентата нори с бял ориз за суши, като оставите от едната страна непокрито, за да залепите след това.
От страната, която е покрита с ориз, измерете около 1-2 см и направете нещо като купчинка с ориз. След 1-2 см направете втора купчинка, и после още една купчинка с ориз. Поръсете със сусам.


Вземете останалата половинка от лист нори / от тази, с която увихте венчелистчетата/, и от нея изрежете 1/3. Така ще получите една голяма и една малка част.
Покрийте купчинките с тези парчета.


Във получените улеи поставете цвекло на ситни кубчета, отгоре краставица, на жулиени.



Поставете ролцето с венчелистчетата след купчинките.


Разрежете лист нори на две и подредете върху едната полувина филета сьомга. Прегънете на две.




Започнете да навивате с рогозка сушито, като върху него поставете и норито със сьомга. Отгоре поставете малко ориз.
Навийте сушито внимателно.







При разрез се получават красиви цветя.
Поднесете със соев сос Кикоман.

Ето тук може да видите другите ми суши предложения:)






18 коментара:

  1. Уникално и много красиво! Браво, Кате! Поздравявам те за блестящото ти представяне в конкурса, за публикацията и за настроението, което ми създаде! Цветето е много ефектно! Майсторски клас е това! Със здраве да си ползваш подаръците и винаги да ухае на любов в кухнята ти! Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита награда,Кате!Доста си се потрудила,но резултата си заслужава!Успех в проектите и прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления, Катенце! Заслужени прекрасни награди и още много ти пожелавам от сърце! Невероятно цвете! Прегръдка с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни подаръци, Кате! Да са ти честити! Поздравления за търпението в приготвянето на това разкошно цвете! Разкошно е!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, да са ти честити подаръците. Майсторски си направила сушито, ама аз не се и учудвам. Прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, поздравявам те сърдечно за прекрасното представяне, заслужаваш напълно наградите, майстор си си ти! Бъди винаги толкова позитивен и слънчев човек. Светли празнци ти желая!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления, Кате за уменията, търпението и красивият резултат! Знаеш, че аз не съм по този вид суши ;) , но не мога да не се възхитя на нещо толкова красиво! Наградите ти от Кикоман са напълно заслужени. Със здраве да си ги ползваш и още много да спечелиш, мила!
    Прегръдка от мен и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно просто, Кате! Какво повече да кажа?! Само отново, че си неуморна! Честити напълно заслужени награди и пожелания за още много нови! Придружени със слънчеви дни и прекрасно настроение! Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Еха, Кате, невероятно суши си спретнала - много ефектно и красиво!
    Много пролетно настроение има в поста ти и ти го пожелавам за дълго и на теб от сърце!
    С пролетна усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  10. Много и най-сърдечни поздравения, Кате,
    честити и напълно заслужени награди -
    поредното суши, с впечатляващо красиво цвете и майсторско изпълнение доказва това!
    Страхотна си - още вдъхновение, усмивки и пролетно празнично настроение ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, поздравления!
    Страхотно суши! Очите ми останаха в него. Голям майстор си.
    Честити награди. Напълно заслужени.
    Ще очаквам с нетърпение следващите ти предложения.
    Пожелавам ти хубава и успешна седмица.

    ОтговорИзтриване
  12. Онемях. Аз самата правя суши в къщи и знам колко трудно се получава красив рисунък. Сякаш овощна пъпка е разцъфнала в чинията ти Кате, с много пролетно настроение и невероятните ти умения. Напълно заслужено си спечелила толкова награди. Поздравления и от мен, а следващия път когато участваш в конкурс тръгвай направо с кошницата за наградите. Продължавай да обогатяваш кулинарния свят с уменията и личния ти почерк.

    ОтговорИзтриване
  13. Браво! Истинско произведение на изкуството, умението и търпението - поздравления, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви, на всички, за милите думи, прекрасните коментари и приятелското отношение! Прегръщам ви и ви желая весели предпразнични дни и уютни, вкусни, красиви и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Много майсторско цвете, Кате!! Направо ме ококори от възхищение :) Браво!
    Усмивка и прекрасен ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  16. Шапка ти свалям,Кате!За ентусиазма,креативността,търпението и безспорното майсторство!Уникално се е получило това цвете,а труда по онагледяването на процеса не може да не бъде бурно аплодиран!Честити напълно заслужени подаръци,да си ги оползотворите с много настроение!
    Отивам да разгледам пропуснатото от новия ти проект...

    ОтговорИзтриване