Страници

Снежна къщичка



От доста време се опитвам да открия рецепта за един сладкиш от едно време, мисля, че се подвизаваше под името Пирамида или Къщичка. Спомням си само вкуса и вида, нищо друго:), знам че съдържаше масло и в средата имаше сладко, правеше се с бисквити.
Общо взето идеята на моята снежна къщичка е именно от ретро сладкиша, но с други съставки и  декорация. Дори не знам дали по този начин се подреждат бисквитките. Но съм удовлетворена от резултата и вкуса  като краен резултат.
Идеята за украсата е сходна на един сладкиш, който видях на снимка във Фейсбук, от каталога на чуждестранна сладкарска фирма. Нямам идея какво има в техния сладкиш и с какво е декориран, все пак сладкарниците не споделят рецептите си:), но ми хареса темата.

Продукти:
30 бр бисквити / квадратни, правоъгълни / желателно да не са обикновени, защото са много твърди.
125 гр краве масло / 1 пакетче /
350 гр маскарпоне
125 гр пудра захар
200 мл прясно мляко
конфитюр от ягоди с парченца плод или цели плодове
100 гр бял шоколад за декорация
ягоди за декорация
пудра захар за поръсване


Приготвяне:
Разбийте маслото с пудрата захар, добавете маскарпонето и разбийте отново да стане на крем.
Бисквитите потопете в прясното мляко,/ да не се напояват много/ и наредете по следния начин:
Върху фолио нареждате във формата на правоъгълник 15 бисквити: 3 реда с по 5 бисквити.
Намажете ги с крем.
Отгоре по същия начин наредете и останалите бисквити.
В средата по дължина поставете конфитюра.
Вдигнете двата странични края на фолиото внимателно, за да се получи триъгълната форма.
Оставете в хладилник за няколко часа да стегне.
Отстранете фолиото и намажете с крем.
Разтопете шоколада на водна баня.
Сложете върху кухненски плот малко вода и сложете отгоре домакинско прозрачно фолио.
Излейте 1/2 шоколад с дължината и височината на сладкиша.
С помощта на вилица "издърпайте" нагоре от шоколада, да имитира ледени висулки.
Направете втори път същата процедура, за да има за двете страни на сладкиша.
Оставете да стегне, ако е необходимо прехвърлете в хладилник.
Отстранете от фолиото и прикрепете от двете страни на сладкиша.
На върха на сладкиша шприцвайте крем и върху него подредете ягодки.
Поръсете пудра захар през сито.
Съхранявайте в хладилник и сервирайте, като режете на филийки, получават се чудесни триъгълници.






3 коментара:

  1. Красота...толкова бяло и снежно.Много красиви творения предлагаш-чудя се от къде да започна с правенето им.Истински ти се възхищавам,Кенди!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз цъкам с език,като Живето и много ти се радвам
    Бонбонела:)))
    Ама ги измисляш едни красоти,вкусотии...
    Много нежен слакиш:)
    Прегръдки и хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, чеден е сладкиша и един такъв много зимен на вид! И аз отдавна си мисля за него, но още не съм опитвала да го приготвя. Ще се поправя :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване