Страници
Коледни вкусове: Печени пълнени картофи
Поредният вкус от коледните пазари в Австрия. Представлява голям, цял, печен картоф. Поднася се с масло и сол, или пък се издълбава и пълни с различни вкусотии. Любимата ми версия е с шунка и гауда.
Избират се големи картофи. Измиват се и се подсушават. Увиват се във алуминиево фолио поотделно и се пекат във фруна на 200 градуса за около час и половина. Зависи от големината( трябва на пипане да са омекнали).
Изваждат се, оставят се леко да се охладят, разрязват се на две по дължина и се издълбават с лъжица, за да се получат лодки за пълнене. Вътрешността се нарязва на дребно, към нея се добавя нарязана шунка, малко краве масло, сол и черен пипер. Поръсват се с настъргана гауда (кашкавал) и се връщат във фурната да се запекат.
Изваждат се и се поднасят по желание с йогурт дресинг, майонезено чеснов сос и др.
Бисквитки влакчета
Много харесах бисквитките на Инчето, от "OSSIGENO" , тестото наистина е подходящо за отпечатък.
Могат да се изрежат различни фигурки или кръгчета с формички за сладки и отново с формичка за сладки да се направи печат, но просто да не се натиска докрай.
Инче, благодаря ти за поредната точна рецепта! Записвам я, няма начин:). Промените при мен са в това, че сложих по-малко количество пудра захар и съответно увеличих брашното и не използвам портокалови корички, нищо друго.
Снежни пурички с локум
Рецептата е от мама. Традиционно през декември ни подслажда с тях, прави ги с локум или пък със сладко от сливи – ДОМАШНО!:). Тези със сладкото ги изрязва в кръгли форми, слага пълнеж и ги сгъва на две, а с локума ги навива на пурички. С едно тесто, няколко вида сладки, та-да-м!:)Аз направих само пурички и внесох емоциите на детството и у дома.
Коледни вкусове: Плодови шоко шишчета
Едно от изкушенията на Австрийските коледни пазари са шоколадовите шишчета. Предлагат се с различни плодове, кестени или марципан, обвити в шоколад, понякога декорирани със захарни пръчици, смлени ядки и т.н.
Подобни рецепти в блога: Плодови близалки с шоколад, Шоколадово букетче, Трюфели с ягоди, Шоколадови черешки, Захаросани портокалови корички с шоколад, Клементини с шоколад, Кестени с шоколад, Сушени плодове с шоколад, Шоколадов портокал, Бонбони с фурми и ядки, Бонбони с марципан,
Продукти:
Плодове по избор: банани, малини (може киви, ягоди, портокали, ананас, и т.н.)
марципан
бял и млечен шоколад
смлени ядки
Приготвяне:
Бананите се белят и от тях се изрязва извитата част(за да е удобно да се нанижат на шишче). Бананите може да се нарежат и на колелца.
Малините се нанизват на шишче, от марципана се правят топчета, които се притискат, да станат плоски и се нанизват на шишче.
Млечният шоколад се разтопява и в него се потапят банановите и марципановите шишчета. Може да се поливат с лъжица. Подреждат се върху хартия за печене, по желание се поръсват със смлени ядки и се прибират в хладилник да стегнат.
Белият шоколад се разтопява и в него се потапят малиновите шишчета. Подреждат се върху хартия за печене и също се прибират в хладилник. С останалият бял шоколад с помощта на лъжичка се декорират шоколадовите шишчета. Прибират се в хладилник до пълното им стягане.
Коледна фабрика за бонбони: Шоколадчета Снежен човек
По идея от интернет. Това са малки неправилни шоколадчета, имитиращи разтопен снежен човек. В повечето рецепти за шапка се използват шоколадови бонбони, но аз такива не открих, а домашни не ми се правеха, защото трябваше да чакам да стягат и те, та шапките ми са смокинови.
Бял шоколад се начупва на парчета и се разтопява в микровълнова или на водна баня. Някаква квадратна или правоъгълна малка кутия се застила с хартия за печене, като се повдига и отстрани за борд. Шоколада се изсипва и се заглажда. Върху него се подреждат цветни бонбони, имитиращи копчета, парчета солети - за ръце и парчета сушени смокини за шапка. Може да се подредят, може да се разпръснат - все пак се имитира разтопен снежен човек. Прибира се в хладилника да стегне и след това се реже внимателно с нож. Рисуват се очи и нос със захарни шрифтове.
За Коледната трапеза: Печени сладки картофи
Докато преди време не можех да възприема вкусът им, то сега с удоволствие си ги похапвам:). Първият път когато ги приготвих преди години, ги направих пържени, нали са картофи;) обаче не ми допаднаха. Така след време открих печеният им вариант и наистина са доста различни. Отново ще се повторя, но вкусът им наподобява тиква, а пък и нея скоро открих в солен вариант.
