Дата на публикуване: 10.12.2012г.
Дата на обновяване: 28.11.2024г.
Дата на обновяване: 28.11.2024г.
Тези нежни австрийски сладки са идеалното допълнение към чаша чай, кафе или горещ шоколад. Лесни са за приготвяне и изпълват дома с неустоим аромат на ванилия и масло. Могат да се приготвят с различно ядково брашно, а днешната рецепта е в бадемов вариант.
Виенски ванилови кифлички
Vanillekipferl
Продукти за около 30-40 бр.:140 гр брашно
50 гр бадемово брашно
35 гр захар
100 гр масло
1 яйчен жълтък
2 пакетчета ванилова захар (2 х 10 гр)
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Брашното се пресява в купа, добавя се бадемовото брашно, ваниловата захар, захарта, маслото, нарязано на парченца и жълтъка.
С бързи движения на пръстите се замесва тесто, по-скоро се получават маслени трохи.
Оформя се на топка, завива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за около 2 часа.
Тестото се изважда, и се оформя на топчета, с диаметър 2 см. След това се търкалят между дланите, за да се оформи продълговато фитилче , което се извива като подкова.
Подреждат се на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор, за 10 минути или докато отдолу и в краищата започнат да се оцветяват в светло златисто. Обикновено това време е достатъчно, но зависимост от големината на сладките, може да варира с 1-2 мин.
Изваждат се и се оставят да се охладят. Докато са горещи са много крехки и лесно се чупят, затова е добре това да стане в тавата, или да се преместят много внимателно заедно с хартията върху решетка.
Още топли се овалват в пудра захар. Оставят се да се охладят и се прибират в кутии.
50 гр бадемово брашно
35 гр захар
100 гр масло
1 яйчен жълтък
2 пакетчета ванилова захар (2 х 10 гр)
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Брашното се пресява в купа, добавя се бадемовото брашно, ваниловата захар, захарта, маслото, нарязано на парченца и жълтъка.
С бързи движения на пръстите се замесва тесто, по-скоро се получават маслени трохи.
Оформя се на топка, завива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за около 2 часа.
Тестото се изважда, и се оформя на топчета, с диаметър 2 см. След това се търкалят между дланите, за да се оформи продълговато фитилче , което се извива като подкова.
Подреждат се на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор, за 10 минути или докато отдолу и в краищата започнат да се оцветяват в светло златисто. Обикновено това време е достатъчно, но зависимост от големината на сладките, може да варира с 1-2 мин.
Изваждат се и се оставят да се охладят. Докато са горещи са много крехки и лесно се чупят, затова е добре това да стане в тавата, или да се преместят много внимателно заедно с хартията върху решетка.
Още топли се овалват в пудра захар. Оставят се да се охладят и се прибират в кутии.
Кате,чудесни са Виенските бадемови полумесеци!
ОтговорИзтриванеЩе правя нещо подобно и със сигурност по-голяма доза.:)
Очаквам с нетърпение утрешната публикация!
Хубав ден!
Благодаря ти, Мира, много мило!
ИзтриванеЧудесни са, не знаех, че се казват така:)!Поздрав и прекрасна нова седмица, Кате!
ОтговорИзтриванеМерси, Сонче, прекрасна да е и твоята седмица, сутринта бях при теб, разкошна рецепта!
Изтриванеmirşe na nova godina ,çudesni sa mila.
ОтговорИзтриване:) Благодаря ти!
ИзтриванеЛюбими сладки си приготвила, Кате! Поздравления за подаръка, много мил жест! Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! Прегръдка от мен!
Изтриванеоо, мн добре изглеждат! А откъде се сдоби с бадемовото брашно?
ОтговорИзтриванеТова бадемово брашно го купих, когато ходихме в Австрия, обаче досега съм си правила със смлени филирани бадеми. Същото е. Мелиш филираните бадеми, не стават съвсем като брашно, то и това няма такава структура. Просто по-едри частички. Ако правиш френски макарони с него, ще трябва да го пресяваш през по-едра цедка обаче, защото през сито няма да стане.
