вторник, 24 април 2012 г.

Празнична пита по Valentina Zurkan



Тази питка направих за Великден. Оформянето е по идея на Valentina Zurkan, а аз я открих при Дианка. Тестото, което използвах е на Ева Тонева.



Продукти:

450 гр брашно
допълнително 50 гр брашно за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая, Dr Oetker
1 ч.л. захар
150 мл топло, не горещо прясно мляко
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио

за намазване на платките: разтопено краве масло

За намазване на питата отгоре:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

семена за поръсване на питата / по желание/




Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата.
В чаша налейте полувината топло прясно мляко, изсипете захарта и разбъркайте. Добавете маята, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за около 10 минути – да шупне.
Разбийте яйцата с киселото мляко и олиото.
Изсипете ги при брашното. Добавете маята и останалото прясно мляко.
Замесете меко тесто.
Извадете го от купата върху набрашнен плот и го месете около десеттина минути.
Ако е необходимо добавяйте по малко брашно.
Ударете го 100 пъти в плота. Така то става меко и пухкаво.
Направете го на топка и го сложете в набрашнена купа.
Покрийте го с прозрачно фолио. Завийте го с одеало на топло и го оставете да втаса докато увеличи двойно обема си.
Извадете го отново, премесете го отново го ударете 100 пъти в плота.

Разделете тестото на 4 топки.
Разточете всяка топка на кора с дебелина 3 мм.
Подредете корите една върху друга, като между тях намазвате с разтопено масло.
Най-отгоре/ последната кора/ не се намазва.
Оформете ги и ги изрежете на правилен кръг с помощта на чиния.
Запазете изрезките от тестото, за да направите фигурки за декорация.
Сложете в центъра на кръга малка чаша / диаметър 2 - 3 см/ и разрежете на 8 части от периферията към центъра.


Направете прорез в средата по дължина на всяка една част, като от двете страни остава неразрязано.
Промушете външната широка част от долу - нагоре през прореза. / Подвивате края навътре надолу и го промушвате нагоре през прореза. След това подвивате краищата под тестото.


Намажете тава с олио и поръсете с брашно и поставете питката в нея. Ако тавата е по- широка питката ще се получи като цвете. Ако е по-малка като моята, питката ще се навдигне на височина. При всички случаи използвайте тавичка по-голяма от тестото, защото при втасването увеличава обема си.


Завийте питката с прозрачно фолио, покрийте с леко одеало и оставете на топло да втаса до двойно увеличаване на обема.


Намажете я с разбит жълтък в прясно мляко. Направете от останалото от изрязването тесто фигурки. Тях може да не намазвате с жълтък, за да се открояват. Поръсете със семенца за пикти.

Изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути. Аз я пека на по-нисък рафт във фурната, за да не загаря отгоре.
Проверявайте с дървена клечка / шиш или клечка за зъби, дали питката е готова - забодете я в питата, ако след изваждане няма нищо полепнало, значи е готова/.

Извадете я върху решетка и я оставете така да поизстине - 10-15 минути.



След това може да я завиете в кърпа или да я хапнете:)


13 коментара:

  1. Прекрасна е, Кате!Красива и мекичка, просто мечта!Добре си обяснила и техниката на оформяне!Ше се възползвам.Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ето това е! Напоследък се оглеждам за хубава питка, която да не е прекалено трудна за оформяне, че хич ме няма по тази част.
    Кате, толкова добре си го описала нагледно, че дори и аз разбрах как става, пък ще видим дали ще успея да се справя.
    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна е! фен съм на Валя Зуркан, ти си я надминала!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна питка, Candy!

    Пухкава, на конци и красива, просто няма какво повече да си пожелае човек за една питка.

    Прегръдки и прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Остави ме без думи, Кате! Много красива, а знам, че е много вкусна! Прегръдки и благодаря за доверието! :)

    ОтговорИзтриване
  6. БОНБОНЧЕ, питата ти е БОНБОН направо.Страхотнааааааа...
    Много ми хареса ,
    пухкава на конци,
    абе майсторица си ми ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех ,ако направя такава красота ще подскоча до небето :) ! Браво ,Кате !
    Много е красива , прелест !
    Прегръдки и хубав следобед :* !

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,разкошна ти се е получила,много изкусителна
    разглеждам нещата на дамата и има страхотни красоти
    хубава вечер мила

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, чудесна питка!
    И страшно добре си я оформила!!!!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Великолепна! Страхотно изпълнение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна е питата!!! Много слънчева и празнична. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Питката ти е станала идеална!И фигурите личат перфектно,и конци бол,и обем....за показно е,браво,Кате!

    ОтговорИзтриване
  13. Както казват страите хора "Аресва ми", даже много ми 'аресва :))

    ОтговорИзтриване