Рецепта за класически сладък картоф на фурна съм показвала в блога, но тук различното е, че са нарязани на филийки, просто видът им беше такъв, че не исках да развалям формата им като ги режа на пръчици, освен това добавих повече подправки. За още по-празничен вид могат да се изрежат с формички за сладки звездички. Остатъците могат да се изпекат също, или пък да се сварят с други картофи и да се приготви картофено пюре.
Други рецепти със сладък картоф има тук.
Продукти:
сладки картофи, бр. според нуждите
зехтин
сух риган
сол
черен пипер
щипка канела
щипка индийско орехче
щипка сух джинджифил
1 глава чесън
Приготвяне:
Картофите се измиват добре, подсушават и нарязват на филийки. Може да се обелят предварително, може да се белят по време на консумирането.
Подреждат се върху хартия за печене, по възможност да не се натрупват. Между тях се поставят скилидки чесън(небелени). Поливат се със зехтин и се поръсват със сол и подправки. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност(омекване, за около 30 минути). При поднасяне се декорират с анасон, придава празничен вид.
(Анасона не се консумира!, използва се в кулинарията като подправка, която се отстранява след като ароматизира ястието, но е доста силен и ако се използва за готвене трябва да се внимава с дозите, за което в интернет има достатъчно информация)
От Коледната пекарна: Коледни донъти
Преди време във Фейсбук Или каза: Донъти:))) и ме подсети, че е време да направя и аз поредната доза. А и интересът в блога в последно време към рецептата за донъти е доста голям. Досега съм правила само пържени, с Или коментирахме вариант за печени. Такива направих сега, но определено пържените са моят фаворит - точно те имат вкус на истински понички. Някак при самото пържене вътрешността става доста различна. Не, че тези не ги изядохме, също са вкусни, но вкъщи си оставаме фенове на пържените.
Варианти на понички и донъти в блога: Класически бухти, Френски понички, Донъти, Влюбени донъти, Локумадес.
А днешната лимитирана серия е тематично в Коледна премяна. В интернет има много красиви идеи за декорация на коледни понички, попаднах и на едни като еленчета, много сладки, с рогца от солети бретцели и нослета от черешки.
От Коледната пекарна: Хлебче Дядо Коледа
По идея от интернет.
Продукти:
500 гр готово, втасало тесто (вашето любимо домашно, или купено от магазин)
1 жълтък
1 белтък
червена сладкарска боя използвам гел боичка
Приготвяне:
От тестото се отделят 2 малки топчета - едно за нос и едно за шапката. Взима се тесто, колкото орех, за мустаците.
Останалото тесто се разделя на три части. Не е нужно да са равни. Разточват се както съм показала на картинката. Горе-долу:)
За шапката: върхът се прегъва напред и към него се прикачва топчето.
За брадата: след като се разточи се нарязва на лентички, не до края и се усукват.
От тестото за мустачките се оформят две дебели шнурчета, всяко се усуква, след което заедно се усукват само в средата.
Тава се застила с хартия за печене и върху нея се сглобява хлебчето.
Всички елементи се прикрепват към главата с разбит с вилица белтък. Отгоре хлебчето се намазва с разбит с вилица жълтък, а шапката с боичката. За очи може да се използват зърна черен пипер, сушени боровинки, но аз в момента нямах и сложих захарни снежинки(Коледно, нали?:)
Тъй като хлебчето е тънко, докато се оформя се отпуска и втасване не е нужно. Оставя се само докато загрее фурната. А тя се включва на 180 градуса и когато се загрее хлебчето се поставя в нея и пече за около 15-20 минути, или докато се зачерви.
Пълнен лаврак с орехи, гъби и ориз
Запържват се 1-2 глави лук, нарязан на полумесеци, 1 морков и 1 пащърнак, нарязани на дребно и 4-5 гъби Печурки, нарязани на филийки. Когато омекнат се добавя се 1 ч.ч. ориз и 2-3 с.л. счукани орехови ядки. Запържва се още няколко минутки и се посолява, добавят се черен пипер и 1 ч.л. червен пипер. Наливат се 3 ч.ч. вода. Като ориза поеме водата се отстранява от котлона.
Рибите се почистват, измиват и подсушават. В коремчетата им се поставя плънка. Върху хартия за печене се изсипва плънката, върху нея се поставят рибите и се налива около 50 мл вода. Покрива се с втори лист хартия, чиито краища се подвиват с долният лист. Така се получава затворен пакет. Поставя се в тава и се пече на 200 градуса до готовност. В края на печенето може да се среже хартията и рибата да се запече.
Коледна фабрика за бонбони: Трюфели Снежен човек
Идеята за тези сладки сладки снежни човечета открих съвсем случайно в интернет и много ми хареса. (Харесах си и едни мини шоколадчета със снежен човек:) Общо взето се ръководех от снимките, дори не съм чела рецепти. Смятам, че могат да се направят от всякакви домашни любими бонбони: от сушени плодове, от бисквитки, от блатове и т.н.
Подробна рецепта няма да пиша, просто споделям идеята. Аз ги направих от смлени бисквити, масло, малко прясно мляко и какао, в съотношение за получаване на добра смес за моделиране. Потопих ги в разтопен бял шоколад, подредих ги върху хартия за печене, поставих им по една шапка от мини Орео и ги оставих в хладилник да стегнат, след което им нарисувах очи, нос и уста със захарни шрифтове. Чудесни, лесни и ефектни, създаващи весело празнично настроение.
Ако не откриете мини Орео, може да ги направите с други подобни мини бисквитки, или пък с голямо Орео, просто трюфелите ще са по-големи като снежни топки:).
Коледна работилница: Аранжировка с елхови клонки
Ароматът на естествената елха е невероятен, а по Коледно време внася празничен дух в домовете. По ред причини всеки има различни предпочитания относно това: изкуствено или истинско дръвче да украси. Празнична атмосфера може да се внесе и с няколко елхови клонки.
Материали:
гъба Пиафлора(цветарска гъба), може да се открие в цветарски магазини и или магазини за арт и хоби материали.
елхови клонки
плетени топки, коледни играчки, шишарки или други подходящи
Изработка:
Елховите клонки се подрязват според желаната височина.
Гъбата се накисва в съд с вода, да се напои. Изрязва се според формата на съда в който ще се постави.
Върху гъбата се набождат клончетата, като е добре отпред да са по-къси. Декорират се с избраните материали.
Декорацията е трайна, напоява се от време на време. Подходяща е за дома и празничната трапеза.
Бисквитена торта с Маскарпоне
Обичаме бисквитени торти, обичаме и Маскарпоне, така че изобщо не съм се замисляла, че тази комбинация ще ни допадне. Популярна торта, , обогатявана с плодове и сладка. Ако сте опитвали френска селска, то тази я доближава на вкус, но далеч по-лесна за изпълнение. Моята е със съдържание само на Mаскарпоне, бисквити, орехи и сладко от боровинки. Непременно погледнете и тортите на: Пепчо и Или.
Гарнитура от пържени пиперки
Пържени пиперки могат да се приготвят цели или нарязани на ивички. Подходящи са за гарнитура или салата. Аз гарнирах един качамак с тях. След пържене могат да се овкусят с чесън, оцет и магданоз.
Продукти:
Пиперки - по възможност цветни
Олио, за пържене
сол
Приготвяне:
Пиперките се почистват от семките, измиват се и се подсушават добре. Нарязват се на ивички. В тиган се загрява олио и пиперките се пържат от всички страни, като се разбъркват от време на време. Изваждат се с решетъчна лъжица и по желание се отцеждат върху домакинска хартия.
За качамака ме вдъхнови Мъхчето с нейните изискани хапки.
Рецепта за качамака е тази, отгоре е с поръсено сирене и пиперки.
Домашно картофено пюре
Преди време като правех домашно пюре все ми се получаваше глетаво. Пробвах всякакви варианти – студено мляко, топли картофи, обратното, или пък и двете с еднакви температури, тц, все не се получаваше. Докато веднъж поради липса на миксер разбрах, че тайната е в ръчното му пасиране, с пресата за сварени картофи, която има почти във всяко домакинство.
Може да се пасира гладко, но вкъщи обичаме да има мънички парченца картофки. В рецептата няма да дам точно количество на продуктите, тъй като има различни сортове картофи, при варенето някои може да поемат вода, а и всеки има различен вкус и желания относно консистенцията.
За Коледната трапеза: Печена гъска с портокали, ябълки и бира
Дата на публикуване: 30.11.2016 г.
Дата на обновяване: 12.11.2019 г.
Нa 11 ноември в Австрия се празнуваДенят на Св. Мартин. Празникът се отбелязва и в други страни. Светецът е покровител на децата и на бедните.
По традиция на този празник се поднася печена гъска, известна като Martinigansl. Традиционно за Австрия е приготвянето ѝ с ябълки, портокали и кестени, както и поднасянето ѝ с червено зеле, кнедли и кестени.
Тези кестени са чудесна гарнитура към дивечови меса, както и за птици, разбира се могат да се консумират и така:).
Рецептата е подходяща за Коледа, както и за всеки специален повод, празничен обяд или вечеря. Може да се изпълни и с патка:) или пуйка, дори пиле.
