Страници

Виенски ванилови кифлички

Дата на публикуване: 10.12.2012г.
Дата на обновяване: 28.11.2024г.


Тези нежни австрийски сладки са идеалното допълнение към чаша чай, кафе или горещ шоколад. Лесни са за приготвяне и изпълват дома с неустоим аромат на ванилия и масло. Могат да се приготвят с различно ядково брашно, а днешната рецепта е в бадемов вариант. 


Виенски ванилови кифлички

Vanillekipferl

Продукти за около 30-40 бр.:
140 гр брашно
50 гр бадемово брашно
35 гр захар
100 гр масло
1 яйчен жълтък
2 пакетчета ванилова захар (2 х 10 гр)
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Брашното се пресява в купа, добавя се бадемовото брашно, ваниловата захар, захарта, маслото, нарязано на парченца и жълтъка.
С бързи движения на пръстите се замесва тесто, по-скоро се получават маслени трохи.
Оформя се на топка, завива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за около 2 часа.
Тестото се изважда, и се оформя на топчета,  с диаметър 2 см. След това се търкалят между дланите, за да се оформи продълговато фитилче , което се извива като подкова.



Подреждат се на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор, за 10 минути или докато отдолу и в краищата започнат да се оцветяват в светло златисто. Обикновено това време е достатъчно, но зависимост от големината на сладките, може да варира с 1-2 мин. 
Изваждат се и се оставят да се охладят. Докато са горещи са много крехки и лесно се чупят, затова е добре това да стане в тавата, или да се преместят много внимателно заедно с хартията върху решетка.
Още топли се овалват в пудра захар. Оставят се да се охладят и се прибират в кутии.


32 коментара:

  1. Кате,чудесни са Виенските бадемови полумесеци!
    Ще правя нещо подобно и със сигурност по-голяма доза.:)
    Очаквам с нетърпение утрешната публикация!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, не знаех, че се казват така:)!Поздрав и прекрасна нова седмица, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Сонче, прекрасна да е и твоята седмица, сутринта бях при теб, разкошна рецепта!

      Изтриване
  3. Любими сладки си приготвила, Кате! Поздравления за подаръка, много мил жест! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  4. оо, мн добре изглеждат! А откъде се сдоби с бадемовото брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това бадемово брашно го купих, когато ходихме в Австрия, обаче досега съм си правила със смлени филирани бадеми. Същото е. Мелиш филираните бадеми, не стават съвсем като брашно, то и това няма такава структура. Просто по-едри частички. Ако правиш френски макарони с него, ще трябва да го пресяваш през по-едра цедка обаче, защото през сито няма да стане.

      Изтриване
    2. оо, добре, ще пробвам. И ще се оглеждам за бадемово брашно в чужбина.

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Наистина са много вкусни, за пръв път ги правя и много ни харесаха! Поздрави!

      Изтриване
  6. Чудесен подарък, Candy! И точно на време :) за предколедната еуфория в кухнята. И аз много харесвам продуктите на д-р Йоткер. Бисквитките ти са неустоими просто. Записвам си ги, само дано намеря бадемово брашно. Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елти! Ако не откриеш бадемово брашно, може да си направиш от филирани бадеми, като ги смелиш.

      Изтриване
  7. Е, чудни подаръци и сладки!Само аз май още не съм се настроили за сладки творения, но ще чакам на децата, аз съм по по-сериозните гозби.
    Спорни приготовления и емоции!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария! Как да се настроиш кулинарно, по-добре си е на Санторини да ти кажа! Прегръщам те!

      Изтриване
  8. Прекрасни дарове,за прекрасен човек и кулинар!Прегръдки,Катенце и браво за чудесните сладки:)!

    ОтговорИзтриване
  9. Забравих, честито за подаръка, напълно заслужен! Ти си невероятен човек и разбира се фантастичен кулинар!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Мале, Кате, развесели ме със снимката с многото "запаси" :)) Хубав подарък, ще чакаме преобразяването им :)
    Сладките и снимките са много сладурски!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, наистина са много:) Определено преобразяването ще е много вкусно и сладко!:)

      Изтриване
  11. И аз искам подарък пъккк:))))
    Катенце невероятни полумесеци така жълти пухкави и поръсени със пудра захар . Размечтах се нещо да съм ти на гости май.:)))
    Прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, давай адрес и пращам подарък веднага:) Винаги си добре дошла и в къщи! Знаеш, че много си те обичкам!:) Прегръщам те!

      Изтриване
  12. Amiga...
    Seu Blog é uma TENTAÇÃO e me deixa sempre com "ÁGUA NA BOCA"
    Tenha uma Ótima Semana :D
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro – Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  13. Честит подарък, Кате! Пожелавам ти още много такива!

    Курабийките ти са чудесни! Ние тук в Австрия си ги наричаме Vanillekipferl. И още не съм срещнала някой, който да не ги харесва. Аз също правя всяка година много от тях. Дори онзи ден замесих тестото и вчера направих цяла камара от тях, а днес всичките заминаха като подаръци насам натам. :) Какво да се прави, всички ги очакват с нетърпение и след като веднаж създадох тази традиция, те си ги търсят като наследство и дори и не мога и да си го помисля вече да не направя.

    Прегръдки, Кате и една прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, така ги наричат, тук дори превода не ми се връзва много. Наистина са много вкусни, бадемовото брашно ги прави неустоими! Прегръщам те!

      Изтриване
  14. Честит да ти е подаръка Катенце :) Не се бях замисляла, но си права, ако отворя шкафа ... ще събера май доста от продуктите на тази марка :)))
    Полумесеците са чудни и съм сигурна много вкусни :)
    Прекрасна нова седмица Кате и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, така е, и аз не се бях замисляла, но се събират:) Прекрасна да е и твоята седмица!

      Изтриване
  15. Правих подобни миналата събота,Кате,ще ги покажа в следващата публикация и аз.Много добре си онагледила как се оформят!
    Честито за богатия подарък,да приготвиш умопомрачителни лакомства с него!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване