Има комбинации, които просто са създадени една за друга- шоколад и портокал е една от тях. Нежният цитрусов аромат на портокал се преплита с богатия кадифен вкус на шоколада, за да създаде десерт , който радва небцето. Този кейк е идеален за уютно следобедно кафе или чаша чай.
Портокалов кейк в шоколадова прегръдка
Източник: leitesculinaria.com
Продукти:
За кекса:
225 гр меко краве масло
2 ч.ч. захар
4 големи яйца
настърганата кора от 1 портокал ( само оранжевата част)
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
6 с.л. сок от прясно изцеден портокал
1 ч.ч. бътърмилк /айран
1 пакетче бурбонска ванилова захар
2 ч.ч. шоколадов чипс + 2 с.л. брашно ( натрошен шоколад)
Включете фурната на 170 градуса
Намаслете и набрашнете форма за кекс с диаметър 25 см.
Разбийте маслото, захарта и бурбонската ванилова захар в купа с миксер, докато станат на крем.
Добавете яйцата едно по едно като добавяте следващото след като предишното се е усвоило напълно.
Добавете портокаловите корички.
В друга купа пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта.
В друга купа смесете портокаловия сок и бътърмилка / айрана.
Започнете да добавяте от тези две смеси към маслената като ги редувате.
Размесете шоколадовия чипс с брашното и и добавете парченцата към тестото.
Изсипете в подготвената форма, загладете и печете за 45- 60 минути.
Поставете кекса със формата върху решетка и оставете да се охлади, за около 15 минути.
За сиропа:
50 мл прясно изцеден сок от портокал
Загрейте за малко сока и полейте с лъжица поохладения сладкиш.
За шоколадовата заливка:
225 гр шоколад
100 мл течна сметана
Благодаря за поздрава Кенди!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е станал кекса,а снимките са толкова изкушаващи,че чак имам чувството,че ще потече през екрана!
Прегръдки и много усмивки в този ден!