Дата на обновяване: 12.11.2019 г.
Нa 11 ноември в Австрия се празнуваДенят на Св. Мартин. Празникът се отбелязва и в други страни. Светецът е покровител на децата и на бедните.
По традиция на този празник се поднася печена гъска, известна като Martinigansl. Традиционно за Австрия е приготвянето ѝ с ябълки, портокали и кестени, както и поднасянето ѝ с червено зеле, кнедли и кестени.
Тези кестени са чудесна гарнитура към дивечови меса, както и за птици, разбира се могат да се консумират и така:).
Рецептата е подходяща за Коледа, както и за всеки специален повод, празничен обяд или вечеря. Може да се изпълни и с патка:) или пуйка, дори пиле.
Гъши дроб с ябълки и лук
Реших да приготвя гъшият дроб в комбинация с карамелизиран лук и ябълки, защото комбинацията от сладко и солено се харесва у дома, а и гъшият дроб е деликатес, който добре се съчетава с тези продукти.
Продукти:
1 бр. гъши дроб
1 глава лук
1 ябълка
1 с.л. захар
100 мл червено вино
сол
черен пипер
2 с.л. краве масло
Дробът се нарязва на филийки. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
Лукът се нарязва на полумесеци, ябълката на кубчета.
В тиган се загрява маслото и лукът и ябълките се изсипват в него, поръсват се със захарта.
Разбъркват се и се готвят докато омекнат и придобият лек карамелен цвят. Добавя се дробът. Готви за 3-4 минути, като се разбърква. Налива се виното, добавя се малко сол и ястието се вари на котлона докато виното се изпари и остане на мазнина.
Руло Тирамису/ Креамису с каки
Не веднъж съм споменавала, че някои сладкиши вкъщи са предпочитани и по тази причина често импровизирам по темата. Тирамисуто е един от тях и този вариант е с добавена райска ябълка(каки).
Този път го приготвих по бързата процедура, не с крем Забайон.
Сарми с прясно зеле
Сарми могат да се приготвят с листа от кисело зеле, прясно зеле, лозови листа, липови листа, листа от лапад, левурда, киселец, изобщо има доста варианти по темата.
Плънката може да е от ориз или кайма, кой както обича. Тези, които направих са с листа от прясно савойско зеле (неговите листа са по-нежни и крехки и подходящи за тази цел) и ако някой все още не е попадал на такава идея ето я и нея:
Боб с пушени ребърца, пържен бекон и печени филийки
Снимката ми е вечерна, но записвам рецептата, защото наистина се получи вкусно. Всъщност това не е новост - класиката боб с ребра, но с лек фюжън елемент от пържено беконче и печени филийки.
Продукти:
1 купа с боб
около 200 гр пушени ребърца с кокал
1 глава лук
1 домат
1 морков
1 резен глава целина
стрък праз
1 суха пиперка
100 гр фино нарязан пушен бекон
няколко филийки хляб, бретцели или др.
сух джоджен
сол, на вкус
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
олио
Приготвяне:
Бобът се измива и се поставя в тенджера, налива се вода. Поставя се на котлон и след като заври, водата се изхвърля, бобът се измива и се налива чиста вода(около 2 л). Тенджерата се похлупва и отново се оставя на котлона да се вари за около 1 час. Добавят се пушените ребра, нарязаните зеленчуци, цялата суха пиперка и всичко се вари до готовност. В тиган се загрява около 50 мл олио и в него се запържва брашното до светло златист цвят, като се разбърква, добавя се червеният пипер и веднага се отстранява от котлона да не загори. Запръжката се изсипва в бобената чорба и се разбърква много добре, овкусява се със сол, добавя се джоджена. Връща се на котлона и ястието се вари още десетина минути, като се разбърква от време на време.
Тънко нарязаният бекон се запича на леко намаслен тиган с незалепващо покритие. Филийките хляб също се пекат в същият тиган. Бобът се сервира с печен бекон и филийки хляб.
Есенният ми аутфит, 2016 / Autumn outfit season 2016
Ако трябва да опиша сезона с една дума, то това е ЦВЯТ! Изобилие от топли преливащи нюанси вдъхновяват и присъстват навсякъде. А вкъщи от гардероба до кухнята:). Времето през есента е такова, че навън могат да бъдат забелязани хора по сандали и ботуши, потници и палта, което е съвсем нормално имайки предвид разликата във вариращите температури. Вдъхновена от есента, подбрах багрите в своя гардероб и аз.
Не съм маниак на тема дрехи и в избора си повече държа на удобството и комфорта. Някои от дрехите са от миналата година, а останалите са съобразени така, че да могат взаимно да се допълват и да създам с тях няколко аутфита.
Абонамент за:
Публикации (Atom)