Сладкиша е по рецепта на Роси, изключително много ме впечатляват нейните сладкиши, някак са ми много по вкуса:). Роси, мила, благодаря ти за всички вкусни и качествени рецепти, които споделяш с нас!
Направих малки промени, относно състава на брашното, ядките и количеството на ябълките. Наистина сладкиша е чудесен и много, много подходящ за този сезон.
Ябълков сладкиш
По рецепта на Роси, "Кулинарен еликсир",
с благодарности и към Мария!
300 гр бяло брашно
50 гр бадемово брашно
50 гр пшеничен грис
1 пакетче бакпулвер
400 гр обелени, почистени нарязани на кубчета ябълки
240 мл мазнина /смес от равни количества разтопено краве масло и олио/
200 гр кафява захар
2 с.л. Амарето
20 гр смес от сушени червени и сини боровинки, череши, стафиди
100 гр ситно счукани орехи
1 с.л. канела на прах
няколко капки есенция масло ванилия
Приготвяне:
Пресейте бялото и бадемовото брашно в купа. Добавете пшеничният грис и бакпулвера. Разбъркайте сместа.
Сложете ябълките в тенджерка и към тях добавете Амарето, захарта и сушените плодове. Оставете ги на котлон на средна степен за десетина минути, докато си пуснат сока и леко се оцветят.
Добавете към тях канелата, есенцията и счуканите орехи, оставете една-две минути на котлона.
Отстранете от котлона и добавете мазнината.
Разбъркайте добре изчакайте съвсем леко да се охлади и добавете сухата смес с брашната.
Разбъркайте отново добре /сместа е гъста/ и изсипете в тава, предварително застлана с хартия за печене.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор до суха клечка, за около 30 минути.
Извадете го и го оставете да се охлади върху решетка.
Поръсете го с пудра захар.
Тези прекрасни димитровчета и този сладкиш такъв зимен уют внесоха в душата ми,Кате...
ОтговорИзтриванеБлагодаря!