Страници

Пълнени сухи чушки с булгур


Рецептата за пълнени чушки с булгур е подходяща за менюто на Бъдни вечер, както и за всички, които спазват веган/постен хранителен режим. Разбира се и за всички останали:). Към плънката могат да се добавят сушени сини сливи, стафиди или гъби.


Продукти:
10 средни по големина сухи червени чушки
1 ч.ч. булгур
1/2 ч.ч. счукани орехови ядки(ситно нарязани)
2 средни глави лук, нарязани на ситно
1 морков, настърган на ренде
чубрица
2-3 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
*По желание – стафиди или сушени сини сливи или гъби

Приготвяне:
Булгура се накисва в 2 ч.ч. студена вода и се оставя за няколко часа да престои и да набъбне. Може да се накисне в същото количество гореща вода и да се остави само за 1/2 час да набъбне, покрит с прозрачно фолио.
Чушките се накисват в топла вода, за да омекнат.
В тиган се загрява малко олио(3 с.л.), добавят се лука и моркова и се задушат до омекване.
*Ако се използват гъби, се нарязват и задушават заедно с морковите и лука.
Добавя се червеният пипер, разбърква се и тигана се отстранява от котлона, за да не загори.
Добавят се чубрицата, черният пипер и солта, орехите и отцеденият булгур. *Ако се използват стафиди, се добавят в този момент.
Плънката се разбърква добре и с нея се пълнят чушките.
Подреждат се в тава, налива се 1 ч.ч. вода и се поливат с олио, върху всяка чушка – по 1 ч.л. .
Тавата се покрива с алуминиево фолио и пълнените чушки с булгур се пекат на 200 градуса за около 40 минути. Фолиото се отстранява и се запичат.



13 коментара:

  1. И чушките, и колачетата са супер, Кате! не мога да не ги опитам. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. От много време се каня да напълня сухи чушки и винаги има промяна в плана и се озоваваме с пресни чушки на Бъдни вечер. Твоите са толкова апетитни и само какъв блясък имат... Записвам си рецептата за колачетата. Юнакът у дома ще им се зарадва.

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно и познавательно! Спасибо!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,заради тези колачета ще се внедря в редиците на коледарите.....прекрасни са!Не си мисли,че не забелязах чушките-бих ли могла?!Прелестни са!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  5. Катенце и чушките и колаците ти са неустоими миличка!
    Така апетитно и вкусно е че запреглъщах чак. :)
    Много хубави рецепти наистина.
    Дано днес първи е влезнал богат и добър човек в къщата ти да има цяла година берекет в нея!
    Силно те прегръщам и честит правник!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, прекрасна трапеза си приготвила!
    Възхищавам на вдъхновението, кулинарните ти умения и тематичните менюта, които успяваш да предложиш.
    Благодаря за доверието,
    сърдечни поздрави и пожелания за:
    здраве и хубав късмет,
    топлина, уют и благоденствие за теб, твоя дом и семейство!
    Усмихнати и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Много са апетитни, Кате!
    Днес пари не се дават, но колаче едно нали ще подадеш :)
    Поздрави и хубава зимна вечер! (ей това е зима вече)

    ОтговорИзтриване
  8. Не знам да има празник в който да не си показала нещо вкусно и точно за деня ! Браво ,Кате ! И чушките и колачетата са чудесни ! Особенно колачетата :)) !
    Целувки :* ! Хубава вечер ,сладур :* !

    ОтговорИзтриване
  9. Катенце, на този ден ви пожелавам здраве и пълна година! :)
    Разкошни предложения! Поздравявам те за изобилието и разнообразието, което всеки път ни показваш!

    Прегръдки и прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Кате,дано са ви полазили добри и късметливи хора и да имате берекет и здаве в дома!
    Чудесна гозба и колачета!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Оххх Кате сега да ти бях на гости .. как щях да си хапна, страхотни чушчици и колачета!
    Здраве и берекет в домът ви!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, отново предлагаш вкусни неща!
    Харесвам пълнените чушки с булгур. Той придава особен вкус.
    А колачетата са толкова меки и пухкави!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. dobro utro Candy,super si napravila vsiçko ,za mnogo zdravi i şastlivi godini.

    ОтговорИзтриване