Новото, което научих в Австрия при печенето на шаран е, панирането му в брашно. Така вкусът му се доближава, до този на пърженият шаран. Другото, което също ми допада е, нарязването на целият шаран, което също допринася за по-различно изпичане на рибата. Ако посещавате Австрия през периода на празниците, в много от традиционните заведения предлагат празничен шаран.
Останалото в рецептата е сходна с останалите рецепти за риба със зеленчуци. Характеризира се с това, че рибата се пече заедно с гарнитурата от зеленчуци, но тъй като аз не исках зеленчуците да добият рибен вкус, ги изпекох заедно с рибата, но в отделно направен съд от алуминиево фолио.
Печен паниран шаран / Gebackener Karpfen
Продукти:
цял шаран 1,5 кг - 1,8 кг
картофи
моркови
пащърнак
целина
глави чесън
зехтин
смес от равни количества царевично и бяло брашно
Приготвяне:
Шаранът се почиства от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се и се подсушава. Обтрива се отвътре и отвън със сол и черен пипер.
Външно се правят разрези през около 1 см, стигайки до костите. Рибата се овалва в смес от царевично и бяло брашно, поставя се в тава, върху алуминиево фолио. Полива се със зехтин. От алуминиево фолио се оформя друга по-малка "тавичка" , която да може да се постави до рибата. В нея се подреждат обелените и нарязани на парчета зеленчуци, като главите чесън се почистват само от най-външната люспа и се разрязват напречно на две. Зеленчуците се поливат със зехтин, посоляват се. Шаранът, заедно със зеленчуците се пекат на ниска скара във фурната на около 200 градуса до готовност. Ако е необходимо може леко да се покрие с алуминиево фолио или хартия за печене. Изважда се, поднася се с гарнитура от зеленчуци.
Интересен начин за приготвяне на шаран.
ОтговорИзтриване