Страници

Чудесата на Източни Родопи


Родопите, с уникалната си геология и природа, крият безброй забележителни кътчета, които привличат любители на природата и приключенията. Сред тези кътчета са Каменните гъби и Кърджалийските пирамиди. Два изумителни природни феномена, които напомнят за силата и красотата на естествените процеси.


В близост до с. Бели пласт, на площ около 3 хектара, са изникнали огромни скални гъби. Местността е обявена за природна забележителност още през 1974 г. Четох, че са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият им цвят се дължи на клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции, зеленият цвят е от селадонит. Гъбите са с размери около 2,5 - 3 м. Прекрасно беше, че успяхме по време на пролетната екскурзия да съчетаем и тази дестинация с другите маршрути.






В близост до гр. Кърджали, край село Зимзелен се намира друга природна забележителност, Кърджалийските пирамиди, представляваща симфония от скални образувания. Според науката  образуванията са започнала сформирането си преди 40 милиона години вследствие на вулканична дейност. Тогава Източните Родопи са били дъно на море. По-късно, след изчезването на водата, скалите под въздействието на природните стихии придобили днешните си форми.










8 коментара:

  1. Изглежда много, много красиво. На мен само това ми трябва, да видя няколко красиви снимки и съм там. И по това си приличаме- обичаме да пътешестваме :) Ах, пътуване! Чудесни снимки си щракнала Кате :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Прегръдки за прекрасната екскурзийка ,която ми спретна,Кате...

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни места си посетила, Candy!!! Свежо и пролетно настроение! :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красиви и интересни творения на природата! Благодаря, че сподели тази страхотна екскурзия!
    Хубав и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Оо, Кате! Любимите ми, а и на много хора, Родопи! Наистина е пълно с чудеса там, а и хората са толкова прекрасни!
    Хубав уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Под снимките ти гордо може да се изпише "Това също е България - древна, прелестна и уникална". Благодаря ти Кате, след "Новините" ти действаш като свежо пробуждане и отръскване на всичко негативно. Поздрави и една силна прегръдка.

    ОтговорИзтриване
  7. Природата наистина създава чудеса! А публикациите ти ни дарят всеки път с по едно малко чудо! Благодаря ти, Кате, че отново сподели! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Candy que belleza de paisajes,lindo post como siermpre,abrazos

    ОтговорИзтриване