Изтриванеоо, добре, ще пробвам. И ще се оглеждам за бадемово брашно в чужбина.
ИзтриванеDiese Mandelhörnchen lieben wir auch alle sehr.
ОтговорИзтриванеLG
martina
Наистина са много вкусни, за пръв път ги правя и много ни харесаха! Поздрави!
ИзтриванеЧудесен подарък, Candy! И точно на време :) за предколедната еуфория в кухнята. И аз много харесвам продуктите на д-р Йоткер. Бисквитките ти са неустоими просто. Записвам си ги, само дано намеря бадемово брашно. Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Елти! Ако не откриеш бадемово брашно, може да си направиш от филирани бадеми, като ги смелиш.
ИзтриванеЕ, чудни подаръци и сладки!Само аз май още не съм се настроили за сладки творения, но ще чакам на децата, аз съм по по-сериозните гозби.
ОтговорИзтриванеСпорни приготовления и емоции!
Мария! Как да се настроиш кулинарно, по-добре си е на Санторини да ти кажа! Прегръщам те!
ИзтриванеПрекрасни дарове,за прекрасен човек и кулинар!Прегръдки,Катенце и браво за чудесните сладки:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка, радвам се, че мислиш така!
ИзтриванеЗабравих, честито за подаръка, напълно заслужен! Ти си невероятен човек и разбира се фантастичен кулинар!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
ИзтриванеМале, Кате, развесели ме със снимката с многото "запаси" :)) Хубав подарък, ще чакаме преобразяването им :)
ОтговорИзтриванеСладките и снимките са много сладурски!
Инче, наистина са много:) Определено преобразяването ще е много вкусно и сладко!:)
ИзтриванеИ аз искам подарък пъккк:))))
ОтговорИзтриванеКатенце невероятни полумесеци така жълти пухкави и поръсени със пудра захар . Размечтах се нещо да съм ти на гости май.:)))
Прегръдки и целувки!
Зиче, давай адрес и пращам подарък веднага:) Винаги си добре дошла и в къщи! Знаеш, че много си те обичкам!:) Прегръщам те!
ИзтриванеAmiga...
ОтговорИзтриванеSeu Blog é uma TENTAÇÃO e me deixa sempre com "ÁGUA NA BOCA"
Tenha uma Ótima Semana :D
Beijos Márcia (Rio de Janeiro – Brasil)
http://decolherpracolher.blogspot.com
:)) Благодаря!
ИзтриванеЧестит подарък, Кате! Пожелавам ти още много такива!
ОтговорИзтриванеКурабийките ти са чудесни! Ние тук в Австрия си ги наричаме Vanillekipferl. И още не съм срещнала някой, който да не ги харесва. Аз също правя всяка година много от тях. Дори онзи ден замесих тестото и вчера направих цяла камара от тях, а днес всичките заминаха като подаръци насам натам. :) Какво да се прави, всички ги очакват с нетърпение и след като веднаж създадох тази традиция, те си ги търсят като наследство и дори и не мога и да си го помисля вече да не направя.
Прегръдки, Кате и една прекрасна вечер!
Вени, така ги наричат, тук дори превода не ми се връзва много. Наистина са много вкусни, бадемовото брашно ги прави неустоими! Прегръщам те!
ИзтриванеЧестит да ти е подаръка Катенце :) Не се бях замисляла, но си права, ако отворя шкафа ... ще събера май доста от продуктите на тази марка :)))
ОтговорИзтриванеПолумесеците са чудни и съм сигурна много вкусни :)
Прекрасна нова седмица Кате и прегръдки :)
Еви, така е, и аз не се бях замисляла, но се събират:) Прекрасна да е и твоята седмица!
ИзтриванеПравих подобни миналата събота,Кате,ще ги покажа в следващата публикация и аз.Много добре си онагледила как се оформят!
ОтговорИзтриванеЧестито за богатия подарък,да приготвиш умопомрачителни лакомства с него!
Прегръдка и хубав ден!