Преди да напиша рецептата за тестото, искам да БЛАГОДАРЯ на Роси и Зори за тази страхотна рецепта, за мен това е абсолютно нов и непознат козунак, до сега не ми е минало през ума да заменя прясното мляко с кокосово такова. Просто разкошна рецепта. Благодаря ви!
Направих няколко козунака, като за кръглият трябваше да използвам по-малка тавичка, но нямам с такъв размер и затова при печенето формата му се развали, но това не навреди на вкуса.
Размерите на формите са следните: правоъгълни - 2 с размери - 19 см / 8 см; кръгла тава с размер 20 см / аз използвах 24, но е голяма/, чашка за кафе / чай/ и 2 бр. поставки за яйца.
Продукти:
3 яйца + 1 белтък, жълтъкът се отделя за намазване на козунаците
220 гр захар
50 гр хубаво краве масло
50 мл олио ( използвам от тиквени семки, но може и обикновено или друго)
300 мл кокосово мляко
2 пакетчета суха мая
1/2 капсула есенция ванилия с масло
около 1 кг брашно
За различните козунаци:
50 гр шоколад с кокосов пълнеж
купа със стафиди и сушени червени боровинки
локум
шипков мармалад
Нескуик какао
Портокалови и лимонови корички
за поръсване на козунаците:
захар
филирани бадеми
семенца за питки
за намазване:
отделеният 1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко
Приготвяне:
Разбъркайте добре консервата с кокосовото мляко, за да се хомогенизира.
Нарежете маслото на кубчета и го разтопете в микровълнова или на водна баня. Добавете към него олиото и разбъркайте.
Затоплете за кратко половината от кокосовото мляко и в разтворете в него маята. Добавете 1 ч.л. захар и разбъркайте. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да шупне.
Разбийте в купа с телена бъркалка яйцата, белтъка и захарта. Целта е захарта да се разтвори.
Към тази смес добавете активираната мая, останалото кокосово мляко, есенцията.
Започнете да добавяте по малко от пресятото брашно, докато получите тесто, което не лепне.
Аз първоначално разбивам с приставките а миксера за разбиване, след което сменям с тези за тесто.
Започнете да добавяте по малко от мазнината, като изчаквате тестото да поеме предишната част и тогава добавяйте следващата.
Ако тестото започне да лепне, добавете още малко брашно.
Омесете добре и направете тестото на топка. Ударете го 100 пъти в плота.
Поставете го в набрашнена купа, покрийте с прозрачно фолио, завийте с леко одеало и го оставете да втасва на топло, докато увеличи обема си двойно.
След като тестото е готово може да оформите козунаците по желание.
Аз направих два правоъгълни, един кръгъл и 3 мини в чашки и формички от яйца. Може да използвате огнеупорни бурканчета, чашки, купички за крем карамел...
Ето и малко по-подробно:
Козунак със шоколад
Козунак с шипков мармалад:
Мини козуначета с Нескуик:
Козунак с цитрусови корички, стафиди, сушени червени боровинки и локум:
След като сте оформили козунаците, ги поставете в намазани с олио и поръсени с брашно тавички, или формички, или пък застлани с хартия за печене.
Завийте ги с прозрачно домакинско фолио и ги покрийте с лека кърпа, оставете ги да втасат до удвояване на обема.
Когато са втасали, ги намажете с разбит жълтък с прясно мляко и ги поръсете със захар, семенца за питки или филирани бадеми.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса може с вентилатор или без.
Аз ги пека на нисък рафт във фурната, за да не загоряват отгоре.
Мини козунаците се изпекоха за 20 минути.
Правоъгълните за 30 минути.
Кръглият козунак - за 40 минути.
Проверявайте с клечка за зъби, като я забодете в козунака, не трябва да полепва по нея.
Извадете козунаците и ги оставете за малко във формите да се охладят, за да може да ги извадите след това и поставите на решетка до пълно охлаждане.
Бонбонче, такава феерия от козунаци :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и усмихната седмица!
Чудесни са козунаците, чак ми се преядоха, ама то и времето е едно такова, козуначено.
ОтговорИзтриванеПодаръците ти от д-р Йоткер са прекрасни, заслужава ги твоята бонбонена кухня.
Не само продуктите му са най- добрите, измежду всички на пазара, а и тези сладурски бурканчета са чудесни. Да си ги ползваш със здраве!
