Страници

В очакване на Коледа: Маршмелоус бисквитки


Попаднах на тях преди няколко дни във Фейсбук.
Веднага си спомних, за едни подобни бисквитки от детските ми години - продаваха ги по магазините.
Разгледах доста рецепти в интернет.
За основа може да използвате всякаква бисквитка, няма никакво значение.
За Маршмелоу пълнежа съществуват различни варианти.
Имаше бърз вариант с готови бонбони маршмелоу: върху бисквитка поставяте бонбон, загрявате в микровълновата и след като се охлади поливате с шоколад.
Аз обаче се спрях на варианта с домашно приготвяне.
И при него също имаше разновидности. Срещнах различно количество на продуктите, различен метод на приготвяне и различни продукти.
Избрах може би най-популярният и тъй като не съм го измислила аз ще посоча като източник една от рецептите, които разгледах: http://moje-grne.com/2009/11/27/domaci-munchmallow/
Бисквитките направих по рецептата за фъстъчени бисквитки.




За бисквитите:
Продукти:
1/4 ч.ч. фъстъчено масло
1/4 ч.ч. краве масло
1/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. кафява захар
1 малко яйце
1 непълна чаша брашно
1/2 ч.л. бакпулвер



Приготвяне:
Сложете маслото, фъстъченото масло и кафявата и бяла захар в купа. Разбийте ги с миксер до получаване на крем.
Разбийте в чаша с вилица яйцето. Добавете го към масления крем и разбийте с миксер.
Пресейте брашното с бакпулвера и го добавяйте на части към сместа, като бъркате с лъжица.
Постепенно ще получите тесто.
Разточете тестото върху хартия за печене с дебелина около 5 мм и изрежете кръгове с диаметър около 3 см.
Изпечете бисквитите в предварително загрята на 190 градуса фурна за не-повече от 10 минути, докато краищата започнат да покафеняват.
Извадете ги.
Бисквитите са много крехки докато са топли!
Оставете ги да изстинат в тавата.
Внимателно отстранете от хартията и съхранявайте в кутии.



За маршмелоу:
1/4 ч.ч. вода
1/4 ч.ч. кленов сироп
3/4 ч.ч. захар

1 с. л. желатин
2 супени лъжици студена вода

2 белтъка
1 ванилия, шушулка



Сложете в тенджера водата, кленовият сироп и захарта. Разбъркайте.
Сложете ги на силен котлон да заврат и ги оставете около 5 минути. Ако е необходимо намалете малко котлона, за да не изкипи:). Не разбърквайте! Ако започне да се оцветява в карамелено отстранете от котлона.
Сложете желатина в купа и го залейте с 2 с.л. студена вода. Оставете го да набъбне.
Отстранете тенджерата със сместа от котлона и изсипете в нея набъбналият желатин. Разбъркайте до пълното му разтваряне.
Разбийте в суха купа белтъците до меки върхове. Добавете ванилията. Започнете да ги поливате със сместа и разбивайте с миксер.
Разбивайте докато сместа се сгъсти достатъчно. Не трябва да се разлива.
Напълнете пош на шприц и шприцвайте върху бисквитките, форми по желание.
Оставете да изсъхнат на стайна температура за поне 2 часа.


Шоколадова глазура:
100 гр шоколад
1 с.л. олио

За декорация:
Захрани топчета


Приготвяне:
Начупете шоколада на парчета и го сложете в купа.
Поставете го в микровълнова на максимална мощност за общо 90 секунди, като разбърквате през 30 секунди. Извадете и добавете олиото. Разбъркайте.
Потопете всяка бисквитка с маршмелоус надолу към шоколада. Поставете я върху вилица да се отцеди излишният шоколад и оставете върху хартия за печене.
Поръсете със захарна декорация.
Оставете в хладилник да се втвърди шоколада.









16 коментара:

  1. Прекрасная идея, надо приготовить! Спасибо!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате ,възхищавам се на твоите интересни,празнични предложения!
    Бисквитките са чудесни ,благодаря за споделената красота!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са, Кате! Грабвам една с кафето. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошни и много празнични бисквитки, Кате! Пожелания за страхотен ден! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни бисквитки и стар спомен за стъклените играчки!Поздрави,Катюша!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно предложение за празниците, Катенце!!! А играчките ти са суперски!
    Весели настъпващи празници и нека е ароматно в твоята къща всеки ден!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Много апетитно изглежда тази отхапаната бисквитка ,Катюш :)) !
    Чудни са , а аз все още ти се възхищавам как намираш време за всичко това :* !
    С топла прегръдка ,бонбон :* !

    ОтговорИзтриване
  8. Бисквитките са чудесни Кате ,благодаря за споделената красота!
    Весели празници Катенце!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни са,Кате! Мерси за подкрепата!

    ОтговорИзтриване
  10. Бонбон, голяма работа си!
    Превъзходни са! Искам и аз време за такива неща;)

    ОтговорИзтриване
  11. Много изкусителни бисквитки!
    Кате, ти си истинска кулинарна фурия! Толкова много интересни неща приготвяш тези дни.
    Пробвах трюфелите. Страхотни станаха!
    Прегръдки и весело посрещане на празниците!

    ОтговорИзтриване
  12. Справила си се перфектно, въпреки че не ги харесвам тези десерти :–) Весели празници, Кенди!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате,уби ме с такова невероятно изобилие от сладички неща за Коледа!И тези риканват да се пресегнеш за едничка поне!Много са ти сполучливи!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Много интересни са, аз самата никога е съм правила маршмелоуз, но някой ден скоро...Лека нощ и сладки сънища!

    ОтговорИзтриване