Кулуракиа / кулуракя/ κουλουράκια /са гръцки маслени сладки и както всички рецепти и при тази вариациите са безброй. Разгледах доста рецепти в гръцки блогове и сайтове. В някои от рецептите се използва сметана, в други белтъци. В някои - маргарин, в други - масло. Различно е и използването на набухвателите: сода, амонячна сода, бакпулвер. Но като цяло рецептите се доближават една до друга. Не съм се придържала към определена рецепта, пропорциите и съставките направих по своя преценка, на база всички разгледани рецепти.
Гръцки маслени курабии
за 2 големи тави
1/2 пакетче краве масло, на стайна температура (1/2 ч.ч. нарязано на малки кубчета)
1 ч.ч. захар
3 яйца, разделени белтъци и жълтъци
настъргана кора от 1 портокал ( само оранжевата част)
сок от 1/2 портокал
няколко капки есенция ванилия масло
1 ч.л. амонячна сода
щипка сол
1/4 ч.ч. кисело мляко, разбито с вилица / йогурт
400 гр брашно + допълнително за омесване на тестото
Приготвяне:
Разбийте маслото със захарта в суха купа, до получаване на крем.
Добавете жълтъците един, по един, като добавяте всеки следващ, след като предишният се е усвоил напълно.
Добавете есенцията, портокаловата кора и щипката сол.
В чашата с млякото изсипете амонячната сода, разбъркайте и оставете да шупне.
Изсипете я към сместа.
Добавете портокаловият сок и разбийте с миксера.
Добавете малко от брашното, разбийте с миксера.
Разбийте в суха купа белтъците с щипка сол, до твърд сняг.
Започнете да добавяте по малко от белтъците към сместа, като разбърквате внимателно с шпатула.
Добавете останалото брашно, като първоначално бъркате със шпатула, а след това започнете да месите.
Трябва да получите меко тесто, което не трябва да лепне.
От тестото направете малки топчета, след това всяко топче направете на фитилче и оформете различни фигурки.
Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги глазирайте с един жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко.
По избор може да ги поръсите със сусам, със захар или да ги оставите само глазирани.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор, до зачервяване / за около 20 минути.
Извадете ги от фурната и оставете да се охладят върху хартията за печене или върху решетка. След което може да ги приберете в сухи кутии с капак.
Бонбонче, нямаш умора!
ОтговорИзтриванеИ на мен ми се иска да стигна тази година до
някакви курабии :)
Хубава сряда!
Приличат ми на нашите коледарчета по форма, но тестото е различно и ако времето ми е другар по празниците, ще ги направя :) Страхотна поредица от публикации, Кате! Много ти се радвам! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеMooi ! groetjes,
ОтговорИзтриванеYmme
Чудесни бисквитки са станали,Кате! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеКатенце, ще си взема няколко от тези вкусни завъртулки, много са сладки.Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, прекрасни са! В момента не искам нищичко друго, само да си отмъкна една-две от тези завъртулки :)
ОтговорИзтриванеВесели предпразнични вълнения!
Чудесни бисквитки, Кате!
ОтговорИзтриваненевероятен човек си ти, много последователен и ни радваш всеки ден с красотите си преди празника!
очаквам следващото ти предложение с интерес :)
Чудни са, сигурна съм, че са наслада за небцето, защото за окото определено са! Наистина си неуморна.
ОтговорИзтриванеКак го правиш, не знам. Спиш ли изобщо. Толкова много предложения за Великден - кои от кои по -хубави , апетитни и съблазняващи. Умора нямаш. Просто ти се възхищавам на енергията и креативноста. Поздрави и много слънчево, топло и колоритно великденско настроение.
ОтговорИзтриванеМного симпатични сладки, Кате! Така красиво завинтени насам и натам :) И вкусно звучат! Поредното ти красиво и интересно великденско предложение! Страхотна си! :)
ОтговорИзтриванеВесел и много вкусен Великден ти желая! От мен усмивка :)
Катенце, идвам с благодарности за рецептата - страхотна е! Не съм голям фен на курабийки и бисквитки, но тези ме спечелиха с аромата си. Благодаря и прегръдки!
ОтговорИзтриване