Страници
Козунак на "охлювчета"
Този козунак правих миналата година и тъй като сега е сезона на тези вкусотии, реших да го публикувам. Много вкусен, интересен и любим на моите деца! За тесто използвах рецептата, която почти винаги използвам, тъй като съм й "свикнала", а идеята за оформянето и плънката взех от тук, има много интересни идеи.
Преди да пристъпя към рецептата, отново ще поясня за тези, които не знаят, че когато се прави козунак, Т в помещението трябва да е около 25 градуса, да не става течение, да се поддържа еднаква. Продуктите, извадени от хладилника, трябва да са престояли на стайна Т около 2 часа. Като пипнете яйцата, не трябва да са студени. Млякото може да го стоплите в микровълнова, но не го прегрявайте, да е топло, но не горещо.
Отново прилагам помощни снимки, за да е по-ясно:).
Продукти:
за закваската: 7 гр. /едно пакетче/суха мая, 1 ч.л. захар, 175 мл топло прясно мляко, 100 гр. брашно
за тестото:
600 гр. брашно + допълнително за омесване
4 яйца на стайна температура
2 жълтъка на стайна температура
125 гр. меко масло / хубаво!, престояло на стайна температура
125 гр. захар
кората от 1 лимон и 1 портокал
1ванилия
Приготвяне:
Закваска:
Сипете в купа млякото и добавете маята и захарта. Разбъркайте добре, да се разтвори маята и покрийте с прозрачно фолио и отгоре с кърпа.
разтворената мая в млякото със захарта
Оставете за 10 минути да шупне.
маята, след 10 минути - "шупнала"
Добавете 100 гр. пресято брашно, разбъркайте, до еднородност и покрийте купата с прозрачно домакинско фолио и кърпа.
маята с брашното
Оставете за 30 минути отново да шупне.
закваската е готова
Тесто:
В голяма купа сложете пресятото 600 гр. брашно и направете кладенче. В него изсипете закваската, яйцата, жълтъците, маслото, захарта, лимоновата, портокаловата кора и ванилията.
тестото се отделя от стените на купата
Разбъркайте добре с миксер с приставки за тесто. Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, го прехвърлете върху набрашнен плот и месете с ръце около 10 минути, като се добавя още брашно при необходимост.
тестото преди втасване
Сложете тестото се в намаслена купа, покриийте с прозрачно кухненско фолио и кърпа или леко одеало и го оставете да втаса в затоплено помещение за около 1- 2-3 часа, или докато удвои обема си. Температурата в моето помещение беше 26 градуса и втаса за около 1 час.
тестото е удвоило обема си
След като е готово се „удря“ в кухненския плот няколко пъти.
Разточете го на кора около 5 мм.
Поръсете с шоколадов чипс, какао на прах и парченца млечен шоколад.
Навийте на руло.
Нарежете на парченца 4 см.
Наредете ги изправени в тавичка,намазана с олио и поръсена с брашно. Като ги подреждате, не ги притискайте едно в друго, нека има малко пространство. Аз ги наредих по този начин, но вие може да ги наредите едно до друго. Тестото може да ви стигне за 2 козунака или 1 голям, зависи от формата, тавата, която използвате.
Оставете ги да втасат, докато удвоят обема си и изпечете козунака на 190 градуса в предварително загрята фурна, без вентилатор за 30 мин.
Проверете с клечка за зъби дали е готов: забодете клечката в козунака и ако я извадите и няма нищо полепнало по нея, значи е готов.
Изключете фурната и оставете вратата й леко открехната и оставете така за около 15 минути. След това извадете козунака и го намажете с четка със захарен сироп / аз го правя в микровълнова загрявам малко вода със захар, в съотношение 1:1/, може да го направите на котлон.
Оставете го в тавата, в която сте го пекли да се охлади, без да го завивате. След около ½ час го покрийте с кърпа.
Не чупете и не режете козунака преди да е изстинал. Това ще го втести, макар, че ние често си отчупваме“–)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Кате, много интересен козунак!Не съм попадала до сега на този начин на оформяне.Сигурно е станал и много вкусен.Благодаря ,че сподели рецептата!
ОтговорИзтриванеЖелая ти хубав ден!
Е как няма да го емнеш топъл този козунак бе, мила?Начупвам го,окото ми не мигва!Страхотен е и хубаво оформен!Само с шоколад още не съм пълнила,но сл. път обезателно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав понеделник,слънце!
Канди, много е красив! И аз го гледах при Мария преди време.
ОтговорИзтриванеМного сладурска овчица имаш :)
Прегръдки и хубава седмица!
Кате, чудни са охлювчетата :) Благодаря за подробните пояснения :) !
ОтговорИзтриванеХубав ден ,мила!
Кате,много хубави охлювчета си приготвила...и с тези снимки ме подтикваш и аз да ги правя.виждат ми се лесни и вкусни.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Браво, браво!!!
ОтговорИзтриванеКате, чудесни охлювчета си завъртяла :)
ОтговорИзтриванеИ как няма да си отчупя, като не мога да се сдържа :)
Прегръдки и хубава вечер!
супер се е получил мила
ОтговорИзтриванеминалата година правих за първи път и останах много доволна
тази година пак
хубава вечер миличка и спорна седмица
Прекрасен! Просто чуден!
ОтговорИзтриванеАз, за онези, дето не знаят да месят, препоръчвам хлебопекарна:) Родих се с нея:) Мога и да меся, и да точа, но тя ми спестява страшно много време в замесването:)
Чудесен козунак, Candy! Много ми допадна. Комплименти! Благодаря и за страницата, която сподели с нас!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и пожелание за една прекрасна вечер!
Кате, ние вкъщи винаги се проваляме на последната част - да не се чупи топъл :) Много ми хареса оформлението - не бях виждала по този начин направен козунак. Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеCandy, и ние като Габи :)) Почти половината изчезва моментално, затова винаги си предвиждам поне доза и половина, за да не се окаже, че сме останали без козунак точно за празника :) Чудесно оформление, оригинално!
ОтговорИзтриванеТова ще да е много ароматно и вкусно нещо! Направо разкошотия!
ОтговорИзтриванеГабровският ти пост много ми хареса:-)!
Поздрави от мен, мила Кенди!
Страхотен козунак, а ни си направо неуморима.....!
ОтговорИзтриванеВинаги съм искала да мога да си направя домашен козунак. Но ми се струва като квантова механика и хич, ама хич си нямам доверие, че ще успея, макар ти да го правиш да изглежда толкова лесно и приятно.
ОтговорИзтриванеКакво те спира да опиташ? :) Със сигурност ще успееш, просто трябва да спазваш еднаква Т в помещението, да не става течение, отворен прозорец и т.н., втасването е важно и това е. Нищо страшно. Затова качих помощни снимки, за да се види, че е лесно:). Не знам защо, но и аз винаги съм си мислела, че козунака е висш пилотаж, сега виждам, че не е така. Успех и ако направиш козунак, да споделиш:)Весели празници!
Изтриване