Миналата година приготвих традиционната содена питка, тази година е с мая.
Питката направих по тази рецепта, като отгоре декорирах с фигурки, изрязани от същото тесто на делфинчета, мидички, лодка и кръстче.
Продукти:
450 гр брашно
допълнително 50 гр брашно за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая, Dr Oetker
1 ч.л. захар
150 мл топло, не горещо прясно мляко
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио
за намазване на платките: разтопено краве масло
За намазване на питата отгоре:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
семена за поръсване на питата / по желание/
Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата.
В чаша налейте полувината топло прясно мляко, изсипете захарта и разбъркайте. Добавете маята, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за около 10 минути – да шупне.
Разбийте яйцата с киселото мляко и олиото.
Изсипете ги при брашното. Добавете маята и останалото прясно мляко.
Замесете меко тесто.
Извадете го от купата върху набрашнен плот и го месете около десеттина минути.
Ако е необходимо добавяйте по малко брашно.
Ударете го 100 пъти в плота. Така то става меко и пухкаво.
Направете го на топка и го сложете в набрашнена купа.
Покрийте го с прозрачно фолио. Завийте го с одеало на топло и го оставете да втаса докато увеличи двойно обема си.
Извадете го отново, премесете го отново го ударете 100 пъти в плота.
Разделете тестото на 4 топки.
Разточете всяка топка на кора с дебелина 3 мм.
Подредете корите една върху друга, като между тях намазвате с разтопено масло.
Най-отгоре/ последната кора/ не се намазва.
Оформете ги и ги изрежете на правилен кръг с помощта на чиния.
Запазете изрезките от тестото, за да направите фигурки за декорация.
Сложете в центъра на кръга малка чаша / диаметър 2 - 3 см/ и разрежете на 8 части от периферията към центъра.
Направете прорез в средата по дължина на всяка една част, като от двете страни остава неразрязано.
Промушете външната широка част от долу - нагоре през прореза. / Подвивате края навътре надолу и го промушвате нагоре през прореза. След това подвивате краищата под тестото.
Намажете тава с олио и поръсете с брашно и поставете питката в нея. Ако тавата е по- широка питката ще се получи като цвете. Ако е по-малка като моята, питката ще се навдигне на височина. При всички случаи използвайте тавичка по-голяма от тестото, защото при втасването увеличава обема си.
Завийте питката с прозрачно фолио, покрийте с леко одеало и оставете на топло да втаса до двойно увеличаване на обема.
Намажете я с разбит жълтък в прясно мляко. Направете от останалото от изрязването тесто фигурки. Тях може да не намазвате с жълтък, за да се открояват. Поръсете със семенца за питки.
Изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути. Аз я пека на по-нисък рафт във фурната, за да не загаря отгоре.
Проверявайте с дървена клечка / шиш или клечка за зъби, дали питката е готова - забодете я в питата, ако след изваждане няма нищо полепнало, значи е готова/.
Извадете я върху решетка и я оставете така да поизстине - 10-15 минути.
След това може да я завиете в кърпа или да я хапнете:)
Чудна питка! :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник, с пожелание за здраве и много късмет! Наздраве!
Бонбонче, честит празник!
ОтговорИзтриванеНека Св. Никола да закриля цялото ви семейство!
Чудесна трапеза отново!
Питката е вълшебна!
Прегръдки и хубава вечер!
Чудесна питка! Много ми хареса хрумването за украсата :) Поздравления!
ОтговорИзтриванестрахотна е питката!
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила
Вкусна питка с оригинална, подходяща за празника украса!
ОтговорИзтриванеЛека нощ!