Страници

Австрийска паста с маково семе

паста с маково семе

Рецептата е популярна в австрийската кухня. Mohnnudeln са тестени изделия, вид паста. Разновидност са на Schupfnudeln, като характерното тук е, че се сервират с масло, маково семе и захар. Тестото им съдържа картофи, а на вид наподобяват също и хърватските Плюканци. В предишната публикация обърнах внимание на маковото семе, затова сега само ще оставя предупреждението да използвате в кухните си само и единствено маково семе, закупено от хранителни вериги или производители, в никакъв случай не се събира самостоятелно, тъй като маковете подходящи за целта са сорт, отглеждан специално за това.




Mohnnudeln - австрийска паста с маково семе

Продукти: 1/2 кг картофи 
250 гр брашно(griffig) 
30 гр масло 
1 яйце 
щипка сол 

за сервиране: 
маково семе 
краве масло 
захар 
ванилова захар 
по желание плодове, конфитюр и др.

полета с макове

 *Подходящият сорт брашно за целта е тип griffig. Това брашно е малко по-грубо смляно, държи се различно от останалите сортове и е много подходящо за направа на паста, кнедли и картофени теста, разбира се и други. 
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват цели, отцеждат се, охлаждат се, белят се и се пресоват с ръчна преса. Омесват се с брашното, маслото, яйцето и солта. При нужда може да се добави още малко брашно. Правят се малки топчета, които се оформят на фитилчета, подреждат се върху добре набрашнена кърпа или хартия за печене. В голяма тенджера се налива вода и към нея се добавя малко сол. Когато заври, в тенджерата се пуска пастата и се вари 10 минути на средна степен на котлона. Изважда се и се отцежда. В голям тиган се загрява масло, добавя се отцедената паста, поръсва се макови семена, захар, ванилова захар и се разбърква за няколко минути на котлона. Пастата се сервира топла.

макове лилав бяло


лилаво бели макове

поле с бяло-лилави макове




9 коментара:

  1. Обожавам макове. За мен са най-нежните цветя...
    Пастата изглежда изкушаващо и ще я опитам със сигурност.
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са красиви наистина, едновременно нежни, а толкова силни, горди някак дори. Пастата вече я коментирахме:), така че сега вместо отговор, само прегръдки от мен:)

      Изтриване
  2. Прекрасно! Не бях виждала друг цвят макове освен червени 🙂
    Умееш да раздаваш любов ти ♥️

    ОтговорИзтриване
  3. Прелестни макове, никога не съм виждала такива, а камо ли накуп...Колкото до пастата, не е моето, но другото твое светоусещане - да се раздаваш е напълно моето, прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има толкова много цветове макове и бих искала да ги зърна всичките, но някой ден може би и те ще ме изненадат, точно както и тези. Пастата на вкус много наподобява нашенските макарони със захар от едно време, но ако не си любител на този тип тестени, те разбирам:).
      И за останалото те разбирам, нали затова толкова много държа на блоговете и използването им като такива, заради виртуалното приятелство с чудесни и положително настроени хора.
      Поздрави, Веси!

      Изтриване
    2. Прегръдка! Позагърбихме блоговете, с този ФБ, и не само..

      Изтриване
  4. Кате,
    иненада ме както с тези макове, които не бях виждала никога до сега така и с пастатата и рецептата за нея.Прекрасна публикация , чудесна рецепта с маково семе.Използвам го често и в солени, и в сладки печива.Ще изпробвам и твоята версия за тази прекрасна паста.
    Лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цветът им наистина е интересен. Миналата седмица видях в магазин за цветя да продават жълт. Наподобяваше полски червен мак, но в жълт цвят. Поздрави, Ели!

      Изтриване