Козуначено пиршество ни предлагаш, Кате,...,
ОтговорИзтриванестрахотни са се получили на вид, с красиви оплетки, златиста коричка,
а за вкуса, с използваните продукти и аромати д-р Йоткер - не се съмнявам!
Поздравления за теб и хубава предпразнична седмица!
Да са ти честити подаръците, Кате! Много са сладурски! А вариациите до една са прекрасни:) Хубава седмица от мен!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглеждат козунаците! Желая на тебе и семейството ти весели празници и много усмивки! :)
ОтговорИзтриванеНаслада за очите са всичките ти козунаци и козуначета, Кате!
ОтговорИзтриванеА подаръците са много хубавки, аз едвам си удържах солничките да не ми ги отмъкнат :)
Кате, цяла съкровищница е при теб с тези козунаци... Чудесни са се получили! :)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко и светли празници!
Кате, от хубави по хубави, вълшебница си. Честити ти подаръци и ако ти липсва някое козуначе, да знаеш, че е при мен. Прекрасна седмица, бонбонче!
ОтговорИзтриванеАх, какви сладурести козуначета си направила, Кате!
ОтговорИзтриванеНеви, като видя солничките и захарничето ми ги поиска да им се радвал в квартирата си, ноооооо пък, ако не съм ги била снимала, щяла да изчака малко.....
И аз съм доволна от много продукти на Йоткер, влючително и коричките, които ползвам от години, но внесени от Германия или Англия. Радвам се, че обогатяват асортимента си у нас, но толкова много неща ми липсват още и с радост бих купувала, ако ги има. Знам, че си имат проучвания и т.н. Вярвам, че ще дойде време да има още повече продукти!
Да си ползваш със здраве подаръчетата и с продуктите да сътвориш вкусотии!
Кате, всичко е толкова чудесно, че просто не ми стигат думи да кажа колко!!! Такива разкошни козунаци си направила! И тези дребосъчета в чашките са страхотно хрумване, само не знам как успя да уцелиш количеството и да го сплетеш толкова добре?!:) И допълнението с захарничката и солничките е тъкмо на място в твоята кухня:)
ОтговорИзтриванеКрасива и вълнуваща подготовка за празниците, Кате! Прегръдка!
Страхотни са ти козуначетата, Кате. Изглеждат и много красиви и много вкусни и разнообразието е чудесно. Като ги гледам вече преглъщам и чакам почивните дни да приготвя и аз домашни козунаци и определено ще се възползвам от някои от идеите ти :)
ОтговорИзтриванеКате, колко лесно изглежда правенето на козунаци при тебе:) Направо си фурия!
ОтговорИзтриванеПрекрасен помощник и невероятни козунаци! :)
ОтговорИзтриванеКатюшка, разкошни, дъхави, пухкави козунаци си направила! С половин око гледах, ама и то се разплака :) Искаааам...
ОтговорИзтриванеЧестити ти подаръци, Кате :) и страхотни козунаци!
ОтговорИзтриванеИстинска феерия от козунаци, Кате - ненагледни!!! И подаръците ти са страхотни - със здрав и удоволствие да си ги ползваш :)
ОтговорИзтриванеТъй като гледам количествата, ако нещо ти артиса - хвърляй насам.....страхотни козунаци!
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Бонбон, просто съм зашеметена. Кога ги правите тези козунаци, бе, хора! Аз между офиса и къщи само успявам да премигна три пъти;))
ОтговорИзтриванеMe parece muy rico todo linda celebración se ve estupendo,feliz pascua,abrazos
ОтговорИзтриванеНе знам какво да кажа!
ОтговорИзтриванеЗаплювам си само за мен този със шипковия мармалад и този със локума и коричките!
Козунакът със шоколада си го оставям за наслада за окото защото е нечовешки красив!!!!
И от другите си щипвам, така че , почвай да правиш пак, за вас не останаха :)
the breads are so lovely
ОтговорИзтриванеПрекресни снимки, даващи началото на едно вкусно козунакоправене и весели Великденски празници! Много настроение ми създадоха и прекрасните вариации на тази рецепта, Кате!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Катенце,честити подаръци!Все така ароматно да се вписват в кухнята и да те вдъхновяват!
ОтговорИзтриванеМога да те аплодирам и то много бурно за невероятно сполучливите козунаци-отлично оформени,с най-разнообразни плънки,поздравления!Продължавам с наваксването....