Страници

Гръцки курабии


Кулуракиа / кулуракя/ κουλουράκια /са гръцки маслени сладки и както всички рецепти и при тази вариациите са безброй. Разгледах доста рецепти в гръцки блогове и сайтове. В някои от рецептите се използва сметана, в други белтъци. В някои - маргарин, в други - масло. Различно е и използването на набухвателите: сода, амонячна сода, бакпулвер. Но като цяло рецептите се доближават една до друга. Не съм се придържала към определена рецепта, пропорциите и съставките направих по своя преценка, на база всички разгледани рецепти.




Гръцки маслени курабии


Продукти:
за 2 големи тави

1/2 пакетче краве масло, на стайна температура (1/2 ч.ч. нарязано на малки кубчета)
1 ч.ч. захар
3 яйца, разделени белтъци и жълтъци
настъргана кора от 1 портокал ( само оранжевата част)
сок от 1/2 портокал
няколко капки есенция ванилия масло
1 ч.л. амонячна сода
щипка сол
1/4 ч.ч. кисело мляко, разбито с вилица / йогурт
400 гр брашно + допълнително за омесване на тестото



Приготвяне:
Разбийте маслото със захарта в суха купа, до получаване на крем.
Добавете жълтъците един, по един, като добавяте всеки следващ, след като предишният се е усвоил напълно.
Добавете есенцията, портокаловата кора и щипката сол.

   

В чашата с млякото изсипете амонячната сода, разбъркайте и оставете да шупне.
Изсипете я към сместа.
Добавете портокаловият сок и разбийте с миксера.
Добавете малко от брашното, разбийте с миксера.
Разбийте в суха купа белтъците с щипка сол, до твърд сняг.
Започнете да добавяте по малко от белтъците към сместа, като разбърквате внимателно с шпатула.
Добавете останалото брашно, като първоначално бъркате със шпатула, а след това започнете да месите.
Трябва да получите меко тесто, което не трябва да лепне.
От тестото направете малки топчета, след това всяко топче направете на фитилче и оформете различни фигурки.




Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги глазирайте с един жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко.
По избор може да ги поръсите със сусам, със захар или да ги оставите само глазирани.


Изпечете ги в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор, до зачервяване / за около 20 минути.
Извадете ги от фурната и оставете да се охладят върху хартията за печене или върху решетка. След което може да ги приберете в сухи кутии с капак.

  

   

  





11 коментара:

  1. Бонбонче, нямаш умора!
    И на мен ми се иска да стигна тази година до
    някакви курабии :)
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  2. Приличат ми на нашите коледарчета по форма, но тестото е различно и ако времето ми е другар по празниците, ще ги направя :) Страхотна поредица от публикации, Кате! Много ти се радвам! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни бисквитки са станали,Кате! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, ще си взема няколко от тези вкусни завъртулки, много са сладки.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, прекрасни са! В момента не искам нищичко друго, само да си отмъкна една-две от тези завъртулки :)
    Весели предпразнични вълнения!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни бисквитки, Кате!
    невероятен човек си ти, много последователен и ни радваш всеки ден с красотите си преди празника!
    очаквам следващото ти предложение с интерес :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудни са, сигурна съм, че са наслада за небцето, защото за окото определено са! Наистина си неуморна.

    ОтговорИзтриване
  8. Как го правиш, не знам. Спиш ли изобщо. Толкова много предложения за Великден - кои от кои по -хубави , апетитни и съблазняващи. Умора нямаш. Просто ти се възхищавам на енергията и креативноста. Поздрави и много слънчево, топло и колоритно великденско настроение.

    ОтговорИзтриване
  9. Много симпатични сладки, Кате! Така красиво завинтени насам и натам :) И вкусно звучат! Поредното ти красиво и интересно великденско предложение! Страхотна си! :)
    Весел и много вкусен Великден ти желая! От мен усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  10. Катенце, идвам с благодарности за рецептата - страхотна е! Не съм голям фен на курабийки и бисквитки, но тези ме спечелиха с аромата си. Благодаря и прегръдки!

    ОтговорИзтриване