Дата на обновяване: 20.02.2020 г.
Фугас (на френски: fougasse) е традиционен плосък хляб от Южна Франция, особено популярен в региона на Прованс. Той има дълбоки корени в европейската хлебопекарска традиция и е близък роднина на италианската фокача (focaccia). Произходът на името се свързва с латинската дума focus, която означава “огнище” или “печка”.
Първоначално е бил използван от пекарите като начин за тестване на температурата на пещта. Преди да започнат да пекат основния хляб, те приготвяли малка порция тесто, която оформяли в проста плоска форма. Ако тестото се изпече равномерно, това означавало, че пещта е готова.
С времето този тестов хляб се превърнал в деликатес, обогатен с местни съставки като маслини, зехтин, розмарин, аншоа или сирена. Традиционната форма на фугаса често наподобява листо или дърво с разклонения, което прави хляба лесен за разделяне на парчета.
Фугас е неразривно свързан с Прованс, но хлябове с подобна структура могат да се открият и в други региони на Средиземноморието. Италианската фокача, испанската hogaza и гръцките плоски хлябове са примери за сродни рецепти. В Прованс фугас често се ароматизира с традиционни подправки като мащерка, розмарин или лавандула, което му придава уникалния провансалски характер.
В днешно време фугас се счита не само за хляб, но и за символ на провансалската култура. Той се поднася като аперитив, гарнитура към ястия или самостоятелно.
Фугас е вдъхновил много съвременни пекари да експериментират с форми и вкусове, включвайки в рецептите си съставки като сушени домати, чесън и ядки, запазвайки духа на традиционния френски хляб.
Фугас / Fougasse
Продукти за тестото:
150 гр брашно
1/2 ч. л. суха мая за хляб
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. сух риган
90 мл вода
1 с. л. зехтин
Плънка 1:
сушени домати в зехтин
маслини
плънка 2:
зелени маслини, нарязани на ситно
ивици бекон, нарязани на ситно
Приготвяне:
Брашното се пресява в купа с маята и солта. Добавя се ригана. Разбърква се добре.
В центъра се оформя кладенче и в него се добавят зехтина и хладката вода.
Замесва се тесто.
Прехвърля се върху набрашнена повърхност и се меси около 10-15 минути, докато спре да лепне.
Тук има възможност да се добави плънка, която да бъде в самото тесто. За целта се добавят продуктите от избраната плънка и се меси още около 5 минути, хубаво да се разпределят. В случай, че изберете вторият вариант за разпределяне на плънката между кори, то, не поставяйте продуктите сега.
Тестото се прехвърля в намазана със зехтин купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса за 1 час, до удвояване на обема.
Разделя се на равни топки и всяка се разточва в елипсовидна форма. В случай, че изберете вариант с поставяне на плънката между корите, то за всяко листо ще са нужни 2 бр. кори, които са по-тънко разточени. Между тях се поставя плънка и отново леко се разточват.
Правят се прорези, така че да имитират листо.
Оформените ”листа” се поставят в тава, застлана с хартия за печене, покриват се със стреч фолио, за да не хващат коричка и се оставят да починат за 15 минути.
Леко се намазват със зехтин и по желание се поръсват с едра сол и/ или подправки.
Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна за 15-20 минути до зачервяване.
Този фугас отдавна стои в списъка за правене и си чака реда.:-))) Прекрасен ти се е получил, Candy! Представям си го, колко красив ще е със сушени доматки!
ОтговорИзтриванеБраво!!!
Прегръдки и слънчев и усмихнат ден!:-))