Сигурна съм, че веднага сте се сетили, че вдъхновението за тази публикация е Бети. Блогът й е изпъстрен с цветя и природа, с уют и интересни рецепти.
Точно в блогът на Бети за пръв път видях рецепти с цветя и по-точно с теменужки виолетки. Не знаех дотогава, че тези цветленца са ядливи, а се оказа, че в интернет има безброй рецепти с тях. В България като че ли не са толкова популярни и точно затова благодаря на Бети, за презентирането им.
В тази публикация ще ви представя рецептите на:
violet jam recipe
и
sugar violet
Вдъхновени от:
vkusnosbety.blogspot.com - Желе от виолетки
и
vkusnosbety.blogspot.com - Захарни виолетки
Желе от виолетки
Продукти:
От това количество ще получите 1 стандартно бурканче за сладко желе/аз направих 3-4 мини бурканчета/. Може да увеличите дозата, просто моите цветове бяха толкова.
120 мл гореща вода
1 ч.ч. цветове от теменужки / 240 мл
1 ч.л. сок от лимон / пресен
1 ч.л. гелфикс Др. Йоткер Екстра + 2 ч.л. захар
2-3 с.л. захар
няколко капки есенция ром
Приготвяне:
Измийте цветовете, като ги поставите в купа със студена вода и ги разбъркате с ръка. Изцедете ги и ги поставете в огнеупорен съд. Залейте ги с горещата вода, завийте ги добре с прозрачно домакинско фолио и ги оставете така да престоят за 1 час.
Разбъркайте ги с лъжица, притиснете леко. Прецедете сока, цветовете изхвърлете.
Към сока добавете гелфикса, лимоновият сок и 2 ч.л. захар.
Разбъркайте добре и поставете на котлон сместа да заври, при непрекъснато бъркане на силен огън. Отстранете пяната. Когато заври добавете останалата захар /2- 3 с.л. /. Разбъркайте и варете при непрекъснато бъркане за 3-4 минути. Добавете няколко капки есенция ром, разбъркайте. Насипете желето в сухи буркани, затворете ги и ги обърнете с капачките на долу да се херметизират.
захарни виолетки
продукти:
цветове от теменужки/прясно набрани/
1 белтък
купа със ситна кристална захар
лимон
Приготвяне:
Налейте студена вода в купа и поставете цветовете в нея, разбъркайте добре с ръка, след което ги отцедете от водата.
Измийте купата и налейте в нея 1 л студена вода и сок от 1/4 лимон.
Поставете цветовете, разбъркайте и ги оставете да престоят за около 1 час.
Извадете цветовете и ги поставете в ленена кърпа, завийте ги ги разтръскайте леко, за да се отстрани водата.
Разбийте леко в купа белтъка с тел.
Вземете цвят от теменужка и с помощта на четка нанесете внимателно белтък по всички листенца от всички страни.
Потопете след това теменужката в захарта от всички страни да полепне.
Поставете захарната теменужка върху хартия за печене.
Направете и останалите теменужки.
Подредете ги върху хартията за печене и ги поставете във фурна да се сушат на 50 градуса с вентилатор, за около 1 - 1 1/2 час.
След това ги извадете заедно с хартията и ги оставете в стаята да престоят за няколко часа. Приберете ги в сух буркан и затворете с капачка.
С тях може да декорирате сладки, бонбони, сладкиши, торти и др. може да ги включвате в сладолед или крем.
Първите бисквитки, които декорирах с теменужените цветя са ето тези зайчета.
Страхотна публикация, Кате,
ОтговорИзтриванесякаш усетих аромата на виолетките в красиви аранжировки,
нежен и фин вкус на желе и захарна обвивка...
Много празнично и пролетно, и гърците сладки са чудесни,
благодаря за удоволствието, светли и благословени празници!
Кате, какво хубаво желе си направила! И захаросаните теменужки са много сипматични!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че съм те вдъхновила!
Много приятен акцент за великденската трапеза са тези свещничета!
Весели празнични дни!
Зариби ме с желето! Въпреки лошото време ще търся виолетки да го направя. Мерси много,Кате!
ОтговорИзтриванеКакъв виолетов цвят си докарала само! Разкошен! Захаросвала съм рози, тези теменужки навярно предстоят:) Чудесни са станали,Кате! В декорация на торта или сладкиш ще паснат идеално:)
ОтговорИзтриванеПредставям си как ухае на виолетки,докато снимаш и похапваш,Кате,вълшебница си ти!Всичко е толкова цветно и ухаещо!Щастливи празнични дни!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда. Сигурно е и много вкусно и ароматно, Кате. Поздравления за красотата, която си сътворила.
ОтговорИзтриванеКате, така ме зарадва теменужената ти публикация, всичко е кое от кое по-красиво и уханно! Светли празници на теб и близките ти хора!
ОтговорИзтриванеКате, толкова е уханно при теб... С удоволствие бих опитала от това желе, новост е и за мен. Преркасно се е получило всичко!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! :)
Lovely pictures!
ОтговорИзтриванеАроматна публикация с невероятни рецепти и снимки! Прегръдка, Кате! :)
ОтговорИзтриванеОмаях се от аромат и красота тук, Кате! Много обичам и виолетки, в двора на село са поникнали поне сто купчинки от тях и вярваш ли, никога не съм ги брала. Е, някое цветче за свежа декорация на торта, да, но за производство на каквото и да било не съм. Време е да се реша да ги разредя малко като ги съхраня по някой от твоите методи. :) Благодаря ти за цветното настроение и красиви снимки, Кате!
ОтговорИзтриванеЖелая ти светли и красиви празници!
Ех, че пролетно и уханно е тук! Благодаря за удоволствието!
ОтговорИзтриване